Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

További információkat az esetleges változásokról, nem tervezett aktuális napi munkavégzésekről és korlátozásokról honlapunk térképes nézetében talál.

Ma délután az új Puskás Ferenc Stadion ünnepélyes átadására közel 70 ezer embert várnak. A Budapestre vezető utakon is jelentős forgalomnövekedés várható, a stadion környékén pedig 15.00 órától több utcát lezárnak, sok helyen lesz megállási tilalom, és a forgalomnövekedés miatt várhatóan jelentős lesz a torlódás is. Éppen ezért érdemes lesz tömegközlekedési járművel megközelíteni a helyszínt. Kérjük az autósokat, hogy utazás előtt tájékozódjanak az aktuális korlátozásokról a Police.hu oldalon, illetve a BKK és az Útinform honlapján.

 

Az elmúlt napok esős időjárása következtében megáradt a Sajó, ezért két alsóbbrendű utat rövid szakaszon le kellett zárni. A Putnok-Borsodbóta összekötő (2523-as jelű) utat az 1-es és a 3-as km között víz borítja, a forgalmat Vadna felé terelik el. Hasonló okból nem járható a  2603-as jelű Sajókaza-Aggtelek-Szin összekötő út sem az első 1 km-es szakaszán.

 

Az M1-es autópályán lassan befejezik a felújítási munkákat. A Bicske és Tatabánya közötti terelést tegnap elbontották, így a 40-es és az 57-es km között már az eredeti forgalmi rend szerint, kétszer két sávon lehet közlekedni.  

Budapest és Bicske között jövő hét közepéig tart a munka, addig a 19-es és a 31-es km között mindkét irány forgalmát sávelhúzással terelik.

- a 135-ös km-nél lévő Börcs pihenőt mindkét oldalon még zárva tartják. A közelben a 144-es Lébény pihenő vagy a 119-es km-nél lévő Arrabona pihenőhely elérhető. 

 

Új körforgalmi csomópontot építenek, ezért november végéig lezárták a 101-es főutat az M15-ös autóút és az M1-es autópálya között. Ide kapcsolódik, hogy az M1-es autópályáról a 168-as jelű Hegyeshalmom-kelet csomópontban a határ felé tartó oldalon a le- és a felhajtó ágat is lezárták. Kerülni a következő, 171-es jelű hegyeshalmi csomópont felé lehet. Fontos lehet, hogy a határ felől érkezők az M1-esről nem tudnak a 101-es főútra kihajtani az M15-ös autóút irányába. Kerülni Mosonmagyaróvár felé lehet. 

 

Ma is aszfaltoznak az M3-as autópályán Hatvan közelében. A 61-es és a 63-as km között a Budapest felé vezető külső sávot lezárják. Korábban emiatt jelentős volt a torlódás ma is ez várható. Érdemes lehet a 3-as főúton kerülni.

- Kál térségében a 106-os és a 108-as km-között az M25-ös autóút csatlakozását építik. Budapest felé a leálló sávot lezárták.

 

Az M5-ös autópályán,

- az M0-s autóút környezetében a fénytörő hálót tisztítják. 7.00 órától délig a főváros felé vezető oldalon, azt követően ½ 4-ig Röszke felé a belső sávot szakaszosan lezárják.

- Budapest felé a 83-as km-nél a zajvédőfalat javítják, ezért a leállósávot lezárták. 

- a 91-es km-nél lévő, Kecskemét-dél csomópontban mindkét irányban zárva van az 54-es főúti csomópont le- és felhajtó ága. A kerülőút Budapest felől a Kecskemét-észak csomóponton keresztül a 445-ös főút felé vezet. A Röszke irányából érkezők pedig a Kiskunfélegyháza-észak csomóponton keresztül az 5-ös főút felé tudnak kerülni.

- Szeged térségében, a 166-os km-nél a víznyelőrácsokat tisztítják. 7-től délután 4-ig a belső sávot lezárják.   (Forrás: A-WAY ITE Autópálya Zrt.)

 

Az M7-es autópályán,

- a 88-as km-nél, a balatonvilágosi csomópont közelében a 710-es főút új csatlakozó csomópontját építik. A Letenye felé vezető oldalon a belső és a külső sávot leszűkítették, a leálló sávot pedig mindkét oldalon lezárták. 

- a 175-ös km-nél lévő holládi csomópontban kerékpárhidat építenek. A munkaterületnél a belső sávot mindkét oldalon még zárva tartják. 

 

Az M35-ös autópályán, a Debrecen-észak csomópont közelében a 34-es km-nél új csomópontot építenek. Mindkét oldalon sávelhúzással terelik a forgalmat, sebességkorlátozás mellett. 

 

Az M0-s autóút déli szakaszán,

- az M5-ös autópálya felé vezető oldalon, az 1-es és a 3-as km között a burkolatot javítják. A belső és a középső sávot lezárták, csak a külső sáv járható. 

- távolabb a 6-os és a 8-as km között egy híd dilatációs szerkezetét javítják, a külső sávot elkerítették a forgalom elől.   

Az M1-es autópálya felé a Hárosi Duna-hídtól Nagytétényig, a 15-ös és a 11-es km között a már felújított új autóúti szakaszon autózhatnak.

Jó hír, hogy a 6-os főúti csomópont eddig zárva tartott ágát az M1-es autópálya felé megnyitották.

Dunaharaszti és a Hárosi Duna-híd között még zárva van az M1-es autópálya felé vezető oldal, a járművek sávelhúzással az ellenkező oldalon, irányonként két sávon haladhatnak.

Az M1-es autópálya felé, a 19-es km-nél lévő szigetszentmiklósi csomópont felhajtóága is használható már.

A következő, 16-os km-nél fekvő halászteleki kijárat továbbra sem használható, így az M5-ös felől érkezők a Csepel-szigetre csak Szigetszentmiklósnál, a 19-es km-nél lévő kijáratnál tudnak kihajtani.

 

Az M2-es autóúton, a Vác felé vezető oldalon átadták a forgalomnak a Fót-Dunakeszi csomópont eddig lezárt lehajtó ágát.

 

Az M15-ös autóút teljes, 14 km-es szakaszán már a kétszer két sávos burkolaton, de irányonként csak egy–egy sávon lehet autózni.

- a 2-es km-nél lévő 1-es főúti csomópontban az M1-es autópálya felé továbbra is zárva tartják a le- és a felhajtó ágat. A javasolt terelőutakat sárga táblák jelzik. A Rajka felé vezető oldalon a le- és a felhajtó ág is nyitva van.

- a 14-es km-nél, a rajkai csomópontban a határ felé vezető oldalon már megnyitották a lehajtóágat, ugyanakkor Rajka felől, az M15-ös autóútra, az M1-es autópálya felé jelenleg nem lehet felhajtani. 

 

Az M70-es autóúton a bővítési munkák miatt Letenye és Tornyiszentmiklós között a 3-as és 9-es, továbbá a 11-es és 17-es km között a forgalmat a Szlovénia felé vezető oldalra terelték át, ahol irányonként egy-egy sávon lehet közlekedni. A 9-es és a 11-es km között az M7-es autópálya felé már irányonként két-két sávon haladhatnak a járművek. A 11-es jelű muraszemenyei csomópontot is megnyitották, a fel- és a lehajtás újra zavartalan.

A 15-ös km-nél lévő Csörnyeföldi pihenőt még mindkét oldalon zárva tartják.

 

Az 1-es főúton,

Tatabánya és Tata között az út menti fákat gondozzák. A munkaterületnél szükség esetén jelzőőrök irányítják a  forgalmat.

Hegyeshalomnál a 171-es km-nél az M15-ös autóúti csomópontban építési munka miatt a fél útpályát lezárták. A forgalmat jelzőlámpa szabályozza, napközben torlódásokra készüljenek! 

 

A 3-as főúton,

- Kerecsend és Füzesabony között, a 121-es km-nél új csomópontot építenek. A félpályás lezárásnál jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. 

- A 229-es és a 230-as km között lezárták a főutat Novajidránynál, az M30-as autópálya építése miatt. A forgalmat a településen keresztül terelik, és egy ideiglenes terelőúton engedik vissza a járműveket a 3-as főútra.  (229-232 km) 

 

A 4-es főúton

- Üllő határában, közel az M0-s csomóponthoz portáltáblát telepítenek. A 26-os km-nél mindkét irányban a külső sávot lezárták.

- Abonynál a 79-es és a 84-es km között az építés alatt álló M4-re terelték, ahol kétirányú a forgalom.

Debrecenben, a 4-es főút Szoboszlói úti szakaszán, a 223-as km-nél gázvezeték javítás miatt félpályás lezárást vezettek be. 

 

Az 5-ös főúton, Szegeden a 168-as km-nél felújítják a villamospályát. Mindkét oldalon sávlezárás mellett dolgoznak. 

 

A 6-os főúton,

- Dunakömlőd és Paks között, a 107-es km-nél, ahol korábban megcsúszott az út menti löszfal, már nincs sávlezárás, csak útszűkület és 70 km/h-s sebesség korlátozás van érvényben! 

- Darány átkelési szakaszán az úttartozékokat javítják, így a 250-es km-nél a fél útpályát lezárták.  

 

A 8-as főúton, az osztrák határ közelében a rábafüzesi átkelő előtt Gasztonynál (177-es km), Rönöknél (184-es km), valamint Jakabházánál (186-os km) az M8-as gyorsforgalmi út építéséhez szükséges szállítási munkálatok miatt útszűkületen kell áthaladni. A szállítások alkalmával időnként jelzőőrök irányítják a forgalmat. 

 

Pilisvörösváron a Hősök terén a 10-es főút 18-as km-énél gázvezetéket javítanak, útszűkületen kell áthajtani. 

 

A 24-es főúton, Sirok és Egerbakta között felújítási munkák miatt a 42-es és a 48-as km között a fél útpályát lezárták. Napközben szükség esetén jelzőőrök irányítják a forgalmat. 

 

A 25-ös főút,

- Egerben a 11-es és a 12-es km között csatornáznak, a fél útpályát lezárták. 

- Borsodnádasdon átvezető szakaszán az 55-ös km-nél, csatornáznak, félpályás korlátozás mellett. 

- Járdánháza és Arló közötti szakaszán a 61-es és 62-es km között hasonló korlátozás van érvényben, ott jelzőlámpa szabályozza az áthaladási elsőbbséget. 

- Ózd bevezető szakaszán, a 65-ös km közelében csatornáznak. A munkaterület mellett csak egy sáv járható. 

- Bánréve határában, a 80-as km-nél a padkát javítják. A munkaterületnél csak a fél útpálya járható.

 

A 27-es főúton,

- Edelény belterületén a 9-es és a 11-es km között új kerékpárutat építenek, mindkét oldalon útszűkületen kell áthajtani. 

- a 15-ös km-nél a szendrőládi Bódva-hidat javítják. Félpályás lezárás mellett dolgoznak. 

 

A 31-es főúton, Maglódon a 27-es és a 29-es km között elektromos kábeleket fektetnek le. November végéig félpályás lezárás mellett dolgoznak. 

 

A 32-es főúton, Jászfényszaru és Jászberény között útépítők dolgoznak a 10-es és 25-ös km között. Több szakaszon is félpályás lezárás és jelzőlámpás forgalomirányítás van érvényben. 

 

A 33-as főúton, a tiszafüredi Tisza-hídnál, a 33-as km-nél burkolathiba miatt a fél útpályát lezárták. A forgalmat jelzőlámpa irányít. 

 

A 34-es főúton, Kunmadaras belterületén a 21-es km-nél csatornáznak. A munkaterületnél jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. 

 

A 37-es főúton, Gesztelynél a Hernád-híd dilatációs szerkezetét javítják. A 7-es km-nél a Szerencs felé vezető oldalon a külső sávot lezárták. 

 

A 44-es főúton, a tiszaugi Tisza-hídon meghibásodott a dilatációs szerkezet. A 32-es km-nél a fél útpályát lezárták, napközben jelzőőr, éjjel jelzőlámpa irányít. 

 

Békéscsaba keleti elkerülőjén, a 44-es és a 47-es főút közös szakaszán megváltozott a forgalmi rend a vasút mellett. Az M44-es építése miatt a járműveket egy ideiglenes terelőúton, illetve egy körforgalmú csomóponton keresztül vezetik el.  (44-es főút 120 km, 47-es főút 124-125 km)  (2020.07.01-ig)

 

A 47-es főúton,

- Debrecen déli határában a 7-es km-nél új csomópontot építenek, ezért ott időszakosan útszűkületre, illetve félpályás lezárásra kell számítani. 

- Sáránd és Derecske között a 12-es és a 17-es km között, valamint Tépe és Berettyóújfalu között (30-34 km) kerékpárutat építenek két hosszabb szakaszon is. A munkaterületeknél útszűkület követel figyelmet. 

 

A 48-as főúton, Debrecen és Vámospércs, továbbá Vámospércs és az országhatár között útépítők dolgoznak. Több helyen félpályás lezárás mellett dolgoznak.   (9-19 km, 20-30 km) 

 

Az 51-es főúton, Dunaharasztinál az M0-s csatlakozása előtt megváltozott a forgalmi rend. Az Északi iparterületnél a 15-ös km közelében a forgalmi sávok közé beton terelőfalat helyeztek ki, a balesetek megelőzése érdekében. Az M0-s autóút felől érkezők a Puskás Tivadar utcánál nem tudnak balra kanyarodni, tovább kell haladni a következő, Gábor Áron utcai körforgalomig, ott lehet majd visszafordulni. Az ipartelepről pedig nem lehet közvetlenül balra kihajtani Baja felé, helyette az M0-s autóút felé kell kanyarodni, és az első körforgalomnál lehet visszafordulni.  (10.14-től)

 

Az 54-es főúton,

- az M5-ös autópálya csatlakozásánál átépítik a burkolatot és új körforgalmú csomópontok épülnek. A 6-os km-nél félpályás korlátozást vezettek be. Fontos, hogy a főútról jelenleg nem lehet felhajtani az M5-ös autópályára sem Budapest, sem pedig Szeged felé.

- Császártöltés belterületén kerékpárutat építenek. A 72-es km-nél félpályás korlátozás mellett haladhatnak a járművek. 

 

Javítják a burkolatot az 55-ös főúton Baja térségében. A 105-ös és a 106-os km között 8.00 órától 14.00 óráig mindkét irányban útszűkületre készüljenek!

 

Az 56-os főúton, Szekszárdon a 4-es km-nél kábeleket fektetnek, útszűkület mellett dolgoznak, de alkalmanként a fél útpályát is lezárják. A 7-es km-nél hasonló korlátozásra készüljenek!

 

A 61-es főúton, Pincehely belterületén a Kapos-hídon, annak jelenlegi műszaki állapota miatt, csak egy nyomon, váltakozó irányban halad a forgalom, melyet jelzőlámpa szabályoz.  (43-as km-nél) 

A hídon 16 tonnás súlykorlátozást van érvényben, így az ennél nehezebb össztömegű járműveknek terelőutat jelöltek ki az M7-es autópálya felé.

 

A 71-es főúton, Gyenesdiáson a 101-es km-nél útépítés miatt a fél útpályát lezárták. 

 

A 72-es főúton, Litér belterületén, a 4-es km-nél építési munka miatt december közepéig a fél útpályát lezárták. 

 

A 76-os főúton, Alsónemesapáti térségében az 50-es km-nél sávzárásra kell számítani, mert a burkolatot javítják. Egy rövid szakaszon a forgalmat helyben kiépített terelőútra irányítják. 

 

A 86-os főúton, Körmend és a Zalalövő között aszfaltoznak. A 40-es és az 53-as km között jövő hét végéig a fél útpályát lezárták. 

 

A 403-as főúton, Nyírtura közelében átépítik a sényői kereszteződést. A 13-as és 14-es km között a fél útpályát lezárták. 

 

A 441-es főúton, Cegléd és Nyársapát, a 3-as és a 8-as km között napközben kátyúznak. Munkaidőben, reggel 8 és délután 3 óra között a fél útpályát lezárják. 

 

Debrecen északi határában, a 471-es főutat négysávossá bővítik. A 3-as km-nél a már megépült szakaszon, az új pályán haladhatnak a járművek.  Az 5-ös km környezetében viszont még egy sávon, irányonként váltakozva engedik el a járműveket. 

 

Továbbra is zárva tartják a Bicske és Mány közötti út egy részét a Csabdi-halastónál, mert felújítják a Szent László-patak hídját. A forgalmat a bicskei 1-es főúti körforgalmú csomópont után a bevásárló központ melletti Csabdi útra irányítják, majd az M1-es autópályával párhuzamos terelőúton vezetik, amit sárga táblák is jeleznek. A Zsámbék felől érkezőket is erre a terelőútra irányítják. 

 

Gödöllőn még zárva tartják az Állomás utcai vasúti átjárót, mert felújítják. A forgalmat továbbra is mellékutcákra terelik.

 

Esztergomban, a Vörösmarty utcát a Rákóczi tér közelében péntekig lezárták. A javasolt terelőutat kitáblázták.

 

Békés megyében, Csanádapáca belterületén a Szent Gellért út egy szakaszát csatornázás miatt a Batthyány Lajos utca és a temető között lezárták. A forgalmat elterelik. Fontos, hogy a Gerendás felől érkezőknek is kerülni kell, Csabaszabadi felé.  (6-os km) 

 

Az M44-es építéséhez kapcsolódó munkák miatt a Murony felé tartó bekötőutat továbbra is zárva tartják, a forgalmat pedig egy helyben megépített terelőúton vezetik. (19-es km)

 

Debrecen határában a Hajdúszovátra vezető út elején lezárták a vasúti átjárót. A Hajdúszovát felől érkezőket Ebes felé terelik. 

 

Sümeg belterületén, a Kossuth Lajos utca és az Árpád utca találkozásánál körforgalmat építenek, ezért a 17-es km-nél lezárták a kereszteződést. Kerülni a sárga táblákkal kijelölt önkormányzati utakon lehet. 

 

A Fertőrákos és az országhatár közötti úton befejezéséhez közeledik a felújítási munka. Fontos változás, hogy az eddig lezárt útszakaszt időszakosan megnyitották. Munkaidőn kívül engedélyezett rajta a közlekedés, tehát hétfőtől szombatig, már csak reggel 8 és délután 5 óra között van zárva az útszakasz. Ez idő alatt Sopron felé lehet kerülni. Vasárnap nincs útlezárás.

(Forrás: NIF Nemzeti Infrastuktúra Fejlesztó Zrt.)

 

Az M85-ös gyorsforgalmi út építése miatt a 84-es főútról a Peresztegre vezető utat lezárták. Kerülni Nagycenk felé lehetséges.  (8629-es jelű út) 

 

A balatoni komp az őszi menetrend szerint közlekedik. Szántódrévből 7.00-tól 18.00-ig jár, Tihanyrévből pedig 7.15 perctől 18.15 percig, óránként szállítja a járműveket.

 

A Tiszán Nagyrév és Tiszabög között, valamint Tiszalök és Tiszatardos között nem jár a komp!

Tiszadorogma és Egyek között karbantartás, illetve felújítás miatt ideiglenesen szünetel a kompközlekedés.

A Mindszent és Baks között közlekedő komp november 22-ig műszaki okok miatt nem jár.

 

A Sajón Muhi és Köröm között is szünetel a kompátkelés a folyó magas vízállása miatt!

 

A kamiontilalom ezen a hétvégén is szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig lesz érvényben.

Fontos változás a kamionok hét végi közlekedésében, hogy a legalább 7-es (Euro 3-as) környezetvédelmi besorolású gépjárművek nemzetközi forgalmára érvényes téli tilalmi mentessége november 4-től jövő év márciusáig tart. (2020. március 1-ig.)

 

Összeállította: Kemenesy Judit