Kátyúkár, kárrendezés, kátyú bejelentés

Kit kell értesíteni, ha valaki veszélyes burkolathibát vesz észre?

Amennyiben burkolathibát észlelnek és az érintett útszakasz a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésébe tartozik, annak bejelentését megtehetik a területileg illetékes megyei vagy autópálya szakasz diszpécserszolgálatánál, illetve a társaság Útinform szolgálatánál. Elérhetőségek itt: http://utinform.hu/kapcsolat/

Fontos kiemelni, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országosan közel 32 000 kilométernyi országos közúthálózat üzemeltetéséért felel. Ebbe beletartoznak az autópályák és autóutak – kivéve az M5-ös és M6-os autópályák, mivel azok koncessziós kezelésben vannak –, valamint a településeket összekötő fő- és mellékutak, illetve ezen utak településeken átvezető szakaszai is. A településeken belüli utak jelentős része önkormányzati kezelésben van, Budapesten a fő- és tömegközlekedési útvonalak a Budapest Közút Zrt.-hez tartoznak, a többi fővároson belüli szakasz pedig a kerületi önkormányzatok kezelésében van.

Hol lehet arról tájékozódni, hogy egy útszakasz a Magyar Közút kezelésébe tartozik-e?

Az adott útszakasz kezelőjéről többek között a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatán (24/7/365, +36-1-336-24-00) érdeklődhetnek, de a kira.gov.hu/kira, illetve a www.utadat.hu oldalakon található térképek használatával is tájékozódhatnak. A kira.gov.hu oldalt az ingyenes regisztrációt követően lehet igénybe venni, friss adatokat tartalmaz. Az utadat.hu oldalhoz közvetlenül hozzáférhet az érdeklődő, ugyanakkor az adattartalom régebbi, 2011 óta nem frissül az adatbázis.

Mit kell tenni káresemény bekövetkeztekor?

A bejelentéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a Tennivalók káresemény beköveztekor menüpont alatt érhetőek el.

Miért kátyúsak az utak?

A magyar fő- és mellékúthálózat átlagéletkora 40 év felett van. Az utakat a mainál eleve kisebb teherbírásra és forgalomra tervezték. Az elöregedett burkolatokon a hideg és csapadékos teleken időszakosan megnő a kátyúk száma. Társaságunk folyamatosan nagy erőkkel dolgozik ezek megszűntetésén. Természetesen az autópályák átlagéletkora jóval alacsonyabb, ebből is következik, hogy ritkábban fordulnak elő rajtuk úthibák.

Kátyúkkal kapcsolatos bővebb információt itt talál.

Az úthibák definíciói innen tölthetőek le.

Miért kátyúzzák az utakat a teljes burkolatok felújítása helyett?

A Magyar Közút, mint fenntartó a jogszabályi előírások mellett a burkolatok hibáinak kijavítására hivatott. Egy-egy útszakaszon nagyfelületű javításokra, teljes felújításra ill. rekonstrukcióra akkor kerül sor, amikor kátyúzással már nem lehet biztosítani egy adott útszakaszon a biztonságos közlekedést és a szükséges források is társaságunk rendelkezésére állnak.