Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

További információkat az esetleges változásokról, nem tervezett aktuális napi munkavégzésekről és korlátozásokról honlapunk térképes nézetében talál.

Gyorsforgalmi utak:

Az M1-es autópálya lébényi szakaszán, a 135-ös km-nél lévő Börcs pihenőt mindkét oldalon továbbra is zárva tartják. A hozzá legközelebb eső pihenőhelyek, a 144-es Lébény pihenő vagy a 119-es jelű Arrabona pihenő. 

Az M5-ös autópályán, a mai napon forgalomkorlátozással járó munkavégzést nem végeznek.
(Forrás. A-WAY ITE autópálya Zrt.)

Az M7-es autópályán a balatonvilágosi csomópont közelében elkészült a 710-es főút új csatlakozó csomópontja. A főváros irányából érkezőknek fontos tudnivaló, hogy Enying, Balatonvilágos és Balatonakarattya felé 1,5 km-rel korábban kell letérni az autópályáról, vagyis a lehajtóágak csak a párhuzamosan futó, úgynevezett elosztó pályáról érhetők el. Akik ezt elvétik, már nem tudnak letérni a megszokott helyen, így csak tovább haladva, a 98-as jelű Siófok-kelet csomópontban tudnak visszafordulni.  (Ehhez szükség van a Somogy megyei úthasználati jogosultságra.)

Az M0-s autóút déli szakaszán,
- az M1-es autópálya felé a Hárosi Duna-hídtól Nagytétényig, a 15-ös és a 11-es km között, illetve a Csepeli pihenőnél a 19-es km környékén a már felújított pályán halad a forgalom.
- Dunaharaszti és a Hárosi Duna-híd között továbbra is zárva van az M1-es autópálya felé vezető oldal, a járművek sávelhúzással az ellenkező oldalon, irányonként két sávon haladhatnak.
- A 6-os főúti csomópontnál - az M1-es autópálya felől érkezők - a 14-es km-nél, a lehajtást követően csak a főváros felé tudnak elkanyarodni, Érd felé még nem, ezért célszerű már az M6-os autópálya csomópontjánál lehajtani.
- A 16-os km-nél fekvő halászteleki kijárat továbbra is zárva van, így az M5-ös felől érkezők a Csepel-szigetre csak Szigetszentmiklósnál, a 19-es km-nél lévő kijáratnál tudnak lehajtani.

Törökbálintnál az M1-es autópálya és az M0-s autóút csomópontjában várhatóan péntekig aszfaltoznak ezért lezárták az egyik főváros felé vezető csomóponti ágat. 
Az M0-s autóúton - az M5-ös autópálya irányából - érkezők az M1-es autópályára csak Hegyeshalom felé tudnak felhajtani, Budapest irányába nem, ezért érdemes már előbb, az M7-es autópálya csomópontjánál letérni a főváros felé. A másik lehetőség, ha túlmennek az M1-es autópálya csomópontján és az 1-es főúti végcsomópontban visszafordulnak, mert ebből az irányból már fel lehet hajtani az M1-esre Budapest irányába. A kijelölt terelőutat sárga táblák jelzik. (90407-es csp. ág, M0 balról M1 jobbra)
A Tópark-lakóparkból a főváros felé autózóknak is érdemesebb az M7-es felé kerülni.

Lezárták a le- és a felhajtóágat az M7-es autópályán Holládnál. A Letenye felé tartók a 175-ös jelű holládi csomópont le- és felhajtó ágát nem használhatják, mert a csatlakozó úthoz körforgalmú csomópontot építenek. Helyette a 170-es km-nél fekvő balatonkeresztúri, vagy a 180-as km-nél a sávolyi csomópont használható. Budapest felé nincs korlátozás. A munka várhatóan április végéig tart. (70855-ös jelű lehajtó és a 70856-os jelű felhajtó ág) 

Átadták a forgalomnak az M4-es autóút új kétszer kétsávos szakaszát Üllő és Albertirsa között. Az új szakasz átadásával így a Liszt Ferenc Repülőtértől egészen Abonyig, a 401-es főút csatlakozásáig (Abony-nyugat csomópont) autóúton lehet eljutni. Fontos tudni, hogy az újonnan átadott autóúti szakasz díjmentesen használható, viszont a Vecsés és Üllő elkerülő része továbbra is díjköteles maradt, arra csak úthasználati jogosultsággal lehet ráhajtani, melyre táblák figyelmeztetnek.

Az M4-es autóút Üllőt elkerülő szakaszán a 28-as km-nél mindkét oldalon a belső sávot lezárták, mert átépítik a műszaki átjárót. 

A múlt év végén adták át a forgalomnak az M15-ös gyorsforgalmi út már autópályává bővített, 14 km hosszú szakaszát, az M1-es autópálya és Rajka határátkelő között.

Az M31-es autópályán Nagytarcsa térségében a sérült betonelemeket javítják. Az M3-as autópálya irányába haladók a 3-as km-nél csak a belső sávon autózhatnak.

Befejeződött az M70-es autóút átépítése is, így az már autópályaként működik és teremt biztonságos közlekedési útvonalat az M7-es autópálya és a magyar-szlovén határ között.

Főutak:

Az 1-es főúton, Győrött a Szent István úton, a Városház térnél egy épület felújítása miatt útszűkület van érvényben, a forgalmat sávelhúzással terelik. 

A 3-as főúton,
- Gödöllőn, a Szabadság úton a 30-as km-nél a vasúti pályarekonstrukció miatt kell továbbra is forgalomkorlátozásra készülni.
- Novajidránynál, a 229-es és a 232-as km között lezárták a főutat az M30-as autópálya építése miatt. A forgalmat a településen keresztül terelik, és egy ideiglenes terelőúton engedik vissza a járműveket a 3-as főútra. 

A 4-es főúton,
- Abony elkerülő szakaszán, a 77-es km-nél építési munka miatt mindkét irányban sávlezárás van érvényben. A 401-es főúti csomópontban a Szolnok felől érkezők nem tudnak Abony, illetve Cegléd felé lekanyarodni. 
- Téglás átkelési szakaszán a Dózsa György utcai kereszteződés közelében a közvilágítási hálózatot javítják, ami útszűkületet okoz mindkét irányban. 

A 6-os főúton,
- Dunakömlőd és Paks között, a 107-es km-nél, ahol korábban megcsúszott az út menti löszfal, már nincs sávlezárás, csak útszűkület és 70 km/h-s sebesség korlátozás van érvényben! 

A 8-as főúton, az osztrák határ közelében a rábafüzesi átkelő előtt Gasztonynál (177-es km), Rönöknél (184-es km), valamint Jakabházánál (186-os km) az M8-as gyorsforgalmi út építéséhez szükséges szállítási munkálatok miatt útszűkületen kell áthaladni. A szállítások alkalmával időnként jelzőőrök irányítják a forgalmat.

A 10-es főúton, Lábatlan belterületén a Rákóczi Ferenc úton közműépítés miatt egy rövid szakaszon útszűkület és sebességkorlátozás követel figyelmet. 

A 12-es főúton, Szob település határában a 26-os km-nél útépítők dolgoznak. A munkaterület mellett útszűkület követel figyelmet.

A 25-ös főúton,
- Borsodnádasd átkelési szakaszán az 55-ös km-nél, valamint Arló belterületén a 62-es km-nél csatornázás miatt útszűkület és sebességkorlátozás van érvényben. 
- a 65-ös és a 67-es km között Ózdon, a Csépány úton burkolatjavítás miatt útszűkület követel figyelmet. 

A 27-es főúton, a 15-ös km-nél a szendrőládi Bódva-hidat javítják. Félpályás lezárás mellett dolgoznak. 

A 44-es és a 47-es főút közös szakaszán, Békéscsaba keleti elkerülőjén megváltozott a forgalmi rend a vasút mellett. Az M44-es építése miatt a járműveket egy ideiglenes terelőúton, illetve egy körforgalmú csomóponton keresztül vezetik el.  (44-es főút 120 km, 47-es főút 124-125 km) 

A 48-as főúton, Debrecen és Vámospércs, továbbá Vámospércs és az országhatár között útépítők dolgoznak. Helyenként útszűkületre kell számítani.  (9-19 km, 20-30 km) 

Az 51-es főúton, Dunaharasztinál az M0-s csatlakozása előtt, az ipartelepnél a beton terelőfalat elbontották. A végleges forgalmi rend kialakítása még tart. A fizikai elválasztás tehát megszűnt, de a 15-ös km-nél balra kanyarodni ezután sem szabad. 

Az 53-as főúton, Kiskunhalason a Kárpát utcai kereszteződésnél a korábban megsüllyedt víznyelő rácsokat cserélik ki. A bevásárlóközpontnál egy 200 méteres szakaszon a forgalmat sávelhúzással terelik el. 

A 61-es főúton, Pincehely belterületén a Kapos-hídon, annak jelenlegi műszaki állapota miatt, csak egy nyomon, váltakozó irányban halad a forgalom. A 43-as km-nél jelzőlámpa szabályozza az áthajtást. A hídon 16 tonnás súlykorlátozást van érvényben, így az ennél nehezebb össztömegű járműveknek terelőutat jelöltek ki az M7-es autópálya felé.

A 76-os főúton,
- Alsónemesapáti térségében az 50-es km-nél sávzárásra kell számítani, mert a burkolatot javítják. Egy rövid szakaszon a forgalmat helyben kiépített terelőútra irányítják.
 - Balatonszentgyörgy és Sármellék között az útépítési munkák miatt útszűkület van érvényben, de alkalmanként a fél útpályát lezárják. a 7-es és 9-es km között. 

A 85-ös főúton, Csorna belterületén felújítanak egy épületet. A 26-os km-nél útszűkület és sebességkorlátozás követel figyelmet. 

Múlt év végétől (2019. december elejétől) a magyar-osztrák határszakaszon 7,5 tonnás súlykorlátozás van érvényben a 84-es főúton a 128-as km-től a Sopron-országhatárig, illetve a Kópháza-országhatárra vezető 861-es főúton. Kerülni Hegyeshalom, illetve Kőszeg felé lehet! 

Debrecen határában a 354-es főúton, a 35-ös főút csatlakozásánál a közvilágítási hálózatot javítják. A 4-es km-nél útszűkület zavarja a közlekedést mindkét irányban.  

A 471-es főúton, Hajdúsámson határában, Sámsonkert településrész közelében építési munka miatt a 6-os és a 7-es km között a fél útpályát lezárták, jelzőlámpa irányít. 

Alsóbbrendű utak:

Továbbra is zárva tartják a Bicske és Mány közötti út egy részét a Csabdi-halastónál, mert felújítják a Szent László-patak hídját. A forgalmat a bicskei 1-es főúti körforgalmú csomópont után a bevásárló központ melletti Csabdi útra irányítják, majd az M1-es autópályával párhuzamos terelőúton vezetik, amit sárga táblák is jeleznek. A Zsámbék felől érkezőket is erre a terelőútra irányítják.  (1104-es jelű Bicske-Zsámbék összekötő út) 

Az M44-es építéséhez kapcsolódó munkák miatt a Murony felé tartó bekötőutat továbbra is zárva tartják, a forgalmat pedig egy helyben megépített terelőúton vezetik.   (4644-es jelű út)  (19-es km)

Somogy megyében a Büssü település melletti Hársasberki-patak hídján súlykorlátozást és félpályás korlátozást vezettek be. Így az 5 tonnánál nehezebb gépjárművek, vontatók, mezőgazdasági vontatók és lassú járművek nem hajthatnak át a hídon. A Büssü és Igal közötti híd környezetében pedig legfeljebb csak 40-nel szabad haladni. A súlykorlátozás a menetrend szerint közlekedő autóbuszokra nem vonatkozik.  (6503-as jelű út)

Az M85-ös gyorsforgalmi út építése miatt a 84-es főútról a Peresztegre vezető utat lezárták. Kerülni Nagycenk felé lehetséges.  (8629-es jelű út)
Ugyancsak az M85-ös gyorsforgalmi út építéséhez kapcsolódóan Vitnyéden a 85-ös főút csomópontjától lezárták a Hövejre vezető utat. Kapuvár felé lehet kerülni. (8619-es jelű út) 

Vas megyében Csepregen, két hídon is súlykorlátos van érvényben. A Rákóczi úton lévő Répce hídon 16 tonna, a település déli határában a Boldogasszony-patak hídján pedig 20 tonna össztömeg-korlátozást rendeltek el tavaly december végétől.  (8624-es jelű Újkér és Horvátzsidány közötti út 9+905 km; és a 8638-as jelű, Söpte és Csepreg közötti alsóbbrendű úton a 18+428 km) 

Ezen a hétvégén tartják Mohácson a hagyományos „Busójárást”. Ennek kapcsán a Jókai Mór utcát, illetve a hajóállomásra vezető utcát jövő keddig lezárták. A járműveket önkormányzati utakra terelik. (5117-es és 51377-es jelű út)

Kompközlekedés:

A balatoni komp mától Szántódrévből 7 órától 18 óráig, Tihanyrévből 7.15 perctől 18.15 percig óránként szállítja a járműveket.
(Forrás: Balatoni Hajózási Zrt.)

A Dunán a Visegrád és Nagymaros között közlekedő teherkomp február végéig nem közlekedik. A személyszállítást a menetrend szerint közlekedő kishajóval oldják meg.  

A Tisza felső szakaszán a nagy mennyiségű uszadék miatt Tímár és Zalkod között bizonytalan ideig nem közlekedik a komp.
Tiszadob és Tiszalúc között a pontonhíd csak tavasszal fog újra üzemelni, viszont a komp közlekedik!
A középső szakaszon Nagyrév és Tiszabög, valamint Vezseny és Martfű között műszaki meghibásodás miatt szünetel az átkelés.
A folyó alsó szakaszán Csongrád és Csépa között a kompközlekedés forgalmát a pontonhíd biztosítja.

Kamiontilalom:

A kamionstop ezen a hétvégén (2020. február 22-23.) szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig lesz érvényben.

Összeállította: Devecseri Dániel