Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

További információkat az esetleges változásokról, nem tervezett aktuális napi munkavégzésekről és korlátozásokról honlapunk térképes nézetében talál.

Útinform hírek

2019.01.16-án

Az M1-es autópályán,
- a komáromi szakaszon napközben geodéziai méréseket végeznek. Budapest felé a 102-es és a 96-os km között a külső sávot az aktuális munkaterületnél lezárják.
- Győrnél a 118-as km-nél hídkorlátot javítanak. Munkaidőben Budapest felé a belső sávot lezárják.
- Hegyeshalom felé Győrnél, a csornai elágazásnál a burkolatot kijavították, tegnap a 129-es km-nél a külső sávot is megnyitották.
- a 134-es km-nél a Börcs pihenőt még zárva tartják, mert továbbra is vízellátási problémák vannak. A közelben Győrnél a 119-es km-nél lévő Arrabona, vagy a 144-es km-nél a Lébény pihenőhely elérhető.

Az M5-ös autópályán,
-a délelőtti órákban Lajosmizsénél, kora délután pedig Ócsánál a hírközlő berendezéseket ellenőrzik. Mindkét pályaoldalon váltakozó sávzárásra lehet majd számítani.
- Lajosmizse és a Kiskunfélegyháza között munkaidőben a korábbi baleseteknél megsérült védőkorlátokat javítják. Az aktuális munkaterületnél egy sávot lezárnak.
- Szatymaznál a burkolatot javítják. Reggel fél 8-tól várhatóan 10 óráig a 157-es és a 152-es km között dolgoznak, Budapest felé helyenként a külső sávot lezárják.
- Röszkénél összeszedik a szemetet. 11.00 és a 15.00 között a a főváros felé tartó pályaoldalon a belső sávot helyenként lezárják.
  (Forrás: A-WAY ITE Autópálya Zrt.)

Az M7-es autópályán a 89-es km-nél, a balatonvilágosi csomópont közelében a 710-es főút majdani csatlakozó csomópontját építik. A leálló sávot mindkét oldalon elkerítették a forgalom elől.

2018 végén átadták a forgalomnak az M35-ös autópálya új, mintegy 20 km hosszú aszfaltcsíkját a 481-es főúttól dél felé, egészen Földesig, ahol csatlakozik az M4-es autóút frissen átadott 5 km-es szakaszához. Az elkészült, összesen 25 km hosszú autópályával Debrecen és Berettyóújfalu között gyorsabbá és biztonságosabbá vált a közlekedés. A szakaszon egyelőre két pihenőt alakítottak ki, benzinkút még nincs rajta. Január elsejétől pedig már erre a szakaszra is úthasználati jogosultság szükséges.

Az M0-s autóúton,
- a törökbálinti bevásárlóközpont és az M7-es autópálya közötti szakaszon a 3-as km-nél az M5-ös felé a legszélső sávot tartják zárva, mert korábban megrongálódott a burkolat. Mellette három sáv használható. A korlátozás ellenére az M7-esre fel lehet hajtani!
- az M1-es autópálya felé a diósdi emelkedő után a 9-es és a 7-es km között a dilatációs szerkezetet javítják. A külső sávot elkerítették.
- a déli szektorban két szakaszon – Nagytéténynél és Dunaharasztinál – lezárták az M1-es felé vezető oldalt felújítás miatt, a forgalmat pedig mindkét munkaterületnél az ellenkező oldalon vezetik.
A terelések miatt a 6-os főúti és M6-os autópálya csomópontoknál jelentősen megváltozott a forgalmi rend, melyre táblák figyelmeztetik az autósokat.
Fontos változás, hogy az M1-es felé, az M6-os autópálya csomópontjánál a csomóponti ágat már megnyitották, így az M5-ös autópálya felől érkezők ott újra fel tudnak hajtani az M6-os autópályára Pécs felé.
- Viszont a 6-os főútról sem Budapest, sem Érd felől nem lehet felhajtani a körgyűrűre az M1-es felé. A 6-os főúton tovább kell autózni az M6-os autópályáig, majd azon haladva érhető el az M0-s autóút.
- az M1-es autópálya felől érkezők a budafoki kijáratnál a 6-os főútra csak a főváros felé tudnak elkanyarodni, Érd felé nem! A javasolt terelőutat táblák jelzik.
- az 19-es jelű csepeli csomópont és a Soroksári Duna-híd között a külső sávot lezárták, így most két sáv járható az M1-es autópálya felől az M5-ös irányába.
- már újra közlekedhetnek a gyalogosok és a kerékpárosok a Hárosi-Duna hídon. A biztonság érdekében a kerékpárosok csak a járművüket tolva kelhetnek át a felüljárón.

Az M2-es autóút bővítési munkálatai miatt Budapest és Vác között a 22-es és a 38-as km közé eső szakaszon mindkét irányban tilos az előzés és a szűkített sávokon legfeljebb 60-nal szabad haladni. Göd térségében, a 27-es és a 29-es km között a forgalom egy pályán, irányonként egy-egy szűkített sávon halad. A 17-es és a 22-es km között Budapest felé két sáv járható, Vác felé egy sávon halad a forgalom.

Az M15-ös autóúton,
- a szlovák határ felé az 5-ös és 6-os km között útszűkület mellett dolgoznak, ami miatt időszakosan torlódás alakulhat ki.
- a szlovák határ felé a 14-es jelű rajkai kijáratot lezárták, mert átépítik. Ezért a csomópontban az M1-es autópálya irányából nem lehet kihajtani Rajka felé. A javasolt terelőutat táblák jelzik.
- a burkolat állagromlása miatt a teljes szakaszon, azaz az M1-estől az országhatárig mindkét irányban 60 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be.

Az M9-es autóúton ma napközben a szalagkorlátokat javítják. A bogyiszlói kijárat közelében a 6-os km-nél 9-től 13 óráig félpályás korlátozás lesz érvényben.

A 2-es főúton, Dunakeszi közelében a 21-es km-nél útépítők dolgoznak, mindkét irányban útszűkületen kell áthajtani.

A 4-es főúton, a Pilis és Cegléd közé eső szakaszon az M4-es autópálya építéséhez kapcsolódó munkák miatt mindkét irányban sebességkorlátozás van érvényben. Több szakaszon sávelhúzással terelik a forgalmat.

A 6-os főúton,
- Százhalombattánál a 29-es km-nél az M6-os autópálya körforgalmú csomópontjánál útszűkületen kell áthajtani.
- Dunakömlőd és Paks között, a 107-es km-nél, ahol korábban megcsúszott az út menti löszfal, a fél útpályát még zárva tartják. Az omlásveszély miatt továbbra is csak egy sávon, jelzőlámpás irányítás mellett engedik a forgalmat.

A 7-es főúton az M6-os autópálya érdi csomópontjától Martonvásár központjáig 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be a rendkívül erős teherforgalom miatt. Kerülőútként elsősorban az M7-es – M0-s – M6-os gyorsforgalmi útvonal javasolt, de kerülni lehet még az M6-os autópálya – 62-es főút útvonalon, illetve az Adony – Szabadegyháza közötti úton az M7-es autópálya felé. Fontos tudni, hogy a Ráckeresztúr és Martonvásár közötti úton is 7,5 tonnás korlátozás van érvényben.

A 8-as főúton, az osztrák határ közelében a rábafüzesi átkelő előtt Gasztonynál, Rönöknél, valamint Jakabházánál az M8-as gyorsforgalmi út építéséhez szükséges szállítási munkálatok miatt útszűkületen kell áthaladni. A szállítások alkalmával időnként jelzőőrök irányítják a forgalmat.

A 14-es főúton Vámosszabadinál, a határátkelőnél meghibásodott a Medvei Duna híd dilatációs szerkezete. A 11-es km-nél táblák jelzik a korlátozást.

A 21-es főúton, Nógrád megyében Tar, Mátraverebély, Bátonyterenye térségében a 35-ös és a 48-as km között sávszűkítések és sebességkorlátozások miatt kell csökkenteni a sebességet.

A 25-ös főúton, Sajópüspökinél felújítják a Sajó-hidat. A 77-es km-nél a forgalmat egy ideiglenesen megépített hídra terelik, ahol csak egy sávon haladhatnak a járművek. A váltakozó irányú forgalmat jelzőlámpa szabályozza.

A 27-es főúton, a 15-ös km-nél a szendrőládi Bódva-hidat javítják. Félpályás útlezárás mellett dolgoznak.

A 39-es főúton, Gibártnál, az 5-ös km-nél korábban megcsúszott a rézsű. A félpályás lezárásnál jelzőlámpa irányít.

A 42-es főúton, Berettyóújfalu belterületén az M4-es autópálya építéséhez kapcsolódó munkavégzések nyomán a 38-as km-nél több helyen is útszűkület lassítja a közlekedést. A munkák érintik a 47-es főutat is, ott a 40-es km-nél kell ugyancsak útszűkületre számítani.

A 44-es főutat Kondoros és Békéscsaba között a 101-es km-nél az M44-es építéséhez kapcsolódó munka miatt lezárták. A forgalmat terelőúton vezetik.

A 47-es főúton, Algyőnél lezárták a balra kanyarodó sávot a 208-as km-nél vasúti építési munkák miatt.

Az 51-es főúton, Dunaharaszti közelében a 16-os km-nél csomópontot építenek. Az M0-s autóút felé vezető oldalon útszűkület van érvényben.

A 61-es főúton,
- Pincehely belterületén a Kapos-hídon annak jelenlegi műszaki állapota miatt egy nyomon váltakozó irányban halad csak a forgalom, melyet jelzőlámpa szabályoz.
- Nagykónyi átkelési szakaszán a 66-os km-nél eltörött egy víznyomó cső. A helyreállításig útszűkületen kell áthaladni. 

A 67-es főúton Mernye, Felsőmocsolád és Somogybabod térségében az 51-es és 77-es km között az R67-es gyorsút építéséhez kapcsolódó munkákat végeznek. Sávszűkítésekre és helyenként félpályás lezárásokra kell számítani.

A 76-os főúton, Alsónemesapáti térségében az 50-es km-nél sávzárásra kell számítani, mert a burkolatot javítják. Egy rövid szakaszon a forgalmat helyben kiépített terelőútra irányítják.

A 77-es főúton, Tapolca átkelési szakaszán a 48-as km-nél közművezetéket fektetnek le. Mindkét irányban útszűkület van érvényben.

Csornán, a 85-ös és a 86-os főút városon átvezető szakaszán, valamint a Barbacsra vezető úton 20 tonnás súlykorlátozást vezettek be!
A súlykorlátozás bevezetését az érintett útszakasz jelentős teherforgalma indokolta. A 20 tonnánál nehezebb tehergépjárművek az újonnan megépített M85-ös autóút vagy az M86-os autóút felé kerülhetnek!

A 86-os főúton,
- Zalalövő elkerülő szakaszán a 28-as és 34-es km között félpályás lezárásra kell számítani, mert korábban megcsúszott az út menti rézsű.
- Bősárkánynál a 159-es km-nél közműépítés miatt zárták le a fél útpályát.

A 442-es főúton, Kunszentmárton közelében a 34-es és 36-os km között útépítők dolgoznak. A félpályás lezárásnál jelzőlámpa irányítja a járműveket.

Az 541-es főúton, Kecskemétnél a Halasi úton a 3-as km szelvényben csomópontot építenek, Sávzárásra kell számítani.

Pest megyében Sárisápon, a Fő utcán eltörött egy víznyomócső. A fél útpályát lezárták.

Gödöllőn még zárva tartják az Állomás utcai vasúti átjárót, mert felújítják. A forgalmat továbbra is mellékutcákra terelik.

Heves megyében Kiskörénél, a közúti-vasúti Tisza híd felújítását a tél beálltával ideiglenesen befejezték. A hidat átadták a forgalomnak, de továbbra is 20 tonna súlykorlátozás van érvényben.

Kabánál a 100-as vasútvonal felújításához kapcsolódóan különszintű csomópontot építenek. Nádudvari út egy rövid szakaszát ezért lezárták, a forgalmat önkormányzati utakra terelik.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében forgalombiztonsági okokból határozatlan ideig lezárták a perei Hernád-hidat, mert a híd teherbírása jelentősen csökkent. Terelőút a Pere – Hernádbűd – Gibárt - 3-as főút – Abaújszántó útvonal.

Tiszakürtön, az M44-es építési munkálatai miatt lezárták a Táncsics Mihály utca egy szakaszát. A forgalmat egy ideiglenesen kialakított terelőútra irányítják.

Cserkeszőlő határában a Cibakházára vezető összekötő utat a 44-es főút és a Tiszakürti elágazás között lezárták, az M44-es építési munkálatai miatt. A forgalmat egy közeli, ideiglenes terelőútra irányítják, ahol váltakozva engedik a járműveket.

Debrecen határában a Hajdúszovátra vezető út elején lezárták a vasúti átjárót. A forgalmat egy ideiglenesen kialakított útra irányították.

Veszprém megyében Csopakon a Füredi út egy szakaszán csatornáznak, de jelenleg csak 30 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Tiszalök közelében a 23-as km-nél, a Keleti-főcsatorna hídján megszűnt a teljes lezárás és a 3,5 tonna súlykorlátozás! A hídon egy sáv járható és jelzőlámpa irányít.
Szentendrén, a Pilisszentlászlóra vezető úton a Skanzennél filmforgatás miatt napközben néhány percre megállathatják a forgalmat.

A Tiszafüred melletti Egyeken mától péntekig a Fő téren optikai kábelt fektetnek le. Útszűkület mellett dolgoznak.

A Bakonybél és Bakonykoppány közötti úton fakitermelést végeznek. A 18-as és a 21-es km- között dolgoznak, korlátozás nélkül, de a fadöntések idején jelzőőrök irányíthatják a forgalmat. 

A balatoni komp a téli menetrend szerint közlekedik. Szántódról reggel 7-től délután 5 óráig, Tihanyból pedig reggel 7.15-től 17.15-ig óránként szállítja a járműveket.

A Dunán
- Nagymaros és Visegrád között szünetel a kompátkelés és várhatóan január 20-ig a révhajó sem közlekedik.
- Százhalombatta és Tököl között egész évben üzemel a komp, reggel 7 órától 16 óráig. Ha igény van rá, akkor reggel fél 7-kor, illetve délután fél 5-kor egy-egy kisegítő járatot is indítanak.

A Tiszán
- Balsa és Kenézlő, Tiszaadony és Aranyosapáti, valamint Nagyrév és Tiszabög között jégzajlás miatt bizonytalan ideig nem jár a komp. (Vezseny és Martfű, illetve Tiszacsege és Ároktő között már jár a komp.)
- Csongrád és Csépa között is elindult a komp a jég levonulását követően. Reggel 7 és 16 óra között közlekedik, fél órás indulásokkal.
- Tiszaroff és Tiszasüly között műszaki okok miatt szünetel az átkelés.
- Tiszadob és Tiszalúc között elbontották a pontonhidat, a komp pedig az alacsony vízállás miatt továbbra sem jár. Kerülni a közúti Tisza hidak felé lehet, a 38-as főúton Tokaj, a 35-ös főúton pedig Tiszaújváros felé.

A kamionstop ezen a hétvégén (január 19-20.) szombat 22 órától vasárnap 22 óráig lesz érvényben.
A tilalom nem vonatkozik (az állandó kivételek mellett) a nemzetközi forgalomban közlekedő, legalább 7-es (Euro 3-as) környezetvédelmi besorolású tehergépjárművekre. (2019. március 1-jéig)

Az e-matricás rendszerben a 2018-as évre megváltott országos és megyei éves úthasználati jogosultságok január 31-én éjfélig érvényesek.
  (Forrás: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.)

Összeállította: Horváth Zsolt