Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

További információkat honlapunk térképes nézetében talál.

Az M0-s autóúton
- a déli szektorban, Nagytéténynél (11-13 km), a hárosi Duna-hídnál (14-16 km) és Dunaharasztinál (21-24 km) felújítási munkák miatt lezárták az M1-es felé vezető oldalt. A forgalmat mindhárom munkaterületnél az ellenkező oldalon vezetik. Nagytéténynél és Dunaharasztinál irányonként két-két sávon lehet autózni, de a halászteleki és budafoki csomópontok között (16-14 km) az M1-es autópálya felé már kialakítottak 3 szűk sávot, amely valamelyest mérsékelni képes a reggeli torlódást. A sávok szűk volta miatt jelentősen csökkenteni kell a sebességet. Az ellenkező irányban, az M5-ös autópálya felé továbbra is két sávot biztosítanak a közlekedőknek.
- a nagytétényi korlátozás miatt az M5-ös autópálya felől érkezve nem lehet felhajtani az M6-os autópályára, kerülni a 6-os főút felé lehet. Az M1-es autópálya felől a budafoki kijáratnál nem lehet balra fordulni Érd felé, csak a főváros irányába. A 11-es jelű kijáratnál az M6-os autópályán lehet kerülni, amely az első kijáratig díjmentesen használható.
- a Csepel-szigeti szakaszon az M1-es felé vezető oldalon, szeptember végéig lezárták a 19-es km-nél lévő szigetszentmiklósi csomópont le- és felhajtó ágát, mert az autóutat keresztező Csepeli úton körforgalmú csomópontot építenek. Az M5-ös autópálya felől jövők így nem tudnak kihajtani Csepel felé, illetve a Csepel és Szigetszentmiklós felől érkezők sem tudnak felhajtani az M0-s autóútra az M1-es irányába. Kerülni a halásztelki csomópont felé lehet, amit sárga táblák jeleznek. Fontos tudni, hogy a Csepeli út, Budapest és Szigetszentmiklós között jól járható, és erről az M0-ás autóútra való felhajtás sem akadályozott az M5-ös autópálya felé.
- keleti szektorában a Megyeri híd felé vezető oldalon az 54-es jelű M31-es csomópont és a 74-es jelű Dunakeszi - Újpest csomópont között napközben az elválasztó sávot kaszálják, ezért a belső sávot szakaszosan zárják.
- A Megyeri hídon hídvizsgálatot végeznek. A 74-77 km között a belső sávot 16.00 óráig szakaszosan elkerítik a forgalom elől.  

Az M1-es autópályán
- a herceghalmi és a bicskei csomópont közötti szakaszon, a 31-es és a 37-es km között Hegyeshalom felé lezárták a külső és a leálló sávot, a forgalmat sávelhúzással terelik. Mindkét irányban 2-2 sáv járható.
Az M2-es autóúton,
- a bővítési munkák miatt Budapest és Vác között a 22-es és a 38-as km közé eső szakaszon mindkét irányban tilos az előzés és a szűkített sávokon legfeljebb 60km/h-val szabad haladni.
- A 17-es és a 22-es km között a terelést átépítették, így Budapest felé már két sáv járható és Vác felé egy sávon haladhat a forgalom.

Az M3-as autópályán
- Mogyoród közelében Vásárosnamény felé a 17-es és 20-as km között csomópontot építenek. A leálló sávot lezárták, a forgalom két szűkített sávon haladhat.
- Bag térségében a 37-es és 43-as km között felújítják a Vásárosnamény felé vezető oldal burkolatát. A Budapest felé vezető oldalon a forgalom a leálló- és külső sávon haladhat, a Vásárosnamény felé vezető oldalról pedig egy sávot átterelnek a főváros felé vezető oldal belső sávjára, így irányonként 2-2 sáv járható.
- Vásárosnamény felé a bagi csomópont után a 44-es km-nél fenntartási munka miatt a belső sávot lezárták, a forgalmat sávelhúzással a külső és a leálló sávra terelik.
- Polgár térségében folytatódik a burkolat felújítás, de a forgalom átterelése a másik oldalra már megszűnt. Most Vásárosnamény felé a 168-as és a 174-es km között két hosszabb szakaszon a belső sávot tartják zárva.
- Az M35-ös autópálya csomópontja után, a 187-189 km között is aszfaltozás kezdődött. Mindkét oldalon, egy sávon halad a forgalom.
- Hajdúnánás térségében hasonló munkákat végeznek. Budapest felé a 200-as km-nél a külső sávot lezárták.

Az M5-ös autópályán
- az újhartyáni és az örkényi csomópont között, Röszke felé, 8.00-tól 11.00-ig burkolati jeleket festenek. A belső sávot szakaszosan lezárják a 45-ös és az 54-es km között. Hasonló munkát végeznek Kecskemét közelében is. A 78-80 km között szakaszosan a külső sáv lesz zárva. (7.30-16.00 között)
- Inárcs és Újhartyán térségében az elválasztó sávot kaszálják. Délelőtt Röszke felé, délután a főváros felé dolgoznak. Reggel 8-tól délután 3-ig a belső sávot szakaszosan lezárják.
- Kecskemétnél a 77-es és a 79-es km között hídjavítás miatt mindkét oldalon a belső sávot lezárták, sávelhúzással terelik a forgalmat.
 (Forrás: A-WAY ITE Autópálya Zrt.)

Az M7-es autópályán
- a 89-es km-nél a Balatonvilágosi csomópont közelében a 710-es főút majdani csatlakozó csomópontját építik. A leálló sávot mindkét oldalon elkerítették a forgalom elől.
- Siófok térségében a 102-es és a 111-es km között Letenye felé egy, a főváros felé két sávon haladhatnak az autósok útfelújítás miatt. A 105-ös Siófok-Centrum csomópontban a lehajtás minden jármű számára biztosított, viszont a 65-ös főútról Letenye felé nem lehet felhajtani a pályára! A terelőutat táblákkal jelzik.

Az M15-ös autóút bővítése miatt az 1-es és a 6-os km között mindkét oldalon szűkített sávokon, 60 km/h-s sebességkorlátozás mellett halad a forgalom.

Szélesítik az M70-es autóutat.
A 7-es és 8-as km között, illetve a 15-ös és 16-os km között jelzőlámpa szabályozza a váltakozó irányú forgalmat az építési munkálatok miatt. Napközben mindkét munkaterületnél torlódásra és megnövekedett menetidőre készüljenek!

Az 1-es főúton
- Tatabányánál (Vértesszőlős) az 58-as és az 61-es km között útépítés miatt a fél útpályát lezárták.
- Komáromnál átépítik az 1-es és a 131-es főút csomópontját. A forgalmat az 1-es főúton a 89-es km közelében sávelhúzással terelik, a 131-es főutat pedig lezárták. Az aszfaltozási munkákat félpályás lezárással, jelzőlámpás irányítás mellett végzik. Az útszakaszon napközben torlódás várható. Az építési terület személygépkocsival Koppánymonostor városrészen keresztül kikerülhető.

A 3-as főúton
- Aszód és Hatvan között Kerekharaszt közelében, az 53-as km-nél útépítés miatt félpályás lezárás van érvényben. Jelzőlámpa irányítja a váltakozó irányú forgalmat.

A 4-es főút
- Monoron, a 35-ös km-nél, burkolat felújítási munkákat végeznek. A munkaterületnél a befejező munkák folynak, ezért napközben még előfordul, hogy irányonként váltakozva engedik el a járműveket, de hét végére várhatóan megszűnik a korlátozás. 
- Albertirsa és Cegléd közé eső szakaszán (52-77 km) az M4-es autópálya építéséhez kapcsolódó munkák miatt mindkét irányban sebességkorlátozások (40-60 km/h) vannak érvényben. Több szakaszon sávelhúzással terelik a forgalmat.
- 107-es és 112-es km közé eső szakaszán Szajol térségében útépítők dolgoznak, a 2x2 sávos szakaszon a főváros felé vezető oldalon a belső sávot zárták le.

A 6-os főúton
- Dunakömlőd és Paks között a 107-es km-nél korábban megcsúszott az út menti löszfal. Az omlásveszély miatt továbbra is csak egy sávon, jelzőlámpás irányítás mellett engedik a forgalmat.
- Bonyhád közelében, a 160-as km-nél közművezetéket cserélnek. A főváros felé útszűkületre és sebességkorlátozásra készüljenek!
- Mecseknádasd és Pécsvárad között, a „Varasdi völgyhídon” (172-es km), valamint az Apátvarasdi elágazás közelében a „Bolondúti völgyhídon” a 174-es km-nél is javítási munkák miatt a fél útpályát lezárták. Jelzőlámpa irányítja a járműveket.  
- Kozármisleny és Szentlőrinc között két szakaszon is javítják a burkolatot. Sávlezárás mellett dolgoznak. (203-as és 215-ös km) 

A 7-es főúton Zalakomár és Galambok között (190-193 km) javítják a burkolatot. Lezárták a fél útpályát, a forgalmat jelzőlámpa szabályozza.

A 8-as főúton
- Herend és Városlőd, a 69-es és 74-es km között útépítés miatt szakaszosan lezárták a fél útpályát. Nappal jelzőőrös, éjszaka jelzőlámpás forgalomirányítás.

A 10-es főúton Neszmélynél a 67-es és a 70-es km között útépítők dolgoznak, félpályás lezárásra kell számítani.

A 21-es főúton Nógrád megyében Tar, Mátraverebély, Bátonyterenye térségében a 35-ös és a 48-as km között sávszűkítések és sebességkorlátozások miatt kell csökkenteni a sebességet.

A 22-es főút kishartyáni szakaszán felújítás miatt az 59-es km-nél egy sávon, váltakozva halad a forgalom.

A 24-es főút több mint 3 kilométeres szakasza megújul Mátraháza átkelési szakasza, valamint a Mátraháza és a galyatetői elágazás között. A felújítás munkálatai várhatóan november végéig tartanak majd.

Felújítják Sajópüspökinél a Sajó-hidat. A 25-ös főút forgalmát egy ideiglenesen megépített hídra terelik át, ahol csak egy sávon haladhatnak a járművek. A váltakozó irányú forgalmat jelzőlámpa szabályozza.

A 26-os főúton Kazincbarcika és a sajóivánkai elágazás, a 23-as és a 26-os km között szakaszosan lezárták a fél útpályát felújítás miatt.

Sajószentpéter belterületén körforgalmú csomóponttá alakítják át a 26-os és 27-es főutak keresztezését. A főutak forgalmát hétfő óta átterelték a csomópont már elkészült déli oldalára, ahol félpályán, váltakozó irányban lámpás vagy jelzőőrös irányítás mellett halad a forgalom. A 20 tonnánál könnyebb járművek Edelény és Tornanádaska irányába önkormányzati utakon is közlekedhetnek, a 20 tonnánál nehezebb járművek Ózd felől Mucsony, Miskolc irányából Sajóecseg felé kerülhetnek.

A 27-es főúton Edelény és Szendrőlád között a 15-ös km-nél lévő Szendrőládi Bódva-híd bontási munkáit végzik. Emiatt a mai napon forgalmat időszakosan megállítják!

A 34-es főutat a 7-es és a 10-es km között, Besenyőtelek településen átvezető szakaszán felújítják. Nappal jelzőőr, éjjel jelzőlámpa szabályozza a váltakozó irányú forgalmat.
 
A 39-es főúton Gibártnál az 5-ös km-nél a korábban megcsúszott rézsű miatt egy sávon, váltakozva engedik a forgalmat, jelzőlámpa irányít.

A 44-es főút
- Kondoros és Békéscsaba közötti szakaszán, a 101-es km-nél az M44-es építéséhez kapcsolódó munkálatok miatt mindkét sávot lezárták, a forgalom számára helyben építettek ki terelő utat. Az érintett szakaszon 40 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben.
- Gyulát délről elkerülő szakaszán felújítási munkákat végeznek. Szakaszos félpályás lezárásokra kell számítani a Kétegyházi úti körforgalom és a Szabadkai úti csomópont között (137-139 km). A váltakozó irányú forgalmat a munkaterületeknél jelzőlámpák irányítják. A felújítás idejére a Kétegyházi úti körforgalom Gyula felé vezető ágát lezárták (4434-es jelű Gyula-Pitvaros-Makó összekötő út). A kijelölt terelőutat táblák jelzik.

A 47-es főúton Berettyóújfalunál a 38-as km-nél felújítási munkálatok miatt lezárták a fél útpályát.

Az 51-es főúton Fajsz közelében a valamint Sükösdön, a 146-os km környékén ma kátyúzók dolgoznak. Sávlezárásra és jelzőőrös irányításra készüljenek! 

Kecskeméten, az 54-es és az 541-es főút kereszteződésénél nagy kapacitású körforgalmú csomópontot alakítanak ki. Az 54-es főút forgalmát egy ideiglenesen megépített 2×1 sávos útra terelik. Fontos tudni, hogy az M5-ös autópálya felől jövők nem tudnak az 541-es főútra, balra kanyarodni. A városközpont terelőúton érhető el. Az 541-es főútról érkezők pedig csak az M5-ös autópálya felé, jobbra kanyarodhatnak.  Az 5-ös főút a Szent László körúton, vagy a Mindszenti körúton keresztül közelíthető meg.

Szegeden, az 55-ös főút - Kálvária sugárúti szakaszán - eltörött egy víznyomócső, melyet ma javítanak, ezért 8.00 órától a Baja felé vezető sávot lezárják.  Péntek hajnal 04.00 óráig a Moszkvai körút felől nem lehet balra, a Londoni körút felől pedig jobbra kanyarodni. A Kálvária sugárúton a belváros felé nem lesz korlátozás. A környékén jelentős fennakadás várható, ha tehetik, kerüljék el az említett útszakaszt!

Az 56-os főúton Szekszárdnál a 2-es és a 6-os km között burkolat felújítás miatt szakaszosan a fél útpályát lezárták.

Pécsett, az 58-as főút Siklósi úti szakaszán felújítják a vasúti felüljárót, valamint vízvezetéket építenek. A kétszer két sávos útszakaszon a fél útpályát lezárták, így irányonként csak egy-egy sávon lehet haladni.  (0-2 km)

A 61-es főúton
- Alap közelében felújítják a burkolatot. A 19-es km-nél lezárták a fél útpályát.
- Pincehely átkelési szakaszán felújítják az útburkolatot. Egy rövid szakaszon a fél útpályát lezárták. A 44-es km-nél nappal jelzőőrök irányítanak, éjszaka pedig jelzőtáblák mutatják az áthaladási elsőbbséget.

A 74-es főúton, a Magyarszentmiklós és Bocska között felmarják az aszfaltot. A 11-es és a 13-as km között péntekig félpályás lezárás mellett dolgoznak, jelzőőrök irányítják a forgalmat. 

A 75-ös főúton Alsópáhok közelében az 5-ös és a 7-es km között felújítási munkák miatt félpályás lezárásra kell számítani.

A 77-es főúton
- az 1-es és az 5 km között, Veszprém határában, Nemesvámos felé felújítják az útburkolatot. A főúton, rövid szakaszonként félpályás útzár van érvényben.
- Nagyvázsony határában (18-as km) és Monostorapátinál (33-as km) forgalomlassító, terelő szigetet építenek. A munkaterületeknél az áthaladási elsőbbséget táblák jelzik.

A 82-es főúton
- Zirc átkelési szakaszán a 20-as km-nél építési munka miatt mindkét oldalon, útszűkületen kell áthajtani.
- Győrnél az M1-es autópálya csomópontnál a 70-es km-nél felújítják a burkolatot, egy sávot lezártak, jelzőtábla mutatja az áthaladási elsőbbséget. Torlódásra, megnövekedett menetidőre kell számítani!

A 84-es főúton, Sopron belterületén a Kőrösi Csoma Sándor utcában, a Balfi úti és a Pozsonyi úti körforgalom közötti szakaszon burkolatjavítás miatt helyenként a fél útpályát lezárják, jelzőőr irányítja a forgalmat. (119-121 km)

Győrnél a 85-ös főút elején az 1-es főút és az M1-es autópálya csomópont közötti szakaszon burkolat felújítást végeznek. Mindkét irányban sávzárásra számítsanak!

Hajdúsámsonnál az elkerülő utat építik. A 471-es főúton a 7-es és a 15-ös km-nél a fél útpályát lezárták.

A 491-es főúton Sonkád és Tiszabecs között (31-38 km) felújítják az útburkolatot. Félpályás lezárások lassítják a közlekedést. A váltakozó forgalmat a munkaterületeknél jelzőlámpa szabályozza.

A 610-es főúton felújítják a kaposmérői szakaszt, ezért a 13-as és 16-os km között félpályás korlátozást vezettek be.

Zalaegerszegen a Hock János utcában (762-es főút 58-as km) gázvezetéket javítanak. Felbontották a burkolatot. Váltakozva engedik a forgalmat.

Pápánál, a 834-es főút 0-s és 4-es km-e között útfelújítás miatt zárták le a fél útpályát. Jelzőlámpa szabályozza a forgalmat.

A Bicske és Zsámbék közötti úton burkolat felújítás miatt sávzárás és 40-es sebességkorlátozás lassítja az előrejutást. (1104-es jelű Bicske-Zsámbék összekötő út)

Az Őrbottyán és Veresegyház közötti úton a 15-ös km-nél körforgalmú csomópontot alakítanak ki. A munkagépek mozgása miatt időszakosan megállítják a forgalmat. (2104-es jelű Vác-Gödöllő összekötő út)

Az Imola és Kánó közötti utat lezárták felújítás miatt. A Ragály – Felsőkelecsény – Rudabánya – Felsőtelekes útvonalon lehet kerülőt tenni. (2607-es jelű Ragály-Szuhogy összekötő út)

Tornaszentjakab és Viszló között felújítás miatt napközben (7.00-17.00) teljes útzárat vezetnek be. Csak az autóbuszforgalmat engedik el, mindenki másnak kerülni kell a Rakaca – Perkupa – Hidvégardó útvonalon. (2614-es jelű Hidvégardó-Rakaca összekötő út)

Gödöllőn lezárták az Állomás utcai vasúti átjárót. A forgalmat mellékutcákra terelik. (3104-es jelű Gödöllő-Tura-Hatvan összekötő út)

Kiskörénél lezárták a Tisza-hidat felújítás miatt. A munka során a vonatokat buszokkal pótolják, a közúti forgalmat pedig terelőútra irányítják. Kisköréről a folyó túlpartján lévő Pusztataskonyba így jelentős kerülővel a Tiszanána, Újlőrincfalva, Poroszló, 33-as főút Tiszafüredi Tisza-folyó híd, Tiszafüred, Tiszaszőlős, Abádszalók érintésével lehet eljutni. A buszjáratok a Heves – Tiszafüred – Fegyvernek útvonalon közlekednek. (3209-es jelű Heves-Pusztataskony összekötő út)

Az Abaújkér és Erdőbénye közötti úton hídfelújítás miatt teljes útzárat vezettek be a 12-es km szelvénynél. A forgalmat a Mád – Abaújszántó útvonalra terelik. (3705-ös jelű Abaújkér-Szegilong összekötő út)

Burkolat felújítás miatt lezárták a Dombrád és Pátroha közötti útszakaszt. Gégény felé terelik a forgalmat. (3828-as jelű Dombrád-Nyírtass összekötő út)

Kisvárdánál lezárták a Fényeslitkére vezető utat a Hármas úti csomópontnál. A 4-es főúton át vezető terelő utat sárga táblák jelzik. (4145-ös jelű Ajak-Kisvárda-Záhony összekötő út)

Lezárták a Körösladány és Gyomaendrőd közötti Gyomai Hármas-Körös-hidat. Csak gyalogosok és kerékpárosok (tolva) közlekedhetnek rajta. A 7,5 tonna alatti járművek, illetve a menetrend szerinti autóbuszok a terelőútként kijelölt, úgynevezett „Olajosok útján” a 46-os főút felé közlekedhetnek, ott viszont az út jellege miatt kavicsfelverődésre lehet számítani! A 7,5 tonnánál nehezebb járműveket és minden további járművet a 46-os főút – Csárdaszállás – Köröstarcsa – 47-es főút – Körösladány útvonalra terelik. (4232-es jelű Körösladány-Gyomaendrőd összekötő út)

Szabadkígyós állomásnál a vasúti kereszteződésben aszfaltoznak. Jelzőtábla mutatja az áthaladási elsőbbséget. (4433-as jelű Békéscsaba-Szabadkígyós-Kétegyháza összekötő út)

Tiszakürtön, az M44-es építési munkálatai miatt lezárták a Táncsics Mihály utca egy szakaszát. A forgalmat egy ideiglenesen kialakított terelőútra irányítják. (4514-es jelű Tiszakürt - Csépa összekötő út)

Cserkeszőlő határában a Cibakházára vezető összekötő utat a 44-es főút és a Tiszakürti elágazás között lezárták az M44-es építési munkálatai miatt. A forgalmat egy közeli, ideiglenes terelőútra irányítják, ahol váltakozva engedik a járműveket. (4633-as jelű Martfű - Cserkeszőlő összekötő út)

Debrecen határában a Hajdúszovátra vezető út elején már korábban lezárták a vasúti átjárót, illetve Ebesnél a Rákóczi úton szombaton reggel 7 órától zárják le a vasúti átjárókat. Hajdúszovát felé lehet kerülni. (4805-ös jelű Debrecen-Bihartorda összekötő út, 48101-es jelű Ebes bekötő út)

Nagykanizsán lezárták az Ady Endre utca egy szakaszát és a Szemere utcát közműjavítás miatt. Mellékutcákon lehet kerülni. (6804-es jelű Nagykanizsa-Gyékényes összekötő út)

Előzetes: Budakeszin, a hétvégén egész napos rendezvény miatt lezárják a Fő utcának a Temető utca - Erkel utca közötti szakaszát, szombaton (09.22-én) reggel 8 órától éjfélig. A gépjárműforgalom számára – az autóbuszok kivételével - kijelölt terelőút a Temető utca - Márity László utca – Erkel utca útvonal lesz. A helyszínen rendőrök segítik a közlekedést. (8102-es jelű, Budakeszi – Törökbálint összekötő út, 15-ös és 16-os km közötti szakasza)

Teljes lezárás mellett újítják fel a Kesznyéten és Tiszaújváros közötti közvetlen összeköttetést biztosító Sajó-hidat. Ezért – várhatóan november közepéig – Kesznyéten felől a 35-ös főutat a Bőcs – Sajólád – Muhi útvonalon keresztül lehet elérni. Személyautók számára alternatíva lehet a Girincs és Sajószöged között közlekedő komp. (36107-es jelű Sajóörös bekötő út)

Szegvárnál lezárták a Réti telepre vezető hidat. A korlátozás elsősorban a gépjármű vezetőket érinti. A Réti telep megközelíthetősége a továbbiakban az úgynevezett Jakó kövesúton keresztül történik. A híd lezárása a gyalogosokat, kerékpárosokat és a motorosokat nem érinti. (45126-os jelű Szegvár bekötő út)

Felújítás miatt lezárták a Cseszneki bekötőút egy rövid szakaszát. Bakonyszentkirály felé kell kerülni. (82113-as jelű Cseszneki bekötő út)

A balatoni komp már az utószezoni menetrend szerint jár. Szántódról 6 óra 40 perctől 20 óráig, Tihanyból 7 órától 20 óra 20 percig szállítják át a járműveket, 40 percenként. (A menetrendben legközelebb október 1-jén lesz változás.)

A Tisza középső szakaszán Nagyrév és Tiszabög között az alacsony vízállás miatt szünetel az átkelés.

A kamionstop a hétvégén (szeptember 22-23) szombat 22 órától, vasárnap 22 óráig lesz érvényben. (Szeptember 1-től az államhatártól a telephelyig vagy lerakóhelyig már nem szabad "hazagurulni", ez a kedvezmény csak júliusra és augusztusra vonatkozott!)