Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

További információkat az esetleges változásokról, nem tervezett aktuális napi munkavégzésekről és korlátozásokról honlapunk térképes nézetében talál.

Útinform hírek

2020.04.04-én

Összeállította: Horváth Zsolt

Az M1-es autópályán, Biatorbágy és Tatabánya térségében is forgalomterelésben lehet közlekedni.
- Hegyeshalom felé a 17-es és a 29-es km között a külső- és a leálló sávot lezárták, a járműveket a belső sávra, illetve az ellenkező oldal belső sávjára terelik. A terelt szakaszra esik a 26-os jelű zsámbéki (herceghalmi) csomópont le- és felhajtó ága, valamint a zsámbéki pihenő is, így ezeket sem használhatják a Hegyeshalom felé közlekedők. Kerülni a Sasfészek-tó pihenőn keresztül az 1-es főút felé lehet, ahonnan Bicskénél érdemes visszatérni az M1-es autópályára. A főváros felé a forgalom a 30-as és a 17-es km között a külső- és a leálló sávon halad. A terelés miatt Budapest felé Biatorbágynál sem lehet felhajtani a pályára, mert azt a felhajtót is lezárták. 
- Bicske és Tatabánya között ugyancsak felújítják a burkolatot. A forgalmat sávelhúzással terelik a 45-ös és az 57-es km között. Hegyeshalom felé a külső- és a leállósávon, míg Budapest felé a belső sávon, illetve az ellenkező oldal belső sávján halad a forgalom.
A terelés miatt a főváros felé vezető oldalon az 56-os km-nél lévő Tatabánya-Óváros csomópontot is lezárták, így ott sem lehajtani, sem pedig felhajtani nem lehet. Előtte a 61-es jelű Tatabánya-Centrum, illetve később a 39-es jelű bicskei csomópont használható. A forgalomterelés miatt az 54-es km-nél lévő Harkályos pihenőt is lezárták mindkét oldalon.

Az M1-es autópályán,
- napközben a védőkorlátot javítják. Hegyeshalom felé a győri szakaszon a 117-es és a 126-os km-nél reggel 8 és délután 6 óra között a belső sávot lezárják.
- a lébényi szakaszon, a 135-ös km-nél lévő Börcs pihenőt mindkét oldalon még zárva tartják. A közelben a 144-es Lébény pihenő, vagy a 119-es jelű Arrabona pihenőhely érhető el.

Az M3-as autópályán,
- Kál és Füzesabony között a 107-es km-nél az építési munkák miatt napközben mindkét oldalon sávlezárás mellett dolgoznak, így a munkaterület mellett csak egy sáv járható.
- Nyíregyháza felé a mezőcsáti kijárat után a burkolatot javítják. Napközben, reggel 9 és várhatóan délután 6 óra között a 157-es km-nél a külső sávot lezárják.
- az M30-as elválási csomópontja és a polgári kijárat között napközben a padkát és az árkot javítják, tisztítják, az aktuális munkaterületnél mindkét oldalon a leálló sávot lezárják.

Az M5-ös autópályán,
- Budapest felé a burkolatba épített érzékelőket cserélik ki, ezért Gyál közelében a 24-es és a 21-es km-nél is a belső sávot 7.30 és 11.00 között lezárják.
- Örkény közelében a védőkorlátokat cserélik ki, ezért a 49-es és az 55-ös km között mindkét oldalon a belső sávot lezárták. A járműveket sávelhúzással a külső- és a leálló sávon engedik. 
- Lajosmizse és Kecskemét között a hidak mosása miatt az aktuális munkaterületnél a külső- és a leálló sávot lezárják, 9 és 18 óra között.
- karbantartási munkák miatt Csengele és Szeged között a balső sávot helyenként lezárják a Röszke felé tartó oldalon.
  (Forrás: a-WAY ITE autópálya Zrt.)

Az M7-es autópályán, Letenye felé a 175-ös jelű holládi csomópontban a le- és a felhajtó ágat is lezárták, mert a csatlakozó úthoz körforgalmú csomópontot építenek. Helyette a 170-es jelű balatonkeresztúri, vagy a 180-as km-nél a sávolyi csomópont használható. Budapest felé nincs korlátozás.

Az M15-ös autópályán a Rajka határátkelő kilépő oldalán a 14-es km-nél, forgalomtechnikai ok miatt csak a külső sáv használható.

Az M31-es autópályán, Nagytarcsa térségében a sérült betonelemeket javítják. Az M3-as autópálya felé haladók a 3-as km-nél csak a belső sávon autózhatnak.

Az M43-as autópályán, Szeged közelében a Móra Ferenc Tisza-hídon Nagylak felé, a híd állékonyságának érdekében, a leálló sávot lezárták. 

Az M0-s autóút déli szakaszán,
- az M7-es autópálya csomópontjában fenntartási munkák miatt a Balaton felé tartó csomóponti ágon a külső sávot lezárták. Így az M5-ös autópálya irányából érkezők az M7-esre történő felhajtáskor csak egy sávon haladhatnak.
- az M5-ös autópálya felé a nagytétényi kijárat közelében zajvédő falat építenek. A 11-es km-nél a külső és a leálló sávot lezárták.
- az M1-es autópálya felé a 16-os km-nél lévő halásztelki csomópontot lezárták, helyette a közeli leshegyi felhajtót használhatják az autósok! A Halásztelek, illetve a Csepel irányából érkezők, akik az M1-es felé szeretnének felhajtani az M0-ásra, a bevásárlóközpontok melletti útról, a csepeli gerincútról (leshegyi felhajtó) tudnak az autóútra rákanyarodni!
- A 6-os főúti csomópontnál az M5-ös autópálya felé közlekedők a 14-es km-nél a lehajtásnál csak a főváros felé tudnak kanyarodni, Érd felé még nem, ezért célszerű már az M6-os autópálya csomópontjánál lehajtani.
Az M4-es autóút Cegléd és Abony közötti új szakasz építésével kapcsolatosan megváltozott a forgalmi rend. A 4-es főúton a Szolnok felé haladókat a 79-es és a 91-es km között a főút mellett kialakított új két sávos szakaszra terelik át.

A 2-es főút gödi szakaszán a 27-es km-nél vízvezetéket építenek. A munkaterületnél a főváros felé útszűkület van érvényben. 

A 3-as főúton,
- Gödöllőn, a Szabadság úton a 30-as km-nél a vasúti pályarekonstrukció miatt kell továbbra is forgalomkorlátozásra készülni.
- Aszódnál egy elhagyott gépjármű akadályozza a forgalmat. A 45-ös km közelében útszűkületre készüljenek az arra közlekedők.
- Novajidránynál, a 229-es és a 232-as km között lezárták a főutat az M30-as autópálya építése miatt. A forgalmat a településen keresztül terelik, és egy ideiglenes terelőúton engedik vissza a járműveket a 3-as főútra.

A 4-es főúton,
- a Vecsésen és Üllőn átvezető szakaszon közműépítés miatt félpályás korlátozás követel figyelmet, napközben reggel 8 és 18 óra között.
- Abony elkerülő szakaszán, a 77-es km-nél építési munka miatt mindkét irányban sávlezárás van érvényben. A 401-es főúti csomópontban a Szolnok felől érkezők nem tudnak Abony, illetve Cegléd felé lekanyarodni.

A 6-os főúton,
- Dunakömlőd és Paks között, a 107-es km-nél, ahol korábban megcsúszott az út menti löszfal, már nincs sávlezárás, csak útszűkület és 70 km/h-s sebesség korlátozás van érvényben!
- Hidas és Mecseknádasd között több szakaszon felújítják a burkolatot. A 163-as és a 166-os km között csak egy sáv járható, irányonként váltakozva. Munkaidőben jelzőőrök irányítják a járműveket
- Szigetváron a Somogyapátiba vezető út kereszteződésében körforgalmú csomópontot építenek. A 233-as km-nél a félpályás lezárásnál jelzőlámpa szabályozza a forgalmat.

A 8-as főúton,
- Veszprém elkerülő szakaszán a 44-es és a 48-as km között csomópontépítés miatt a Márkó felé vezető oldalon a külső sávot lezárták.
- Márkó és Herend között burkolati jeleket festenek fel. Munkaidőben, reggel 7 órától 16 óráig sávlezárás van érvényben.
- az osztrák határ közelében a rábafüzesi átkelő előtt Gasztonynál, Rönöknél, valamint Jakabházánál az M8-as gyorsforgalmi út építéséhez szükséges szállítási munkálatok miatt útszűkületen kell áthaladni. A szállítások alkalmával időnként jelzőőrök irányítják a forgalmat.

A 11-es főúton, Szentendrén a 26-os km-nél a Leányfalu felé haladók készüljenek útszűkületre, mert földkábelt telepítenek.
A 14-es főúton, Vámosszabadi belterületén gázvezetéket kötnek be, a 7-es km-nél a határ felé haladók útszűkületre készüljenek!

A 25-ös főúton,
- Borsodnádasd átkelési szakaszán az 55-ös km-nél, valamint Arló belterületén a 62-es km-nél csatornázás miatt útszűkület és sebességkorlátozás van érvényben.
- a 65-ös és a 67-es km között Ózdon, a Csépány úton burkolatjavítás miatt útszűkület követel figyelmet.

A 27-es főúton, a 15-ös km-nél a szendrőládi Bódva-hidat javítják. Félpályás lezárás mellett dolgoznak.

A 35-ös főúton Görbeháza és Pród között csatornáznak. A 39-es km-nél mindkét oldalon felbontották a burkolatot, útszűkület van érvényben.

Gesztelynél a 37-es főúton, a Hernád-hídon meghibásodott a dilatációs szerkezet. A javítási munka miatt Szerencs felé a fél útpályát lezárták a 7-es és a 8-as km között.

A 43-as főúton, Makón a 28-as km-nél lévő Maros-hidat felújítják. A félpályás lezárásnál munkaidőben jelzőőrök, ezt követően pedig jelzőlámpa szabályozza a forgalmat.

A 44-es és a 47-es főút közös szakaszán, Békéscsaba keleti elkerülőjén megváltozott a forgalmi rend a vasút mellett. Az M44-es építése miatt a járműveket egy ideiglenes terelőúton, illetve egy körforgalmú csomóponton keresztül vezetik el.

A 48-as főúton, Debrecen és Vámospércs, továbbá Vámospércs és az országhatár között útépítők dolgoznak. Több szakaszon is a fél útpályát lezárták, a forgalmat jelzőlámpa szabályozza.

Az 51-es főúton, Dunapataj központjában a körforgalomnál javítják a burkolatot. Napközben a félpályás korlátozásnál jelzőőrök irányítják a forgalmat.

Az 56-os főúton, Mohács elkerülő szakaszán az 48-as és az 52-es km között aszfaltoznak. A fél útpályát lezárták, munkaidőben jelzőőrök irányítanak.

A 61-es főúton, Pincehely belterületén a Kapos-hídon, annak jelenlegi műszaki állapota miatt, csak egy nyomon, váltakozó irányban halad a forgalom, melyet jelzőlámpa szabályoz.
A hídon 16 tonnás súlykorlátozást van érvényben, így az ennél nehezebb össztömegű járműveknek terelőutat jelöltek ki az M7-es autópálya felé.

Badacsonytomaj és Ábrahámhegy között a balatoni kerékpárutat felújítják. A munkák miatt a 71-es főúton a 74-es km-nél Révfülöp felé útszűkület van érvényben. A kerékpárút egy rövid szakaszát pedig lezárták.

A 71-es főúton, Szigliget térségében a forgalomra veszélyes fákat gallyazzák. A 85-ös és a 89-es km között szükség esetén jelzőőrök irányítják a járműveket.

A 74-es főúton, Győrvár elkerülő szakaszán, a 65-ös és a 66-os km között burkolatot újítanak fel. A félpályás lezárásnál jelzőtábla mutatja az áthaladási elsőbbséget.

A 76-os főúton,
- Alsónemesapáti térségében az 50-es km-nél sávelhúzásos terelésre készüljenek, mert a burkolatot javítják.
- Balatonszentgyörgy és Sármellék között az útépítési munkák miatt útszűkület van érvényben, de alkalmanként a fél útpályát lezárják. a 7-es és 9-es km között.

A 84-es főút Újkér és Nemeskér közötti szakaszán felújítják a burkolatot. A 90-es és a 92-es km között több szakaszon félszélességű lezárásra és jelzőlámpás irányításra kell számítani.

A 85-ös főúton, Csorna belterületén felújítanak egy épületet. A 26-os km-nél útszűkület és sebességkorlátozás követel figyelmet.

Szolnok déli elkerülőjén, a 4-es főút és a 442-es főút csomópontjában megkezdték az  aszfaltozási munkát, ezért lezártak egy csomóponti ágat. Így a 4-es főúton a Szent István Tisza-híd felől érkezők a Kertész úti csomópontban nem tudnak a főútról lehajtani. A városközpontot, Szandaszőlős városrészt, valamint a déli agglomeráció településeit az elkerülőn továbbhaladva a 4-es főúti turbó körforgalmú csomópont - Debreceni út – Kertész út (ún. helikopteres körforgalom) útvonalon lehet megközelíteni. A terelőutat sárga táblák jelzik. A korlátozás várhatóan vasárnap késő délutánig tart.

A 402-es főúton, Szolnokon a Tószegi úton a 4-es főút és a kórház közötti útszakaszt felújítják. A kétszer két sávos szakaszon mindkét oldalon a külső sávot lezárták.

A 471-es főúton, Debrecen és Hajdúsámson között az építési munkák miatt az 5-ös és a 7-es km között helyenként a fél útpályát lezárták, jelzőlámpa irányít.

Pest megyében Szigetszentmiklósnál, a Csepelt Halásztelekkel összekötő II. Rákóczi Ferenc úton, az M0-s autóútnál a Deák Ferenc híd alatt 3,8 m-es magasságkorlátozást vezettek be. Az ennél magasabb járműveknek terelőutat jelöltek ki.

Továbbra is zárva tartják a Bicske és Mány közötti út egy részét a Csabdi-halastónál, mert felújítják a Szent László-patak hídját. A forgalmat a bicskei 1-es főúti körforgalmú csomópont után a bevásárló központ melletti Csabdi útra irányítják, majd az M1-es autópályával párhuzamos terelőúton vezetik, amit sárga táblák is jeleznek. A Zsámbék felől érkezőket is erre a terelőútra irányítják.

Gyömrőn lezárták a Mendei úti vasúti átjárót, mert felújítják. A forgalmat Gyömrőn keresztül a Dózsa György úton, majd Mendén át a 31-es főúton keresztül terelik el.

Kiskunhalason, a Batthyány utcai vasúti felüljárót javítják. A hídon útszűkület mellett dolgoznak, de nappal jelzőőr, éjjel lámpa irányít.

Fejér megyében az Ercsi és Ráckeresztúr közötti úton, a vasúti híd közelében a 3-as km-nél félpályás korlátozás követel figyelmet. A forgalmat jelzőlámpa irányítja.

Fejér megyében az Adony és Velence közötti úton, Pusztaszabolcson a vasúti átjárót lezárták, mert felújítják. A forgalmat Iváncsa felé terelik el.

Somogy megyében a Baté és Igal közötti úton, a Büssü település melletti Hársasberki-patak hídján súlykorlátozást és félpályás korlátozást vezettek be. Így az 5 tonnánál nehezebb gépjárművek, vontatók, mezőgazdasági vontatók és lassú járművek nem hajthatnak át a hídon. A Büssü és Igal közötti híd környezetében pedig legfeljebb csak 40-nel szabad haladni. A súlykorlátozás a menetrend szerint közlekedő autóbuszokra nem vonatkozik.

A Balatonfüred és Tótvázsony közötti útszakaszt javítják, így napközben az aktuális munkaterületnél a fél útpályát lezárják.

Veszprém megyében, a Kisbér és Bakonyszombathely közötti utat felújítják. A 3-as és a 6-os km között a fél útpályát lezárták, nappal jelzőőr irányít.

Az M85-ös gyorsforgalmi út építése miatt a 84-es főútról a Peresztegre vezető utat lezárták. Kerülni Nagycenk felé lehetséges.
Ugyancsak az M85-ös gyorsforgalmi út építéséhez kapcsolódóan Vitnyéden a 85-ös főút csomópontjától lezárták a Hövejre vezető utat. Kapuvár felé lehet kerülni.

Vas megyében Csepregen, két hídon is súlykorlátos van érvényben. A Rákóczi úton lévő Répce hídon 16 tonna, a település déli határában a Boldogasszony-patak hídján pedig 20 tonna össztömeg-korlátozást rendeltek el tavaly december végétől.

Miskolc mellett, a Répáshuta és Felsőtárkány közötti szerpentinen napközben az árkot és e szegélyt javítják. A 19-es és a 23-as km között, egy-egy rövid szakaszon félpályás korlátozás mellett dolgoznak.

Szigetváron a Dencsházai úti vasúti felüljárót a hétvégén felújítják, így ma és holnap, este 22 órától éjjel fél 1-ig félpályás korlátozás követel majd figyelmet.

A balatoni komp a tavaszi menetrend szerint jár. Szántódrévből 6.40 perctől 18.40 percig, Tihanyrévből pedig 7 órától 19 óráig már 40 percenként szállítja a járműveket.
  (Forrás: Balatoni Hajózási Zrt.)

A Dunán a Visegrád és Nagymaros között közlekedő teherkomp továbbra sem közlekedik. A személyszállítás ez idő alatt a menetrend szerint közlekedő kishajóval továbbra is zavartalan.
A Szob és Pilismarót közötti komp hosszú szünet után újra közlekedik. Szobról reggel 6.40-től 17.40-ig, Pilismarótról 6.50-től 17.50-ig óránként szállítja a járműveket, 50 tonnás súlykorlátozással.
A folyó középső szakaszán Lórév és Adony között ismét van kompközlekedés. Reggel 6 órától 18 óráig jár, óránként.

A Tisza felső szakaszán Tiszadobi pontonhidat összeállították, így Tiszalúc között már azon haladnak át a járművek. Tímár és Zalkod között újra jár a köteles komp. Tiszaadony és Aranyosapáti között felújítási munkák miatt bizonytalan ideig nem jár a komp.
A folyó középső szakaszán, Ároktő és Tiszacsege, valamint Nagyrév és Tiszabög között is jár a komp.
A folyó alsó szakaszán, Csongrád és Csépa között a már az összeállított pontonhíd biztosítja a kapcsolatot a két part között.

A hétvégi 7,5 tonna össztömeg feletti kamiontilalmat a kihirdetett veszélyhelyzet miatt visszavonásig feloldották!

Legfrissebb határellenőrzési információkért keresse fel a rendőrség honlapját, a www.police.hu-n.