Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

További információkat az esetleges változásokról, nem tervezett aktuális napi munkavégzésekről és korlátozásokról honlapunk térképes nézetében talál.

Az M0-s autóút déli szektorán Nagytétény és Dunaharaszti között a 11-es és a 24-es km között lezárták az M1-es autópálya felé vezető oldalt. A járműveket az ellenkező oldalra terelik át, ahol irányonként két-két sáv járható.
- Az M0-s autóút déli szektorán, az M1-es autópálya felé vezető oldalon megváltozott a forgalmi rend. A 19-es km-nél lévő Szigetszentmiklós csomópont korábban lezárt lehajtóágát megnyitották, így az M5-ös autópálya felől érkezők újra le tudnak hajtani Csepel, illetve Szigetszentmiklós felé. Ugyanakkor a csomópontban a felhajtóág továbbra is zárva marad, ezért aki letér a pihenőbe vagy a benzinkútra, az csak terelőúton, - a szigeten át - tud visszatérni az autóútra, az M1-es autópálya felé vezető oldalra.
Fontos változás az is, hogy a következő, halásztelki csomópont lehajtó ágát, a 16-os km-nél lezárták. Az M5-ös autópálya irányából érkezők a Csepel-szigetre így már csak Szigetszentmiklósnál tudnak kihajtani. Ha azt elmulasztják, leghamarabb az M6-os autópálya csomópontjában  tudnak visszafordulni.
Az autóút - M1-es autópálya felé vezető oldalán -, a 6-os főúti csomópont továbbra is zárva van, ott sem lehajtani, sem felhajtani nem lehet. Kerülni a következő, M6-os autópálya csomópontján keresztül lehet!

Az M1-es autópálya
- főváros felé vezető oldalán, a 48-as és a 49-es km között építési munkák miatt a leálló sávot lezárták, a forgalom két szűkített sávon halad.
- ugyancsak Budapest felé, Bicske közelében aszfaltoznak. A 42-es és a 40-es km között a külső és a leállósávot elkerítették a járművek elől, így várhatóan este 7.00 óráig csak egy sávon haladhat a forgalom, ami napközben jelentősebb torlódást is okozhat.
- a 135-ös km-nél lévő Börcs pihenőt továbbra is zárva tartják, mindkét oldalon. A közelben a 144-es Lébény pihenő vagy a 119-es km-nél lévő Arrabona pihenőhely elérhető. 

Az M15-ös autóúton,
- az M1-es autópálya felé, a 2-es km-nél lévő csomópontban lezárták a le- és a felhajtó ágat. A javasolt terelőutakat sárga táblák jelzik. A Rajka felé vezető oldalon viszont a le- és a felhajtó ágat is megnyitották. 
- Szlovákia felé, a 14-es km-nél, a rajkai csomópontban továbbra sem lehet lehajtani. A felhajtóágat nem érinti a lezárás, ott 40 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben.

Fontos tudnivaló, hogy az átépítési munkák miatt ugyanitt Rajka felől, az M15-ös autóútra, az M1-es autópálya irányába jelenleg nem tudnak felhajtani, a lehajtóágon pedig 40 km/h-s sebességkorlátozásra kell számítani!

Az M2-es autóúton - a 17-es és a 22-es km között megváltozott a forgalmi rend. A járműveket a felújított jobb pályára terelik, ahol Budapest felé továbbra is két sáv, Vác felé pedig egy sáv járható.
- a Vác felé vezető oldalon megépült a Fótra illetve Dunakeszire vezető új csomópont. Ez a korábbi kihajtótól 3 km-rel távolabb van, így az új útvonalat táblák jelzik.
- A 29-es és a 37-es km között már az újonnan megépült bal pályán halad a forgalom, egyelőre irányonként egy sávon. 

Az M3-as autópályán
- Budapest felé, a 20-as km-nél csomópontot építenek. Mindkét oldalon sávelhúzással halad a forgalom, a közelben a Ring pihenő még zárva van.
- Kál térségében a 108-as km-nél az M25-ös autóút csatlakozását építik, ezért mindkét oldalon a belső sávot lezárták, a forgalmat a külső és a leálló sávra terelik.
- a Vásárosnamény felé vezető oldalon a 148-as és a 149-es km között egy korábbi baleset során megsérült hídkorlátot javítanak, péntek délutánig a külső sávot lezárták.

Az M31-es autópályán az M3-as autópálya felé vezető oldalon, a 6-os km-nél dilatáció javítása miatt a külső sávot elkerítették a forgalom elől.

Cegléd térségében átadták a forgalomnak az M4-es autóút újabb, két rövid szakaszát a 67-es és a 72-es km között, valamint a 73-as és a 79-es km között. A két szakasz között van a 311-es főúti csomópont, ahol új csomóponti ágak is épültek, ezeket már korábban megnyitották a forgalomnak. Az újonnan megépített és átadott szakaszon már 2X2 sávon autózhatnak.

Az M5-ös autópályán,
- az újhartyáni szakaszon portáltáblát telepítenek. Budapest felé, a 45-ös km közelében a leálló sávot lezárták. Hasonló munkát végeznek, hasonló korlátozás mellett a 33-as km-nél is.  
- Röszke felé, Lajosmizse térségében, a 66-os és a 71-es km között sövényvágás miatt reggel 7.00-től délután 5.00-ig mozgó terelés mellett a belső sávot szakaszosan lezárják. 
- új terelést építettek ki a 91-es km-nél, a Kecskemét-dél csomópontban, ahol mindkét irányban lezárták az 54-es főúti csomópont le- és felhajtó ágát. A kerülőút Budapest felől a Kecskemét-észak csomóponton keresztül a 445-ös főút felé vezet, Röszke irányából pedig a Kiskunfélegyháza-észak csomóponton keresztül az 5-ös főút felé halad.
- az Csengele pihenőhely és a kisteleki csomópont között (129-138 km) az elválasztó sávban kaszálnak és az eldobált szemetet szedik össze.  Délelőtt a Budapest felé vezető oldalon, délután a Szeged felé vezető oldalon zárják le szakaszosan a belső sávot.
- A Budapest felé vezető oldalon a 160-as és a 154-es km között a burkolatot javítják, emiatt a külső és leálló sávot elkerítették a forgalom elől.
(Forrás: A-WAY ITE Autópálya ZRt.)

Az M6-os autópályán Pécs felé a 103-as km-nél, Budapest irányába pedig a 180-as km-nél karbantartási munkák miatt napközben csak egy sáv lesz járható.
(Forrás: M6 Mecsek Autópálya Üzemeltető Zrt.)

Az M60-as autópályán Pécsudvardnál a 26-os és 28-as km között, hídépítés miatt mindkét irányban sávlezárásra kell számítani.
(Forrás: M6 Mecsek Autópálya Üzemeltető Zrt.)

Az M7-es autópályán a 175-ös km-nél lévő Holládi csomópontban kerékpárhidat építenek. A belső sávot mindkét irányban lezárták.

Az M70-es autóúton Muraszemenye térségében a bővítési munkák miatt, a 3-as és a 17-es km között irányonként csak egy-egy sáv járható. A 11-es km-nél a szlovén határ felé vezető oldalon Muraszemenyénél megnyitották a le- és a felhajtóágat is, de a 15-ös km-nél a Csörnyeföldi pihenő még zárva van.

Az 1-es főúton,
- a 21-es km-nél, Herceghalom mellett, a zsámbéki elágazásnál új körforgalmú csomópontot építenek. A munkavégzés miatt a Biatorbágyra vezető párhuzamos alsóbbrendű útra nem lehet közvetlenül ráhajtani, sárga táblákkal jelölt kerülőúton vezetik a forgalmat. (1101-es jelű Herceghalom-M1 autópálya összekötő út)
 - Győrött, a Likócsi körforgalom és az Ipar utca közötti útszakasz bővítése miatt a 122-es és a 123-as km között a fél útpályát lezárták. A Hegyeshalom felé haladókat a Szent Vid utca – Pesti út útvonalra terelik.  

A 2-es főúton Dunakeszi és Göd között építési munka miatt megváltozott a forgalmi rend. Vác irányába továbbra is a 2-es főúton haladhatnak. Budapest irányába a forgalmat a főúttal párhuzamosan kiépített terelőútra irányítják.

A 3-as főúton Novajidrányál, a 229-es km-nél útépítők dolgoznak. A félpályás lezárásnál jelzőlámpa szabályozza a forgalmat.

A 4-es főúton,
- Üllő elkerülő szakaszán, a Gyömrő felé vezető út csomópontjánál a járműveket az új körforgalmi csomópontok között kiépített felüljáróra terelik.
- Abony elkerülő szakaszán, a 77-es km-nél építési munka miatt mindkét irányban sávlezárás lassítja a forgalmat. A 401-es főúti csomópontban a Szolnok felől érkezők nem tudnak Abony, illetve Cegléd felé lekanyarodni. A javasolt terelőutat sárga táblák jelzik.
- Cegléden, a 4-es főút és a 311-es főút csomópontjában új forgalmi rendet vezettek be. A 311-es főúton autózókat a megépült új csomóponti hídon keresztül terelik, a 4-es főút nyomvonala pedig rövid szakaszon megváltozott. A szűkített sávok és ívek miatt sebességkorlátozást vezettek be.
- Szolnok elkerülő szakaszán, a 100-as és 102-es km között burkolat- és hídfelújítási munkát végeznek. A Holt-Tisza hídon közel 300 méter hosszan felére szűkítették le az útpályát. Nappal jelzőőrök irányítják a forgalmat. Éjjel és hétvégén jelzőlámpa szabályozza az áthaladási elsőbbséget. A híd északi oldalán a kerékpárutat július 28-ig lezárták.
- Debrecenben a Rakovszky Dániel utcában, a 226-os km-nél közműhiba miatt Hajdúszoboszló felé a külső sávot péntek délutánig lezárták.  

A 6-os főúton,
- a 104-es km-nél, a Paks-Dunakömlőd kerékpárút 6-os főúti átvezetését építik. A munkavégzés alatt félpályás van érvényben, amikor nem dolgoznak (éjszaka és hétvégén), útszűkületen kell áthajtani. 
- Dunakömlőd és Paks között, a 107-es km-nél, ahol korábban megcsúszott az út menti löszfal, már nincs sávzárás, csak útszűkület és 70 km/h-s sebesség korlátozás van érvényben!

A magyar-horvát határszakaszon Letenyénél a 7-es főúton e hónap végéig felújítják a Mura hidat, ezért azt, és a 7-es főúti határátkelőt is lezárták. A forgalmat az M7-es autópályára terelik. A terelőutat sárga táblák jelzik.

A 8-as főúton, az osztrák határ közelében a rábafüzesi átkelő előtt Gasztonynál (177-es km), Rönöknél (184-es km), valamint Jakabházánál (186-os km) az M8-as gyorsforgalmi út építéséhez szükséges szállítási munkálatok miatt útszűkületen kell áthaladni. A szállítások alkalmával időnként jelzőőrök irányítják a forgalmat.

A 10-es főúton,
- Tokodon a 43-as km-nél, a csatornázók dolgoznak, emiatt napközben félpályás korlátozásra kell számítani.  
- Lábatlan településen, az 55-ös km-nél fakivágás miatt napközben irányonként váltakozva engedik el a forgalmat. Ha szükséges alkalmanként a járműveket néhány percre megállítják.

Verőcén, a 12-es főút 5-ös km-nél a vízművek szakemberei dolgoznak, ezért kell napközben forgalomkorlátozásra számítani.

A 21-es főúton Nógrád megyében Tar, Mátraverebély, Bátonyterenye térségében a 35-ös és a 48-as km között sávszűkítések és sebességkorlátozások miatt kell csökkenteni a sebességet.

A 24-es főúton, Recsken a 34-es km-nél földmunkák miatt a Parád felé haladók sávlezárásra készüljenek!

A 25-ös főúton,
- Borsodnádasdnál az 55-ös km-nél csatornáznak, a félpályás lezárásnál jelzőlámpa szabályozza a forgalmat.
- Arlónál a 64-es km-nél szintén közművezetéket kötnek be, a félpályás lezárásnál szintén jelzőlámpa segíti a közlekedést.

A 27-es főúton,
- Edelény belterületén a 9-es és 10-es km között kerékpárutat építenek, az útszűkületre táblák figyelmeztetnek.
- a 15-ös km-nél a szendrőládi Bódva-hidat javítják, félpályás lezárás mellett dolgoznak.

A 32-es főúton, Jászfényszaru és Jászberény között útépítés dolgoznak. A 10-es és 24-es km között szakaszos félpályás lezárásoka és jelzőlámpás forgalomirányításra kell készülni.

A 33-as főúton,
- a Tiszafüredi Tisza-hídon felújítási munkákat végeznek, a 32-es és a 33-as km között csak egy sávon, váltakozó irányban engedik a forgalmat, jelzőlámpás irányítással.
- a 71-es és 74-es km között, Hortobágy településen a szélessávú hálózatot fejlesztik. A munkavégzés útszűkülettel jár.
- Nagyhegyes közelében, a 86-os km-nél egy hidat mosnak. Napközben csak egy sáv lesz járható.

A 37-es főúton, Gesztelynél a 7-es km-nél a Hernád hídon dilatációt javítanak. A Szerencs felé vezető oldalon a külső sávot lezárták.

A 38-as főúton, Nyíregyháza nyugati elkerülő útjának építési munkái miatt a 35-ös km-nél lezárták a fél útpályát. A forgalmat jelzőlámpa szabályozza.

A 44-es főutat Kondoros és Békéscsaba között a 101-es km-nél az M44-es építése miatt, munkaterületen keresztül kell áthajtani. A félpályás lezárásnál jelzőlámpa szabályozza az áthaladási elsőbbséget.

A 47-es főúton, a 38-as km-nél Berettyóújfalu belterületén, a Puskin utcán a Berettyó folyó felett hídkarbantartás miatt jelzőlámpa szabályozza a váltakozó irányú forgalmat.

A 48-as főúton, Debrecen és Vámospércs között útépítők dolgoznak, helyenként félpályás lezárásra kell számítani. Helyenként jelzőlámpa szabályozza az áthaladási elsőbbséget.

Az 51-es főúton, Dömsöd és Tass között a padkát építik. 7.00 és 17.30 között az 54-es km-nél egy sávon engedik el a járműveket, jelzőlámpa irányítja a váltakozó irányú forgalmat. Éjszaka útszűkületen kell áthajtani, amire táblák hívják fel a figyelmet.

Az 53-as főúton,
- Solt és Akasztó között a hónap végéig, a közlekedésre veszélyes fákat vágják ki. Naponta 7.00 órától 18.00 óráig, alkalmanként a forgalmat néhány percre megállíthatják.
- Akasztó belterületén a 18-as km-nél gyalogos átkelőhelyet építenek, a fél útpályát lezárták.

Az 54-es főúton, Nemesnádudvar közelében javítják a burkolatot. A 84-es és a 85-ös km között félpályás lezárás mellett dolgoznak, és jelzőlámpa irányít.

Az 55-ös főúton,
- a Baján átvezető szakaszon a 100-as km-nél (Köztársaság tér) építési munka miatt a fél útpályát lezárták. A forgalmat jelzőlámpa irányítja.
- A 103-as km közelében, a bajai Nagy-Duna hídon burkolatot javítanak. A félpályás lezárásnál jelzőőrök irányítják a forgalmat. Napközben torlódásra készüljenek!

A 61-es főúton,
- Pincehely belterületén a 43-as km-nél a Kapos-híd jelenlegi műszaki állapota miatt, a fél útpályát lezárták. A forgalmat jelzőlámpa szabályozza.
Fontos tudni, hogy a hídon 16 t-s súlykorlátozást vezettek be, az ennél nehezebb össztömegű járműveknek terelőutat jelöltek ki az M7-es autópálya felé.

A 67-es főút és a 61-es főút találkozásánál, Kaposvár északi határában a 61-esre való fel- és lehajtást biztosító két körforgalomban megváltozott a forgalmi rend. 60 km/órás sebességkorlátozást vezettek be és terelőelemeket telepítettek a burkolatba, hogy meggátolják a szabálytalan sávváltást. Ne megszokásból vezessenek a két körforgalomban, hanem az új forgalomtechnikai jelzéseket és korlátozásokat betartva közlekedjenek a balesetek elkerülése érdekében.

A 71-es főúton, Badacsonytomaj belterületén, a 75-ös és a 78-as km között optikai kábelt fektetnek. A munkaterületeknél a fél útpályát lezárták.

A 76-os főúton,
- Balatonszentgyörgy térségében az 5-ös km-nél a burkolatot javítják. Félpályás lezárás mellett jelzőlámpa irányítja a forgalmat. 
- Alsónemesapáti térségében, a 48-as és az 50-es km között építési munka miatt sávlezárásra kell számítani. Az építési területnél egy rövid szakaszon, a forgalmat helyben kiépített terelőútra irányítják.

A 403-as főúton, Nyírtura közelében a sényői kereszteződést átépítik a 13-as és 14-es km szelvények között. A félpályás lezárásnál jelzőlámpa szabályozza az áthaladási elsőbbséget.

A 471-es főúton
- Debrecen és Hajdúsámson között a 4-es km-nél lévő Kondoros-csatorna hídját átépítik, ezért félpályás korlátozás van érvényben.
- Nyíradonynál a 25-ös és 31-es km között garanciális javításokat végeznek a burkolton. Az aktuális munkaterületek mellett jelzőtáblás, illetve jelzőőrös forgalomirányítás is segíti a közlekedőket.

A Dunakeszi és Fót közötti úton az M2-es autóút feletti hídon csak egy sáv járható, melyen csak a Fót felől Dunakeszi felé tartó forgalom biztosított. Dunakeszi felől Fótra a Kossuth Lajos utca – Németh Kálmán utca útvonalon lehet eljutni. (2101-es jelű Dunakeszi-Gödöllő összekötő út)
(A Dunakeszi-Gödöllő összekötő úton a Határ úti körforgalmat felújítják, ezért a Fóti úton jelzőlámpa szabályozza a váltakozó irányú forgalmat, várhatóan augusztus 22-ig. A körforgalom Határi úti ágát lezárták, a Repülőtéri útról pedig csak jobbra lehet fordulni, a város felé tartók az áruházi körforgalomban tudnak visszafordulni. Az M2-es autóút feletti szakaszt pedig egyirányúsították, csak Fót felől Dunakeszi felé lehet rajta közlekedni. Dunakesziről Fótra pedig a Kossuth Lajos utcán keresztül lehet átjutni.)

A Szentendre-Üröm összekötő úton, Ürömnél a Dózsa György úton csőtörés miatt megsérült a burkolat. A fél útpályát a 8-as km közelében kora délutánig ezárták. (1108-as jelű Szentendre-Üröm összekötő út)

Gödöllőn lezárták az Állomás utcai vasúti átjárót. A forgalmat mellékutcákra terelik. (3104-es jelű Gödöllő-Tura-Hatvan összekötő út)

Karbantartás miatt lezárták Kisvárdán a Belfő-csatorna hídját a Városmajor utcában. A forgalom egy ideiglenesen kiépített hídon haladhat. (4149-es Kisvárda nyugati összekötő út)

Szegeden lezárták a Sándorfalvi úton a vasúti átjárót. A forgalmat a 47-es és 5-ös főút felé terelik el, az M43-as autópálya érintésével. Az útvonalat sárga táblák jelzik. (4519-es jelű Csongrád-Szeged összekötő út 54-es km)

Mezőtúron ma kulturális rendezvényt tartanak, ezért a Szolnoki út egy szakaszát délután 5.00 óráig lezárták, helyben terelik el a járműveket.  

Az M44-es építéséhez kapcsolódó munkák miatt a Murony felé tartó bekötőutat lezárták, a forgalmat pedig egy helyben megépített terelőúton vezetik. (4644-es jelű Békés-Kondoros összekötő út)

Debrecen határában a Hajdúszovátra vezető út elején lezárták a vasúti átjárót. A forgalmat egy ideiglenesen kialakított útra irányították. (4805-ös jelű Debrecen-Bihartorda összekötő út)

Biharkeresztes és Hencida között, Bojt település közelében a 3-as km-nél, az M4-es autópálya építése miatt az utat lezárták. A kerülőutat Nagykereki felé jelölték ki. (4817-es Hencida-Biharkeresztes összekötő út)

A Fertőrákos-országhatár összekötő utat felújítás miatt várhatóan október végéig teljes hosszában lezárták. Kerülni Sopron felé lehet. (8532-es jelű Fertőrákos-országhatár összekötő út)

A folyami kompok napnyugtáig közlekednek.

A balatoni komp Szántódnál 23.20 percig jár, Tihanynál pedig 23.40 percig szállítja (40 percenként) a járműveket.

A kamionstop ezen a hétvégén (július 27-28.) szombat 15.00 órától vasárnap 22.00 óráig lesz érvényben. (A külföldről hazatérő nehéz tehergépjárművek az államhatártól a magyarországi telephelyig vagy az első lerakóhelyig „elgurulhatnak” júliusban és augusztusban a kamionstop ideje alatt is.)
 

 

Összeállította: Kemenesy Judit