Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

További információkat az esetleges változásokról, nem tervezett aktuális napi munkavégzésekről és korlátozásokról honlapunk térképes nézetében talál.

Útinform hírek

219.09.23-án

Összeállította: Szekeres Ákos

Az M1-es autópályán Budapest és Tatabánya között, két hosszabb szakaszon (a 19-31 km és a 40-57 km között) burkolatfelújítást végeznek. Mindkét irányban sávelhúzásos forgalomterelésre készüljenek!

Budapest felé már megnyitották a 26-os km-nél a Zsámbék/Herceghalom csomópontot, és a 28-as km-nél lévő Zsámbéki pihenőt is.

A 22-es km-nél a Sasfészek-tó pihenőt még zárva tartják a Budapest felé vezető oldalon.

Az 54-es km-nél lévő Harkályos pihenőt még mindkét oldalon zárva tartják, de a 39-es bicskei kijáratnál már akadálytalan a lehajtás.

Ma a Hegyeshalom felé vezető oldalon több hétre lezárták a 43-as km-nél az Óbarok pihenőt.

Napközben a terelt szakaszok környékén gyakran alakul ki torlódás, ezért érdemes hosszabb menetidővel számolni.

- a 135-ös km-nél lévő Börcs pihenőt mindkét oldalon zárva tartják. A közelben a 144-es Lébény pihenő vagy a 119-es km-nél lévő Arrabona pihenőhely elérhető. 

Az M3-as autópályán, Kál térségében a 108-as km-nél az M25-ös autóút csatlakozását építik, ezért a leállósávot mindkét oldalon lezárták. 

Az M5-ös autópályán,

-Röszke felé, Inárcs térségében a 37-es km-től fenntartási munkákat végeznek, mozgó tereléssel a belső sávot zárják. A déli órákban a főváros felé végzik el ugyanezt a munkát, a 38-as km-től kell számítani sávzárásra.

- burkolat felújítás miatt a Budapest felé vezető oldalon a Kecskemét-dél csomópontnál a külső sávot, illetve az autós pihenőt, valamint a töltőállomást is lezárták. Csak a belső sávon lehet haladni.  

(Üzemanyagot vételezni előtte a 122-es km-nél a Petőfiszállás pihenőnél, vagy később a 67-es km-nél, Lajosmizse pihenőhelyen lehet.)

- a 91-es km-nél, a Kecskemét-dél csomópontban mindkét irányban zárva tartják az 54-es főúti csomópont le- és felhajtó ágát. A kerülőút Budapest felől a Kecskemét-észak csomóponton keresztül a 445-ös főút felé vezet. A Röszke irányából érkezők pedig a Kiskunfélegyháza-észak csomóponton keresztül az 5-ös főút felé tudnak kerülni.

- Balástya csomóponttól (146-os km) a főváros felé mossák a belső elválasztó szalagkorlátot, csak a külső sávot használhatják.

- Szatymaz térségében Budapest felé a 154-es km-től a külső és a leálló sáv burkolatjeleit festik át.

(Forrás: A-WAY ITE Autópálya Zrt.)

Az M7-es autópályán,

- a 88-as km-nél, a balatonvilágosi csomópont közelében a 710-es főút majdani csatlakozó csomópontját építik. A leálló sávot mindkét oldalon elkerítették a forgalom elől, de Letenye felé csak két szűk sáv használható, egy rövid szakaszon. 

- elkezdődött a balatonvilágosi szakasz felújítása. A Letenye felé vezető sávokat a 90-es és a 96-os km között lezárták, a forgalmat pedig átterelik a Budapest felé vezető oldal belső sávjára. A főváros felé közlekedők a külső- és a leálló sávot használhatják. 

- a 175-ös km-nél lévő holládi csomópontban kerékpárhidat építenek. A munkaterületnél a belső sávot mindkét oldalon még zárva tartják. 

Az M31-es autópályán, az M0-s autóút felé a 11-es km-nél, valamint a 7-es és az 5-ös km között betontáblát cserélnek ki a főpályán, így a munkaterületeknél a külső sávot lezárták. 

Az M35-ös autópályán, a Debrecen-észak csomópont közelében a 34-es km-nél új csomópontot építenek. Mindkét oldalon sávelhúzással terelik a forgalmat, sebességkorlátozás mellett.

Az M0-s autóúton,

- Nagytétény és Dunaharaszti között továbbra egy összefüggő, 12 km-es szakaszon van zárva az M1-es felé vezető oldal a felújítás miatt. A járműveket az ellenkező oldalon vezetik, két-két szűkített sávon. (Az M51-es autóút csomópontjánál rövidítettek a terelésen, ezzel könnyebbé vált a felhajtás az M0-s autóútra. Az M5-ös felé tartók pedig a 22-es km-től már három sávot használhatnak.)

Az M1-es autópálya felé, a 19-es km-nél lévő szigetszentmiklósi csomópont felhajtóága újra használható, de aki a szigetről szeretne feljutni az autóútra, készüljön rá, hogy csak egy rövid gyorsítósávon teheti ezt meg, így erős forgalom esetén nehéz besorolni a teherautók közé.

A következő, 16-os km-nél lévő halászteleki kijárat még zárva van, így az M5-ös autópálya felől érkezők a Csepel-szigetre csak Szigetszentmiklósnál, a 19-es km-nél tudnak kihajtani. Ha azt elmulasztják, akkor már csak a 6-os főúti, budafoki kijáratnál van lehetőség visszafordulni.

- A kerékpárosok a Deák Ferenc hídon (Hárosi-Duna hídon) újra áthajthatnak a munkaterület mellett. 

- az M1-es autópálya felé a diósdi tető és az M7-es autópálya között a burkolatot javítják. A 7-es és a 3-as km között a külső sávot lezárták, de emellett még két sáv használható. 

Az M2-es autóúton,

- a 17-es és a 22-es km között Budapest felé két sáv járható, Vác felé pedig egy sávon halad a forgalom. 

- a gödi és a rádi csomópont között, a 29-es és a 38-as km között a forgalom már az újonnan megépült, főváros irányába tartó oldalon, irányonként egy-egy sávon halad. Elkészült az új sződligeti csomópont is, amit szintén használhatnak az autósok, a régi csomóponti ágakat pedig lezárták.  A 21-es és a 29-es km között is hasonló a helyzet, ott is az új pályatesten, irányonként egy-egy sáv járható. 

Az M15-ös autóúton, az 1-es és a 12-es km között a Rajka felé vezető oldalon, már a felújított útpályán halad a kétirányú forgalom.

- a 2-es km-nél lévő 1-es főúti csomópontban, az M1-es autópálya felé lezárták a le- és a felhajtó ágat. A javasolt terelőutakat sárga táblák jelzik.

- a 14-es km-nél, a rajkai csomópontban a határ felé vezető oldalon már megnyitották a lehajtóágat, ugyanakkor Rajka felől, az M15-ös autóútra, az M1-es autópálya felé jelenleg nem lehet felhajtani. 

Az M70-es autóúton a bővítési munkák miatt Letenye és Tornyiszentmiklós között a 3-as és a 17-es km között a forgalmat a Szlovénia felé vezető oldalra terelték át, ahol irányonként egy-egy sávon lehet közlekedni. A terelés miatt a 11-es km-nél a muraszemenyei csomópontban az M7-es felé vezető oldalon nem lehet az autóútról le-, illetve az autóútra felhajtani.  A 15-ös km-nél lévő Csörnyeföldi pihenőt is zárva tartják még mindkét oldalon. 

A 3-as főutat az M30-as autópálya építése miatt lezárták Novajidránynál. A forgalmat a településen keresztül terelik és egy ideiglenes terelőúton engedik vissza a járműveket a 3-as főútra.  (229-232 km) 

Albertirsán megváltozott a forgalmi rend a 4-es főutat és a 40-es főutat összekötő Szentmártoni úton. Jelenleg nem lehet felhajtani a 4-es főútra sem Ceglédbercel felé, sem Pilis irányába. Kerülni a 405-ös főúton, valamint a Tápióbicskére vezető összekötőúton lehet.

A 4-es főúton,

- Üllő elkerülő szakaszán, a Gyömrő felé vezető út csomópontjánál a járműveket az új körforgalmi csomópontok között kiépített felüljáróra terelik.

- Abony elkerülő szakaszán, a 77-es km-nél építési munka miatt mindkét irányban sávlezárás lassítja a forgalmat. A 401-es főúti csomópontban a Szolnok felől érkezők nem tudnak Abony, illetve Cegléd felé lekanyarodni. A javasolt terelőutat sárga táblák jelzik. 

- Nyírbogdány és Székely között felújítják a burkolatot. A 293-es és a 295-ös km között sávlezárásra és sebességkorlátozásra készüljenek!

A 6-os főúton, Darány átkelési szakaszán az úttartozékokat javítják, így a 250-es km-nél a fél útpályát lezárták.  

Székesfehérváron a torlódások csökkentésének céljából új közlekedési táblákat helyeztek ki az Új-Csóri úti körforgalomnál Várpalota és az elkerülő út felől, valamint a bevásárlóközpont (Auchan) körfogalmánál Veszprém felől. A táblákon az úgynevezett „cipzár elv” használatára hívják fel a figyelmet, melynek megfelelő alkalmazásával csökkenhet a torlódás mértéke, így a várakozás időtartama is.

A 8-as főúton,

- a 61-es km-nél lévő Márkói-völgyhídon a Herend felé tartó oldalon lezárták a külső sávot, mert javítják a burkolatot. 

- az osztrák határ közelében a rábafüzesi átkelő előtt Gasztonynál (177-es km), Rönöknél (184-es km), valamint Jakabházánál (186-os km) az M8-as gyorsforgalmi út építéséhez szükséges szállítási munkálatok miatt útszűkületen kell áthaladni. A szállítások alkalmával időnként jelzőőrök irányítják a forgalmat. 

A 21-es főúton, Nógrád megyében Tar, Mátraverebély, Bátonyterenye térségében a 35-ös és a 48-as km között sávszűkítések és sebességkorlátozások miatt kell csökkenteni a sebességet.

Balassagyarmaton, a 22-es főúton a 24-es km közelében csőtörés miatt félpályás útzárat vezettek be. Az áthaladási elsőbbséget táblák jelzik.  

A 24-es főúton, Sirok és Egerbakta között felújítási munkák kezdődtek. A 42-es és a 48-as km között a fél útpályát lezárták, napközben jelzőőrök irányítják a forgalmat.

A 25-ös főút,

- Borsodnádasdon átvezető szakaszán az 55-ös km-nél csatornáznak, félpályás korlátozás mellett. 

- Járdánháza és Arló közötti szakaszán a 61-es és 62-es km között hasonló korlátozás van érvényben, ott jelzőlámpa szabályozza az áthaladási elsőbbséget. 

- Ózd bevezető szakaszán, a 64-es km közelében csatornáznak. A munkaterület mellett csak egy sáv járható. 

A 27-es főúton, a 15-ös km-nél a szendrőládi Bódva-hidat javítják. Félpályás lezárás mellett dolgoznak. 

A 32-es főúton,

- Jászfényszaru és Jászberény között útépítők dolgoznak. A 10-es és 25-ös km között szakaszos félpályás lezárásokra és jelzőlámpás forgalomirányításra kell készülni! 

- Szolnokon a Rékasi felüljárót javítják. A 72-es km-nél a fél útpályát lezárták, jelzőőrök segítik a közlekedést. 

A 33-as főúton, Tiszafürednél, a 33-as km-nél burkolathiba miatt csak egy sávon, váltakozó irányban engedik a forgalmat, jelzőlámpa irányít. 

A 37-es főúton, Gesztelynél a Hernád-híd dilatációs szerkezetét javítják. A 7-es km-nél a Szerencs felé vezető oldalon a külső sávot lezárták. 

A 43-as főúton, Szegeden a Bertalan Lajos Tisza-hídon, a dilatációs szerkezetet javítják. A 2-es és a 3-as km között sávlezárás van érvényben, irányonként csak egy sáv használható. 

A 44-es főúton, a Tiszaugi Tisza-hídon garanciális javításokat végeznek. A 32-es km-nél napközben többször jelzőőrös irányítást vezetnek be. 

A 44-es főutat Kondoros és Békéscsaba között a 101-es km-nél az M44-es építéséhez kapcsolódó munka miatt lezárták, de a forgalmat terelőúton vezetik. 

Ugyancsak az M44-es építéséhez kapcsolódó munkák miatt a Murony felé tartó bekötőutat is lezárták, a forgalmat pedig egy helyben megépített terelőúton vezetik.   (4644-es jelű út)  (19-es km)

Békéscsaba keleti elkerülőjén, a 44-es és a 47-es főút közös szakaszán megváltozott a forgalmi rend a vasút mellett. Az M44-es építése miatt a járműveket egy ideiglenes terelőúton, illetve egy körforgalmú csomóponton keresztül terelik el.  (44-es főút 120 km, 47-es főút 124-125 km) 

A 47-es főúton,

- Tépe és Berettyóújfalu között kerékpárutat építenek két hosszabb szakaszon is, félpályás lezárások mellett. Nappal jelzőőrök, éjjel jelzőlámpa szabályozza a forgalmat a 24-es és 34-es km között.

A 48-as főúton, Debrecen és Vámospércs között útépítők dolgoznak, helyenként félpályás lezárásra kell számítani, több helyen jelzőlámpa szabályozza az áthaladási elsőbbséget.  (18-20 km) 

Az 51-es főúton, Baja közelében a 153-154 km között burkolatjavítás kezdődött, napközben a fél útpályát lezárják, jelzőlámpa irányítja a váltakozó irányú forgalmat.

Az 54-es főúton,

- az M5-ös autópálya csatlakozásánál átépítik a burkolatot és új körforgalmú csomópontok épülnek. A 6-os km-nél félpályás korlátozást vezettek be. Fontos, hogy a főútról jelenleg nem lehet felhajtani az M5-ös autópályára sem Budapest, sem pedig Szeged felé

- Császártöltés belterületén kerékpárutat építenek. A 72-es km-nél félpályás korlátozás mellett haladhatnak a járművek. 

Az 55-ös főúton, Baján a Köztársaság téren építési munkák miatt a fél útpályát lezárták. A 100-as km-nél a forgalmat jelzőlámpa irányítja.  

A 61-es főúton, Pincehely belterületén a Kapos-hídon, annak jelenlegi műszaki állapota miatt, csak egy nyomon, váltakozó irányban halad a forgalom, melyet jelzőlámpa szabályoz.  (43-as km-nél) 

A hídon 16 tonnás súlykorlátozás van érvényben, így az ennél nehezebb össztömegű járműveknek terelőutat jelöltek ki az M7-es autópálya felé.

A 67-es főút és a 61-es főút találkozásánál, Kaposvár északi határában a 61-esre való fel- és lehajtást biztosító két körforgalomban megváltozott a forgalmi rend. 60 km/órás sebességkorlátozást vezettek be és terelőelemeket telepítettek a burkolatba, hogy meggátolják a szabálytalan sávváltást. Így ne megszokásból vezessenek a két körforgalomban, hanem az új forgalomtechnikai jelzéseket és korlátozásokat betartva közlekedjenek, a balesetek elkerülése érdekében!

A 71-es főúton, Badacsonytomaj átkelési szakaszán, a 75-ös és a 78-as km között optikai kábelt kötnek be, emiatt a fél útpályát két helyen is lezárták. Munkanapokon reggel 7 órától 18 óráig jelzőőrök irányítják a forgalmat. 

A 76-os főúton,

- Balatonszentgyörgy térségében az 6-os km-nél a burkolatot javítják. A félpályás lezárásnál jelzőtábla irányítja a forgalmat.

- Alsónemesapáti térségében az 50-es km-nél sávzárásra kell számítani, mert a burkolatot javítják. Egy rövid szakaszon a forgalmat helyben kiépített terelőútra irányítják. 

Kisbéren, a 81-es főút átkelési szakaszán útépítők dolgoznak. A 45-ös és 50-es km között helyenként felére szűkül le az útpálya. Az áthaladási elsőbbséget táblák jelzik. 

A 111-es főúton Esztergom térségében az 1-es és a 4-es km között aszfaltoznak, a fél útpályát lezárták. 

Farmoson, a 311-es főút Szelei úti szakaszán, a 11-es km közelében közműépítés miatt csak egy sáv járható. Az elsőbbségi viszonyokat táblák jelzik.

A 400-as főúton, Üllő átkelési szakaszán a bevásárlóközpontnál építési munka miatt a fél útpályát lezárták.  (9-es km) 

A 403-as főúton, Nyírtura közelében átépítik a sényői kereszteződést. A 13-as és 14-es km között a fél útpályát lezárták. 

A 471-es főúton, Debrecen és Hajdúsámson között a bővítési munkák miatt a 3-as és 7-es km között két helyen is korlátozás van érvényben. A reggeli és délutáni csúcsidőszakban jelzőőr segíti a közlekedést. 

Balatonakarattyánál, a 710-es főút első két km-es szakaszán útépítési munkák miatt félpályás lezárást vezettek be. Jelzőlámpa irányítja a forgalmat.  (0-2 km)

A 762-es főúton, Zalaegerszegen a Hock János utcában közműépítés miatt jelzőlámpa irányítja a váltakozó irányú forgalmat.  (57-es km)

Lezárták a Bicske és Mány közötti út egy részét a Csabdi-halastónál, mert felújítják a Szent László-patak hídját. A forgalmat a bicskei 1-es főúti körforgalmú csomópont után a bevásárló központ melletti Csabdi útra irányítják, majd az M1-es autópályával párhuzamos terelőúton vezetik, amit sárga táblák is jeleznek. A Zsámbék felől érkezőket is erre a terelőútra irányítják.  (1104-es jelű Bicske-Zsámbék összekötő út)

Gödöllőn még zárva tartják az Állomás utcai vasúti átjárót, mert felújítják. A forgalmat továbbra is mellékutcákra terelik. (3104-es jelű Gödöllő-Tura-Hatvan összekötő út) 

Cegléden a Tápiószetmártonba vezető külső Kátai úton fekvő vasúti átjárót lezárták. A 19-es km-nél kedd hajnalig (5.00-ig) nem lehet áthajtani, a forgalmat Tápiószentmárton felől az M4-es autóút - 311-es főút útvonalon terelik el. A másik irányban is ezen az útvonalon lehet kerülni.  (3116-os jelű út) 

Átadták a közúti- és a vasúti forgalom számára is Kiskörénél a korábban lezárt Tisza-hidat. A járműforgalom megindulhatott a hídon, azonban annak környezetének a karbantartása még folytatódik, ezért a közúti- és a vasúti forgalomban is érvényben maradt a 20 km/órás sebességkorlátozás.

(A híd csak egy nyomon járható a vasúti síneken, a forgalmat lámpa és sorompó szabályozza.)

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a korábban forgalombiztonsági okokból lezárt perei Hernád-hidat 04.15-én megnyitották, de továbbra is 20 tonna össztömeg korlátozás van érvényben.  (3704-es jelű, Ináncs-Abaújszántó összekötő út)  (6+305 km) 

Karcag belterületén, a Széchenyi István sugárúton beszakadt a burkolat. A helyreállítás idejéig az utat lezárták, a forgalmat helyben terelik el.  (4206-os út)  (0+400) 

Debrecen határában a Hajdúszovátra vezető út elején lezárták a vasúti átjárót. A Hajdúszovát felől érkezőket Ebes felé terelik.  (4805-ös jelű Debrecen-Bihartorda összekötő út)  (0-1 km)

A Fertőrákos és az országhatár közötti utat felújítják, ezért azt lezárták. Kerülni Sopron felé lehet. (8532-es jelű Fertőrákos-országhatár összekötő út)  

  (Forrás: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.)

Az M85-ös gyorsforgalmi út építése miatt a 84-es főútról a Peresztegre vezető utat lezárták. Kerülni Nagycenk felé lehetséges.  (8629-es jelű út)  (0+765 km) 

Veszprém megyében teljes hosszában lezárták az Iszkáz bekötő utat, a település központja és a 8-as főút között, mert felújítják. A forgalmat Karakószörcsök felé terelik el. (84116-os jelű út)

 

A balatoni komp a kora őszi menetrend szerint közlekedik. Szántódrévből 6.40 perctől 20 óráig jár, Tihanyrévből 7 órától 20.20 percig, 40 percenként szállítja a járműveket. (Legközelebb szept. 30-án lesz változás!)

A folyami kompok általában napkeltétől napnyugtáig közlekednek.

A Tisza felső szakaszán, Zalkod és Tímár között a köteles komp egy hétig műszaki ok miatt nem üzemel.

A középső szakaszon Nagyrévnél még javítják a kompot, emiatt nem közlekedik. Ezt követően is bizonytalan lesz az átkelés a folyó alacsony vízállása miatt.

A Szamoson Szamossályi és Porcsalma között az alacsony vízszint miatt továbbra is szünetel az átkelés.