Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

További információkat az esetleges változásokról, nem tervezett aktuális napi munkavégzésekről és korlátozásokról honlapunk térképes nézetében talál.

Útinform hírek

2020.11.28-án

Összeállította: Sinkovics Szilvia

Gyorsforgalmi utak:

Az M0-s autóút déli szektorán, az M5-ös autópálya felé vezető oldalon, a Hárosi Duna-híd előtt zajvédő falat építenek. A 13-as és a 15-ös km között lezárták a külső sávot. Az autóút keleti szektorán, szintén ebben az irányban, 11-es főúti végcsomópont felé, a 38-as és a 40-es km között burkolatfelújítás miatt, hétfő reggelig lezárták a külső sávot.

Az M1-es autópályán,
- a Zsámbéki pihenőben átépítik a benzinkutat. A pihenő mindkét oldalon nyitva van, de tankolni nem lehet, és a mosdót sem használhatják. Előtte a Sasfészek-tó pihenőhely, vagy utána az Óbarok pihenő használható. 
- Hegyeshalom felé az 54-es km-nél lévő Harkályos pihenőt is zárva tartják, mert a vizesblokkot javítják. 
- a főváros felé vezető oldalon, a Lajta pihenő ismét használható, befejezték a burkolatjavítási munkát.

Az M2-es autóúton, Vác térségében, a 41-es és a 42-es km között aszfaltoznak, a félpályás lezárásnál jelzőőrök irányítják a forgalmat.

Az M5-ös autópályán,
- Inárcs közelében hidat javítanak, ezért az inárcsi és a dabasi kijárat között új terelést építettek ki. A 37-es és a 43-as km között a főváros felé tartó oldalt lezárták, a forgalom a Röszke felé vezető oldalon halad, irányonként egy-egy sávon.

Az M7-es autópályán, a Budapest felé vezető oldalon, a 176-os és a 173-as km között befejezték a felújítási munkát, a sávlezárás megszűnt. A Hollád csomópontnál ebben az irányban is fel lehet hajtani az autópályára.
Az eszteregnyei szakaszon, a 196-os km-nél lévő híd dilatációs szerkezetét javítják. A Budapest felé vezető oldalon a külső sávot lezárták.

Az M31-es autópályán,
- az M3-as autópálya felé vezető oldalon, az 1-es km-nél a híd dilatációs szerkezetét javítják, ezért a külső sávot lezárták.
- ugyancsak a híd dilatációs szerkezetét javítják a 6-os km-nél. Ott is lezárták a külső sávot az M3-as autópálya felé. 

Főutak:

Az 1-es főúton,
- Tatabányánál, a Tarjáni úti kereszteződést jelzőlámpás csomóponttá alakítják át. A munka miatt útszűkületre készüljenek! 

A 3-as főúton,
- Kistarcsán a Szabadság úton átereszt javítanak. A 21-es km-nél útszűkület van érvényben. 
- Füzesabony határában, a 33-as főút és a 251-es főút csomópontjában a felújítási munkák miatt a 124-es km-nél jelzőőrös irányításra és torlódásra készüljenek! 
- Novajidránynál, a 229-es és a 232-es km között lezárták a főutat az M30-as autópálya építése miatt. A forgalmat a településen keresztül terelik, és egy ideiglenes terelőúton engedik vissza a járműveket a 3-as főútra. 
- korlátozást vezettek be Garadnánál is az M30-as építési munkálatai miatt. A főutat a 232-es és a 234-es km között lezárták a járműveket pedig az M30-as új szakaszára terelték a garadnai körforgalomig, majd onnan a főúttal párhuzamos alsóbbrendű úton kell autózni. A terelőutat táblák is jelzik. 
- Hernádszurdok és Hidasnémeti között az M30 autópálya építése miatt teljes útlezárás van érvényben. A forgalmat terelőútra irányították. 
Vagyis, az M30-as autópálya építése miatt Novajidránynál, Garadnánál, valamint Hernádszurdok térségében is korlátozásokra kell számítani.

A 4-es főúton,
- Albertirsa és Abony között több helyszínen is gyalogos átkelőhelyet alakítanak ki. Az 52-es és a 85-ös km között rövid szakaszokon, útszűkületen kell áthajtani. 
- Cegléd átkelési szakaszán a Széchenyi úton az útszegélyt takarítják. A munkaterületnél napközben útszűkület és sebességkorlátozás követel figyelmet. 
- Szolnok elkerülő szakaszán, a 99-es km-nél burkolatjavítási munkát végeznek. A félpályás lezárásnál, jelzőlámpa irányítja a forgalmat.
- Szajol belterületén a 108-as km-nél, a Bekötő utcát a főút csatlakozásánál lezárták, így az északi településrész csak a Halász úton keresztül közelíthető meg. Szajol déli településrésze pedig az Áfor úton, a Szent István király úton és a Széchenyi úton keresztül érhető el.
- Törökszentmiklós előtt, a 113-as km-nél az M4-es autóút építéséhez kapcsolódó munkák miatt sávelhúzással terelik a forgalmat. 
- Debrecenben a Rakovszky Dániel utcában csatornát javítanak. Az Árpád tér felé kétszer két sávos szakaszon a 226-os km-nél a külső sávot leszűkítették.

A 6-os főúton, Paks átkelési szakaszán, a főút melletti vasútvonalat felújítják. Így a Dunaföldvári úton, a Táncsics Mihály utca és a Kreszpark között, az aktuális munkavégzés helyszínén, a fél útpályát lezárják. 

A 8-as főúton,
- Veszprém és a litéri elágazás között útépítés miatt lezárták a megyeszékhely felé vezető külső sávot, illetve a Budapesti úti csomópont előtt, egy rövid szakaszon, kétszer egy sávos terelőúton haladnak a járművek.
- Ugyancsak a város elkerülő szakaszán, átépítik az Almádi úti csomópontot. Az 50-es és az 51-es km között a fél útpályát lezárták.
- Veszprémtől Herend felé, a márkói elkerülő szakaszon egy híd dilatációs szerkezetét javítják. A 61-es km-nél sávelhúzással terelik a forgalmat. 
- Csákánydoroszló belterületén, a 171-es km-nél a Kemestaródfa felé vezető út csomópontját lezárták, mert átereszt építenek. A korlátozás miatt nem lehet sem Kemestaródfa sem Csákánydoroszló felé elkanyarodni. A javasolt terelőutat táblák jelzik. Magán a 8-as főúton félpályás lezárás van érvényben.
- Vasszentmihálynál, a 181-es km-nél útépítés miatt a forgalmat a főúttal párhuzamos terelőútra irányítják, ahol irányonként egy-egy sáv járható.
- Rábafüzesnél, a 189-es km-nél csomópontot építenek. A fél útpályát lezárták. 

A Mátrán átvezető 24-es főutat, Sirok és Egerbakta között felújítják. A félpályás lezárásnál, munkaidőben jelzőőrök irányítják a forgalmat. 

A 25-ös főúton,
- Szarvaskő belterületi szakaszán csatornáznak. A 26-os km-nél egy nyolcszáz méteres szakaszon felére szűkítették le az útpályát, és jelzőlámpás forgalomirányítást vezettek be. 
- a 65-ös és a 67-es km között Ózdon, a Csépány úton napközben kátyúzási munkák miatt útszűkületre kell figyelni. 

A 27-es főúton, a 15-ös km-nél, a szendrőládi Bódva-hídon félpályás korlátozás van érvényben, mert a korlátot javítják. Jelzőlámpa irányít.

A 32-es főúton,
- Szolnok közelében az M4-es autóúttal kapcsolatos építési munka miatt korlátozásra készüljenek. A 67-es km-nél a főutat lezárták, a forgalmat egy helyben megépített terelőúton vezetik. 

A 35-ös főúton, Sajószöged belterületén víznyelő rácsokat, aknafedlapokat javítanak. A 13 és a 14-es km között lezárták a fél útpályát. 

A 38-as főúton, Tokajnál a Tisza hidat felújítják, ezért azt félszélességben lezárták. A forgalmat jelzőlámpa szabályozza.

A 43-as főúton, Makónál a 29-es km-nél lévő Maros-hidat felújítják. A félpályás lezárásnál hétköznapokon jelzőőrök segítik a közlekedést. 

A 44-es főúton,
- a 35-ös és a 37-es km közötti szakaszt építési munka miatt lezárták. A forgalmat a főúttal párhuzamos, újonnan megépült M44-es autóútra terelik át, ahol irányonként egy-egy sáv járható.
- Békéscsaba elkerülő szakaszán, a 120-as km-nél új csomópontot építenek. A fél útpályát lezárták. Munkaidőben jelzőőrök irányítják a forgalmat.

47-es főúton,
- Debrecenben a Leiningen utcai kereszteződésnél átalakítják a csomópontot, így a Mikepércsi út többsávos szakaszán útszűkület van érvényben a 2-es km-nél.
- a Mikepércsi úton a Hosszúpályi úti kereszteződésnél úgynevezett „turbó” körforgalom épül. Szeged felé a külső- és a balra kanyarodó sávot, Debrecen felé pedig a külső sávot lezárták, így mindkét irányban csak egy-egy forgalmi sáv járható.
- Mezőberény és Békéscsaba között a 120-as km-nél, valamint a 124-es km-nél is új csomópontot építenek. A munkaterületeknél félpályás korlátozás mellett dolgoznak. 

A 48-as főúton, Debrecen és Vámospércs, továbbá Vámospércs és az országhatár között útépítők dolgoznak. Több szakaszon is a fél útpályát lezárták, a forgalmat jelzőlámpa szabályozza.

A 49-es főúton, Szamosbecsnél, a 49-es és az 50-es km között fekvő híd egy korábbi baleset során megsérült, ezért a Mátészalka felé vezető sávot jelentősen leszűkítették.

Baján átépítik az 51-es és az 55-ös főút kereszteződését. A körforgalmi csomópont kialakítása miatt mindkét főúton korlátozásra készüljenek! A megváltozott forgalmi rend miatt torlódások lehetnek a környéken. 

Az 58-as főúton, Pécs bevezető szakaszán a Siklósi úton, a benzinkút közelében, javítási munka miatt a városközpont felé haladók készüljenek sávlezárásra.

A 61-es főúton,
- Pincehely belterületén, a 43-as km-nél lévő Kapos-hídon, a korábbi súlykorlátozást feloldották így a teherautóknak már nem kell az M7-es autópálya felé kerülni. A félpályás lezárás és a jelzőlámpás irányítás továbbra is érvényben van.
- Kaposmérőnél a 128-as km-nél felmarják, és újra aszfaltozzák a burkolatot. A félpályás lezárásnál jelzőtábla mutatja az áthaladási elsőbbséget.

A 64-es főúton, Simontornyán, az Igari úton csőtörés miatt bontották fel a burkolatot. Útszűkület és sebességkorlátozás van érvényben.

A 71-es főúton, Keszthely térségében, a 116-os km-nél építési munkák miatt a fél útpályát lezárták, jelzőlámpa irányít.

A 75-ös főúton, Sármellék közelében körforgalmúvá építik át a 75-ös és a 76-os főutak csomópontját. Félpályás lezárásra és jelzőőrös irányításra készüljenek!

A 77-es főúton, Tapolcán, a Veszprémi út elején aszfaltoznak. A bevásárlóközpontnál, a 44-es km-nél a fél útpályát lezárták. 

A 82-es főúton,
- a Győr-Écs-Nyúl útvonalon közlekedőknek útszűkületre és esetenként jelzőőrös forgalomirányításra kell készülni, mert a 60-as és 73-as km között a Győr és Pannonhalma közötti kerékpárutat építik. 
- Ravazd átkelési szakszán és a pannonhalmi bekötőút közötti szakaszon felújítják a burkolatot. Az 54-es és az 58-as km között a fél útpályát lezárták. 

A 85-ös főúton, Csorna belterületén felújítanak egy épületet. A 26-os km-nél útszűkület és időszakosan sávlezárás követel figyelmet.

Körmend közelében, a 86-os főutat, az 53-as km-nél útépítés miatt lezárták, a forgalmat a főúttal párhuzamosan megépítette terelőúton vezetik. 

A 87-es főutat, Kőszeg közelében lezárták, mert felújítják a burkolatot. A 49-es és az 50-es km között a forgalmat a főúttal párhuzamosan kiépített terelőútra irányítják. 

A 111-es főúton, Esztergom-kertvárosban, a Dorogi úton, a 4-es km-nél hálózatfejlesztési munkák miatt a fél útpályát lezárták. 

A 311-es főúton, Cegléden felújítják a vasúti átjáró burkolatát. December elejéig kijelölt terelőúton kell közlekedni. 

A 442-es főúton, Martfűn, a Szolnoki úton felújítják a 18-as km-nél lévő buszöböl burkolatát. Útszűkület mellett dolgoznak. 
A torlódások csökkentése érdekében megváltozott a forgalmi rend Rákóczifalván, a 442-es főúton, a Szent László király út és a Rákóczi Ferenc utca csomópontjában. Már az új forgalmi rend van érvényben, melyre jelzőtáblák hívják fel a figyelmet. 

A 446-os főúton, Békéscsabán a Szarvasi úti felüljárón kerékpárutat építenek. A városból kivezető két forgalmi sávot lezárták, a forgalom így irányonként egy-egy sávon halad.

Alsóbbrendű utak:

Baranya megyében, a Villány és a Magyarbóly közötti utat felújítják. A 25-ös és a 29-es km között félpályás korlátozások vannak érvényben, napközben jelzőőrök irányítanak. 

Nógrád megyében, a Csécsét Pásztóval összekötő utat lezárták, mert a vasúti átjárót javítják. Ecseg, illetve Szarvasgede felé lehet kerülőt tenni.

Heves megyében, lezárták a Kálról Nagyút településre vezető utat. A terelőútvonalat Kompolt és Kápolna felé sárga táblák jelzik. 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében,
- Miskolcon, a Kistokajra vezető út csomópontjában új hidat építenek, emiatt a forgalmat önkormányzati utakra, illetve a 3-as főút átkelési szakaszára terelik. 
- Hejőpapi belterületén a Kossuth utcában aszfaltoznak. A munkaterületnél a hónap végéig félpályás korlátozás van érvényben. 
Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Lakitelek és Tiszakürt között, az M44-es gyorsforgalmi út építése kapcsán a Tiszakürtre vezető Petőfi utca legelejét lezárták,  így Tiszakürt település a 44-es főút felől jelenleg csak a Táncsics Mihály utcán át közelíthető meg.

Fejér megyében, Pusztaszabolcson az Iváncsára vezető Sport utca egy szakaszát burkolatcsere miatt lezárták. Kerülni Adony felé lehet.
Tolna megyében,
- a Dunaszentgyörgy - Fadd - Tolna útvonalon felújítják a burkolatot. A 6-os főúti csomóponttól az M6-os autópályáig félpályás lezárás mellett dolgoznak.
- Paks és az M6-os autópálya között aszfaltoznak. A 3-as és a 8-as km között félpályán engedik a forgalmat. Az M6-os autópálya és a megyehatár között is félpályás korlátozásokra, és jelzőőrös irányításra kell készülni.
Somogy megyében, a Baté és Igal közötti úton, a Büssü település melletti Hársasberki-patak hídján súlykorlátozást és félpályás korlátozást vezettek be. Így az 5 tonnánál nehezebb gépjárművek, vontatók, mezőgazdasági vontatók és lassú járművek nem hajthatnak át a hídon. A Büssü és Igal közötti híd környezetében pedig legfeljebb csak 40-nel szabad haladni. A súlykorlátozás a menetrend szerint közlekedő autóbuszokra nem vonatkozik. 

Vas megyében, útépítés miatt az év végéig lezárták a Rönökről Csörötnekre vezető utat. A forgalmat táblával jelzett terelőútra irányítják. 

Kompok:

A balatoni komp már a téli menetrend szerint közlekedik. Szántódrévből 7.00-tól 17.00-ig, Tihanyrévből 7.15-től 17.15-ig szállítja a járműveket. A korábbi 40 percenkénti gyakoriság helyett télen óránként indulnak a járatok, melyeket szükség esetén sűrítenek. A menetidő 8 perc.
  (Forrás: Balatoni Hajózási Zrt.)

A Dunán,
- Paks és Géderlak között a komp 7-től 12-ig, valamint 14 órától 16 óráig óránként közlekedik.
- A Lórév-Adony között járó komp 16.00-ig szállítja a járműveket.

A Tisza felső szakaszán, Tiszadob és Tiszalúc között csak a pontonhídon lehet közlekedni, a komp nem jár.
A folyó középső szakaszán Vezseny és Tiszaföldvár között a kompjárat határozatlan ideig szünetel. Az alsó szakaszon pedig a Csongrád és Csépa közötti pontonhidat is éjjel-nappal használhatják.

A Sajón, Muhi és Köröm között ismét jár a komp.
A Szamoson, Szamossályi és Porcsalma között jár a komp.

Kamiontilalom:

Ezen a hétvégén ismét életbe lép az országos kamiontilalom, ami a 7,5 tonna össztömeg feletti, belföldi fuvarokra vonatkozik. A tiltás idején, szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig nem közlekedhetnek a kamionok a hazai közutakon. A nemzetközi forgalomban közlekedő, legalább 7-es (Euro 3-as) környezetvédelmi besorolású tehergépjárművekre nem vonatkozik a tiltás.

Határinformációk / járvánnyal kapcsolatos hatósági intézkedések:

Információkat a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo linken, illetve a Konzuli Szolgálat honlapján, a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs weboldalon talál!
A járvánnyal kapcsolatos hatósági intézkedések, valamint egyéb hiteles és naprakész információk miatt látogasson el honlapunk link-gyűjteményére, melyet a hírek menüpont alatt talál meg, vagy az alábbi linken keresztül érhet el közvetlenül: https://utinform.hu/hirek/informacio-a-jarvannyal-kapcsolatos-kozlekedesi-korlatozasokrol