Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

További információkat az esetleges változásokról, nem tervezett aktuális napi munkavégzésekről és korlátozásokról honlapunk térképes nézetében talál.

Útinform hírek

2020.01.20.

Összeállította: Bende Nikolett

Gyorsforgalmi utak:

Az M1-es autópálya lébényi szakaszán, a 135-ös km-nél lévő Börcs pihenőt mindkét oldalon még zárva tartják. A közelben a 144-es Lébény pihenőben, vagy a 119-es km-nél fekvő Arrabona pihenőhelyen lehet kiállni.

Az M5-ös autópályán ma nem terveznek forgalomkorlátozással járó munkát.
  (Forrás: A-WAY ITE Autópálya Zrt.)

Az M7-es autópályán a balatonvilágosi csomópont közelében elkészült a 710-es főút új csatlakozó csomópontja. A főváros irányából érkezőknek fontos információ, hogy Enying, Balatonvilágos és Balatonakarattya felé 1,5 km-rel korábban kell letérni az autópályáról, vagyis a régi és az új csomópont is csak a párhuzamosan futó, úgynevezett elosztó pályáról érhető el. Akik ezt elvétik, már nem tudnak letérni a megszokott helyen, így csak tovább haladva, a 98-as jelű Siófok-kelet csomópontban tudnak visszafordulni. (Ehhez szükség van a Somogy megyei úthasználati jogosultságra.) 

Az M0-s autóút déli szakaszán,
- az M1-es autópálya felé a Hárosi Duna-hídtól Nagytétényig, a 15-ös és a 11-es km között, illetve a Csepeli pihenőnél a 19-es km környékén a már felújított pályán halad a forgalom.
- Dunaharaszti és a Hárosi Duna-híd között továbbra is zárva tartják az M1-es autópálya felé vezető oldalt, a járművek sávelhúzással az ellenkező oldalon, irányonként két sávon haladhatnak.
- A 6-os főúti csomópontnál az M1-es autópálya felől érkezők a 14-es km-nél, a lehajtásnál csak a főváros felé tudnak kanyarodni, Érd felé még nem, ezért célszerű már az M6-os autópálya csomópontjánál lehajtani.
- A 16-os km-nél fekvő halászteleki kijárat továbbra is zárva van, így az M5-ös felől érkezők a Csepel-szigetre csak Szigetszentmiklósnál, a 19-es km-nél lévő kijáratnál tudnak kihajtani.

A múlt év végén adták át a forgalomnak az M15-ös gyorsforgalmi út már autópályává bővített, 14 km hosszú szakaszát, az M1-es autópálya és Rajka határátkelő között.

Befejeződött az M70-es autóút átépítése is, így az már autópályaként működik és teremt biztonságos közlekedési útvonalat az M7-es autópálya és a magyar-szlovén határ között.

Főutak:

Az 1-es főúton, Győrött a Szent István úton, a Városház térnél egy épület felújítása miatt útszűkület van érvényben, a forgalmat sávelhúzással terelik.

A 3-as főúton,
- a 30-as km-nél vasúti pályarekonstrukció miatt kell forgalomkorlátozásra készülni Gödöllőn, a Szabadság úton.
- Novajidránynál, a 229-es és a 230-as km között lezárták a főutat az M30-as autópálya építése miatt. A forgalmat a településen keresztül terelik, és egy ideiglenes terelőúton engedik vissza a járműveket a 3-as főútra.

A 4-es főúton,
- Abony elkerülő szakaszán, a 77-es km-nél építési munka miatt mindkét irányban sávlezárás van érvényben. A 401-es főúti csomópontban a Szolnok felől érkezők nem tudnak Abony, illetve Cegléd felé lekanyarodni.
- Abonynál a 79-es és a 84-es km között a forgalmat az építés alatt álló M4-re terelték, ahol szembejövő (kétirányú) forgalom van érvényben. 

Az 5-ös főúton, Szegeden a 168-as km-nél felújítják a villamospályát. Mindkét oldalon sávlezárás mellett dolgoznak.

A 6-os főúton, Dunakömlőd és Paks között, a 107-es km-nél, ahol korábban megcsúszott az út menti löszfal, már nincs sávlezárás, csak útszűkület és 70 km/h-s sebesség korlátozás van érvényben!

A 8-as főúton, az osztrák határ közelében a rábafüzesi átkelő előtt Gasztonynál (177-es km), Rönöknél (184-es km), valamint Jakabházánál (186-os km) az M8-as gyorsforgalmi út építéséhez szükséges szállítási munkálatok miatt útszűkületen kell áthaladni. A szállítások alkalmával időnként jelzőőrök irányítják a forgalmat.

A 10-es főúton, Lábatlan belterületén, a Rákóczi Ferenc úton, az 59-es km-nél ma közművezetéket javítanak, ezért 30 km/h-s sebességkorlátozás mellett útszűkületen kell áthajtani.

A 25-ös főúton, Borsodnádasd átkelési szakaszán az 55-ös km-nél, valamint Arló belterületén a 62-es km-nél csatornázás miatt útszűkület és sebességkorlátozás van érvényben.

A 27-es főúton, a 15-ös km-nél a szendrőládi Bódva-hidat javítják. Félpályás lezárás mellett dolgoznak.

A 44-es és a 47-es főút közös szakaszán, Békéscsaba keleti elkerülőjén megváltozott a forgalmi rend a vasút mellett. Az M44-es építése miatt a járműveket egy ideiglenes terelőúton, illetve egy körforgalmú csomóponton keresztül vezetik el. 

A 48-as főúton, Debrecen és Vámospércs, továbbá Vámospércs és az országhatár között útépítők dolgoznak. Helyenként útszűkület és sebességkorlátozás követel figyelmet.

Az 51-es főúton,
- Dunaharasztinál az M0-s csatlakozása előtt megváltozott a forgalmi rend. Az Északi iparterületnél a 15-ös km közelében a forgalmi sávok közé beton terelőfalat helyeztek ki, a balesetek megelőzése érdekében. Az M0-s autóút felől érkezők a Puskás Tivadar utcánál nem tudnak balra kanyarodni, tovább kell haladni a következő, Gábor Áron utcai körforgalomig, ott lehet majd visszafordulni. Az ipartelepről pedig nem lehet közvetlenül balra kihajtani Baja felé, helyette az M0-s autóút felé kell kanyarodni, és az első körforgalomnál lehet visszafordulni. 

A 61-es főúton,
- Simontornyánál a 33-as km-nél vízvezetéket javítanak, a Cece felé haladók útszűkületre készüljenek.
- Pincehely belterületén a Kapos-hídon, annak jelenlegi műszaki állapota miatt, csak egy nyomon, váltakozó irányban halad a forgalom, melyet jelzőlámpa szabályoz.  (43-as km-nél)
A hídon 16 tonnás súlykorlátozást van érvényben, így az ennél nehezebb össztömegű járműveknek terelőutat jelöltek ki az M7-es autópálya felé.

Simontornyán a 64-es főút legelején közműhiba miatt felbontották a burkolatot. Az útszűkület mellett jelentősen (30 km/h) csökkenteni kell a sebességet.

A 71-es főúton, Gyenesdiáson útépítők dolgoznak. A 101-es km-nél félpályás lezárás lassítja a forgalmat és jelzőlámpa irányít.

A 76-os főúton, Alsónemesapáti térségében az 50-es km-nél sávzárás mellett javítják a burkolatot. Rövid szakaszon a forgalmat helyben kiépített terelőúton vezetik.

2019. december elejétől a magyar-osztrák határszakaszon 7,5 tonnás súlykorlátozás van érvényben a 84-es főúton a 128-as km-től a Sopron-országhatárig, illetve a Kópháza-országhatárra vezető 861-es főúton. Kerülni Hegyeshalom, illetve Kőszeg felé lehet!

A 471-es főúton, Sámsonkert település közelében építési munka miatt a 3-as és az 5-ös, valamint a 6-os és a 7-es km között forgalomkorlátozásra kell számítani.

Alsóbbrendű utak:

Továbbra is zárva tartják a Bicske és Mány közötti út egy részét a Csabdi-halastónál, mert felújítják a Szent László-patak hídját. A forgalmat a bicskei 1-es főúti körforgalmú csomópont után a bevásárló központ melletti Csabdi útra irányítják, majd az M1-es autópályával párhuzamos terelőúton vezetik, amit sárga táblák is jeleznek. A Zsámbék felől érkezőket is erre a terelőútra irányítják.

Az M44-es építéséhez kapcsolódó munkák miatt a Murony felé tartó bekötőutat továbbra is zárva tartják, a forgalmat pedig egy helyben megépített terelőúton vezetik.  

Hajdúsámson belterületén, a Kossuth úton közművezetéket kötnek be, ezért ott útszűkületen kell áthajtani.

Zalaegerszegen, a Göcseji úton, az uszodánál daruzási munkák miatt kell sávzárásra számítani ma reggel 8-tól holnap este 6 óráig.

Az M85-ös gyorsforgalmi út építése miatt a 84-es főútról a Peresztegre vezető utat lezárták. Kerülni Nagycenk felé lehetséges. 
Ugyancsak az M85-ös gyorsforgalmi út építéséhez kapcsolódóan Vitnyéden a 85-ös főút csomópontjától lezárták a Hövejre vezető utat. Kapuvár felé lehet kerülni.

Sümegen, útépítés miatt lezárták az Árpád utcát a József Attila utca torkolatánál. A forgalmat önkormányzati utakon át terelik el. 
Vas megyében Csepregen, két hídon is súlykorlátozást vezettek be. A Rákóczi úton lévő Répce hídon 16 tonna, a település déli határában a Boldogasszony-patak hídján pedig 20 tonna össztömeg-korlátozással számoljanak.  (8624-es jelű Újkér és Horvátzsidány közötti út 9+905 km; és a 8638-as jelű, Söpte és Csepreg közötti alsóbbrendű úton a 18+428 km)

Kompközlekedés:

A balatoni komp a megszokott téli menetrend szerint közlekedik.
- Szántódrévből 7.00 órától 17.00 óráig, Tihanyrévből 7.15 perctől 17.15 percig óránként szállítja a járműveket.  (Legközelebb február 21-én lesz változás!)
  (Forrás: Balatoni Hajózási Zrt.)

A Tisza
- felső szakaszán Tiszadob és Tiszalúc között az alacsony vízállás miatt nem jár a komp.
Balsa és Kenézlő között viszont újra jár a komp. 
- A középső szakaszon Nagyrév és Tiszabög, valamint Vezseny és Martfű között műszaki okok akadályozzák a kompátkelést.
- A folyó alsó szakaszán Csongrád és Csépa között, a napok óta tartó ködös idő miatt átmenetileg szünetel a kompközlekedés. Kerülni a 451-es főúti Tisza híd felé lehet.

Kamiontilalom:

A kamionstop ezen a hétvégén január 25-én, szombaton 22.00-tól január 26, vasárnap 22.00-ig lesz érvényben.
A legalább 7-es (Euro 3-as) környezetvédelmi besorolású, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépjárművekre a tilalom 2020. március 1-ig nem vonatkozik.

Egyéb:

A 2019-es évre megváltott országos és megyei éves úthasználati jogosultságok 2020. január 31-én éjfélig érvényesek. Az úthasználati jogosultságokat személyesen és digitális felületeken is meg lehet váltani változatlan áron. Fontos tudnivaló, hogy a 2020-ra szóló e-matricák érvényességi ideje nem a vásárlás időpontjától, hanem 2020. január 1-től 2021. január 31-ig tart.  
(Forrás: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.)