Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

További információkat az esetleges változásokról, nem tervezett aktuális napi munkavégzésekről és korlátozásokról honlapunk térképes nézetében talál.

Gyorsforgalmi utak:

Az M1-es autópályán,
- a Zsámbéki pihenőben átépítik a benzinkutat. A pihenő mindkét oldalon nyitva van, de tankolni nem lehet, és a mosdót sem használhatják. Helyette a Sasfészek-tó pihenőhely, vagy az Óbarok pihenő használható.
- ma napközben a burkolatot javítják, több helyen is. Hegyeshalom felé a komáromi kijáratnál a 85-ös km-nél, illetve kissé távolabb a 118-as és a 120-s km között, a Győrt elkerülő szakaszon. Sávzárás mellett dolgoznak. 
- Hegyeshalomnál a 168-as km-nél, a Bányatónál lévő hídon a dilatációs szerkezetet javítják. A határ felé a külső sávot lezárták. 

Az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a burkolatot javítják. A nagyfügedi kijárat előtt a 94-es km-nél a külső sávot elkerítették a forgalom elől. 

Az M5-ös autópályán szemétszedés miatt készülhetnek korlátozásra az autósok a Petőfiszállás és Balástya közötti szakaszon. A 126-os és 147-es km között az aktuális munkaterületeknél délelőtt a főváros felé tartó oldalon, délután pedig az ellenkező irányban, Röszke felé a belső sávot kerítik el a forgalom elől. (Forrás: A-WAY ITE Autópálya Zrt.)

Az M4-es autóúton, az Abony-nyugat csomópontnál a 92-es km-nél, a 406-os főút csatalakozásánál egy rövid szakaszon, új nyomvonalra terelik a járműveket. 

Főutak:

A 2-es főúton, a Vác és Sződliget közötti szakaszon sebességkorlátozásra, és kerékpáros forgalomra kell számítani a 30-as és 31-es km között, mert a párhuzamosan futó kerékpárutat lezárták.

A 3-as főúton, az M30-as autópálya építése kapcsán Novajidránynál, Garadnánál, valamint Hernádszurdok térségében korlátozásokra kell számítani. 

Szintén a 3-as főúton, napközben Gyöngyös térségében, a nagyrédei elágazás közelében nagyfeszültségű légvezetéket feszítenek át a főút felett. A 76-os km-nél félpályás korlátozás lesz érvényben, és rövid időre a forgalmat is megállítják majd, ami torlódást okozhat a szakaszon.

A 4-es főúton,
- Cegléd és Abony között ma is kátyúznak. A 72-es és a 80-as km között a munkaterületeknél a fél útpályát lezárják. 
- Törökszentmiklós előtt, a 113-as km közelében az M4-es autóút építéséhez kapcsolódó munkák miatt sávelhúzással terelik a forgalmat. 

A 6-os főúton, Pécs átkelési szakaszán a Pécsváradi úton a 192-es km-nél a kétszer két sávos szakaszon a belváros felé egy sávot lezártak.

A 8-as főúton,
- a litéri elágazás és Veszprém között útépítés miatt lezárták a megyeszékhely felé vezető külső sávot, illetve a Budapesti úti csomópont előtt, egy rövid szakaszon kétszer egy sávos terelőúton haladnak a járművek. 
- a 49-es és az 50-es km között sávelhúzásos terelés mellett útépítők dolgoznak. A korlátozások mindkét irány forgalmát érintik. 
- ugyancsak a város elkerülőjén, átépítik az Almádi úti csomópontot. Ezért a Dornyai Béla utca Almádi út felőli végét a körforgalom építése miatt lezárták, valamint az Almádi út a város irányából, a csomópont felé továbbra is zárva van. A bevásárlóközpont a 8-as főútról, valamint a Dornyai utca Lóczy Lajos utca felőli végéről elérhető.  (Forrás: NIF Zrt.) 
- Csákánydoroszló keleti határában, a Kemestaródfa felé vezető út kereszteződésénél átereszt újítanak fel. A 171-es km-nél útszűkület van érvényben.
- Vasszentmihálynál, a 181-es km-nél útépítés miatt a forgalmat a főúttal párhuzamos terelőútra irányítják, ahol irányonként egy-egy sáv járható. 
- Rábafüzesnél, a 189-es km-nél csomópontot építenek, sebességkorlátozás van érvényben. 

A 10-es főúton, Neszmély település Fő utcáján korábban eltörött egy víznyomócső. A 69-es km-nél félpályás korlátozás van érvényben. 

A 25-ös főúton,
- Szarvaskő belterületi szakaszán csatornáznak. A 26-os km-nél egy nyolcszáz méteres szakaszon felére szűkítették le az útpályát, és jelzőlámpa irányít. 
- a mónosbéli elágazó közelében, a 28-as km-nél egy rövid szakaszon útszűkület van érvényben. 

A 27-es főúton, a 15-ös km-nél a szendrőládi Bódva-hídon félpályás korlátozás van érvényben, mert a korlátot javítják. Jelzőlámpa irányít.

Jászberénynél, a városi elkerülő út építésével kapcsolatos áruszállítások miatt időnként előfordulhatnak sárfelhordások a város délnyugati határában, a 31-es főúton a 72-es és a 75-ös km között, a település északi részén, a 32-es főúton, a Monori út és a Jászárokszállásra vezető út közötti szakaszon (a 23-as és a 25-ös km között), valamint a Jászárokszállásra vezető út elején (3203-as út, 32-es km). 

A 32-es főúton, Szolnok közelében az M4-es autóúttal kapcsolatos építési munka miatt korlátozásra készüljenek. A 67-es km-nél a főutat lezárták, a forgalmat egy helyben megépített terelőúton vezetik. 

A 33-as főúton, Nagyhegyes térségében az út menti fákat gallyazzák. Munkaidőben szükség esetén jelzőőrök segítik a közlekedést.  (88-95 km) 

A 37-es főúton, Gesztely és Szerencs között építési munkák miatt munkaidőben helyenként a fél útpályát lezárják. 

A 38-as főúton, Tokajnál felújítják a Tisza hidat, ezért azt félszélességben lezárták. A forgalmat jelzőlámpa szabályozza.  (Tokaj-Rakamazi közúti Tisza-híd, Tokaji út)  (9-es km) 

A 46-os főúton, Törökszentmiklósnál a 4-es főút csatlakozásánál, a felüljárón sávlezárás mellett halad a forgalom. 

A 48-as főúton,
- Debrecen és az országhatár között útépítők dolgoznak. Több szakaszon is útszűkület, illetve sebességkorlátozás van érvényben.  (3-30 km) 
- Debrecen és Vámospércs között, fakivágás és árokrendezés miatt napközben mindkét oldalon forgalomkorlátozás várható.  (3-18 km) 

Az 51-es főúton, és az 510-es főúton, Dunaharaszti és Taksony között KRESZ táblákat helyeznek ki. A munkaterületeknél útszűkületen kell áthaladni.  (14-26 km) 

Az 51-es főúton, Tass átkelési szakaszán az 58-as km-nél építési munkák miatt útszűkület van érvényben.
Baján átépítik az 51-es és az 55-ös főút kereszteződését. A körforgalmi csomópont kialakítása miatt mindkét főúton korlátozásra készüljenek! A megváltozott forgalmi rend miatt torlódások lehetnek a környéken.  (51-es főút 160 km)  (55-ös főút 100 km)

Az 52-es főúton, Kecskemét és Solt között több szakaszon is geodéziai méréseket végeznek. Munkaidőben reggel 8 és délután 5 óra között az aktuális munkaállomásoknál a fél útpályát lezárják.  (5-51 km) 

A 61-es főúton, Pincehely belterületén, a 43-as km-nél lévő Kapos-hídon, a korábbi súlykorlátozást feloldották, így a teherautóknak már nem kell az M7-es autópálya felé kerülni. A félpályás lezárás és a jelzőlámpás irányítás továbbra is érvényben van. 

A 64-es főúton, Simontornyán, az Igari úton csőtörés miatt bontották fel a burkolatot. Útszűkület és sebességkorlátozás van érvényben. (1-es km) 

A 71-es főúton, Keszthely térségében a 116-os km-nél építési munkák miatt a fél útpályát lezárták, jelzőlámpa irányít.

A 83-as főúton, Tétszentkút közelében, a 48-as km-nél az útkorszerűsítéshez kapcsolódó munka miatt mindkét oldalon sávlezárásra lehet számítani. 

A 84-es főúton, Újkéren, a Soproni út torkolatánál csőtörés miatt útszűkület van érvényben.  (89+900 km) 

A 86-os főúton,
- Zalalövő déli elkerülő szakszán korábban megcsúszott az út melletti rézsű. A 29-es és a 30-as km között útszűkület van érvényben, és előzni is tilos a szakaszon.
- Körmend közelében még tart az útlezárás az 53-as km-nél. A forgalmat a főúttal párhuzamosan megépített terelőúton vezetik. 

A 102-es főúton, Zsámbékon a 4-es km-nél útcsatlakozást építenek ki. Mindkét oldalon útszűkületen kell áthajtani.

A 111-es főúton, Esztergomban, az ipari park előtt útépítők dolgoznak. A 4-es km környezetében jelzőőrös irányításra és 30 km/h sebességkorlátozásra kell készülnie a közlekedőknek.

Szintén Esztergomban, a 117-es főúton, a Dorogi út és a Kesztölci út kereszteződésénél felújítják a körforgalmat. A 7-es km-nél forgalomkorlátozásra számíthatnak az autósok, napközben jelzőőrök segítik a közlekedést.

A 253-as főúton, Andornaktálya elkerülő szakaszán, a 2-es km-nél megcsúszott az útszéli rézsű. Mezőkövesd felé a kapaszkodó sávot lezárták. 

Az M30-as autópálya építéséhez kapcsolódóan lezárták a 306-os főutat Miskolc elkerülő szakaszán, az 1-es és a 3-as km között. A forgalmat a főúttal párhuzamos, már megépített M30-as autópályán, a Sajószentpéter felé vezető oldalra terelték át. A megváltozott forgalmi rendre táblák hívják fel a figyelmet.

A 441-es főúton, Nagykőrösön, a Ceglédi úton közművezetéket kötnek be. Cegléd felé a 15-ös km-nél felbontották a burkolatot, útszűkületen kell áthajtani. 

A 451-es főúton, Kiskunfélegyháza és Csongrád között, Gátér közelében favágók dolgoznak. A 13-as km környezetében a kiöregedett fákat vágják ki. Napközben, többször 5-10 percre megállítják majd a forgalmat. 

Fehérgyarmaton, a 491-es főút 10-es km-énél, az Alkotmány utca és a Tömöttvár utca körforgalmú csomópontjában szennyvízvezetéket javítanak. Útszűkületen kell áthajtani.

Baján napközben szemetet szednek. Az 511-es főúton az 51-es és 55-ös főutat összekötő Keleti körúti szakaszon, illetve az 551-es főúton, végig a Kaszás utcán mozgó terelésre, és az aktuális munkaterületnél útszűkületre és sebességkorlátozásra kell számítani.

Dombóváron, a 611-es főút városi szakaszán a Teleki utcában, a Rákóczi utca torkolatánál a jobbra kanyarodó sávot elkerítettek a forgalom elől. 

Alsóbbrendű utak:

Pest megyében,
- a Biatorbágy és a Páty közötti útszakaszon, az M1-es autópálya közelében lévő ingatlannál villamosenergia hálózatot építenek ki. A 2-es km-nél útszűkület van érvényben.  (81106-os út) 
- Rád településen, a Rákóczi úton optikai kábelhálózatot építenek ki. A Petőfi út csatlakozásánál útszűkület van érvényben.  (2106-os út) 

Komárom-Esztergom megyében, Oroszlány belterületén, a Dózsa György utcát csőtörés utáni helyreállítási munkák miatt lezárták. Kerülni önkormányzati utakon lehet.

Nógrád megyében, a Keszeg és Ősagárd közötti útszakaszon a közlekedésre veszélyes fákat, bokrokat ritkítják. A félpályás korlátozásoknál jelzőőrök irányítják a forgalmat, de rövid időre a járműveket megállíthatják.  (2114-es út) 

Heves megyében,
- a Szurdokpüspöki és a 21-es főút közötti úton, a Zagyva hídon javítási munkák miatt útszűkületen kell áthajtani.  (2406-os út) 
- az Eger és Miskolc közötti, Bükkön átvezető úton, Felsőtárkány közelében, a 8-as km-nél az utat lezárták, a járműveket az ott lévő buszfordulón keresztül terelik el. (2505-ös jelű út) 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében,
- Miskolcon, a Kistokajra vezető út csomópontjában átépítik az „Y” hidat, ezért azt lezárták. A forgalmat önkormányzati utakra, illetve a 3-as főút átkelési szakaszára terelik.  (3604-es jelű út) 
- Bükkmogyorósdnál, a Szilvásváradra vezető Akácos úton, a 15-ös km-nél lévő Mogyorós-patak hídján építési munkák miatt a fél útpályát zárva tartják. 
- a 3-as főút mellett, a Méra és Szalaszend közötti útszakaszon az M30-as autópálya építése kapcsán félpályás korlátozás és jelzőlámpás irányítás van érvényben.  (2626-os út)

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Lakitelek és Tiszakürt között, az M44-es gyorsforgalmi út építése kapcsán a Tiszakürtre vezető Petőfi utca legelejét lezárták, (4515 jelű út) így Tiszakürt település a 44-es főút felől jelenleg csak a Táncsics Mihály utcán át közelíthető meg. (a 4514-es jelű útról) 

Bács-Kiskun megyében, a Kiskőrös és Páhi közötti útszakaszon, a 36-os és a 41-es km között a fél útpályát lezárták, mert az út mellett épülő kerékpárút helyén lévő fákat ritkítják.  (5301-es) 

Győr-Moson-Sopron megyében, a Győrsövényháza és Fehértó település közötti út egy szakaszán, határozatlan ideig tartó, teljes szélességű 7,5 tonnás súlykorlátozás van érvényben.  (8503-as jelű út)

Kompok, kamiontilalom, egyéb:

A balatoni komp Szántódrévből 7.00-tól 18.00-ig, Tihanyrévből 7.15-től 18.15-ig szállítja a járműveket, óránként. (Forrás: Balatoni Hajózási Zrt.)

A folyami kompok napkeltétől napnyugtáig járnak, óránként.

A Duna középső szakaszán, a Paks és Géderlak közötti komp már hosszabb üzemidővel jár.  7.00-től 12.00-ig, majd 14.00-től 17.00-ig jár, óránként.

A Tisza felső szakaszán, Balsa és Kenézlő között, valamint tegnaptól Tiszadob és Tiszalúc között már újra jár a komp, de Tímár és Zalkod, Tiszacsege és Ároktő, valamint Tiszasüly és Tiszaroff között a magas vízállás miatt még szünetel az átkelés.
A folyó középső szakaszán, Nagyrév és Tiszabög között szintén az áradás miatt nincs kompforgalom.
A folyó alsó szakaszán Csongrád és Csépa között sincs kompközlekedés, helyette dereglyével biztosítják a személyszállítást, 7 órától 16.30-ig, óránként. Mindszent és Baks között is szünetel az átkelés.
(A bizonytalan átkelések miatt még érdemes a közúti Tisza hidak felé kerülni.)

A Sajón Muhi és Köröm között ismét leállt a komp.

A kamiontilalom, ezen a hétvégén (február 27-28.) szombaton 22.00-tól vasárnap 22.00-ig tiltja a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek közlekedését a hazai utakon.
A nemzetközi forgalomban közlekedő, legalább 7-es (Euro 3-as) környezetvédelmi besorolású tehergépjárművekre nem vonatkozik a tiltás.

Határinformációk / járvánnyal kapcsolatos hatósági intézkedések:

Információkat a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo linken, illetve a Konzuli Szolgálat honlapján, a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs