Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

További információkat az esetleges változásokról, nem tervezett aktuális napi munkavégzésekről és korlátozásokról honlapunk térképes nézetében talál.

Az M0-s autóúton
- a törökbálinti bevásárlóközpont és az M7-es autópálya közötti szakaszon a 3-as km-nél az M5-ös felé a külső és a legszélső, gyorsító sávot lezárták a burkolat helyreállításáig.
- Nagytétény és Dunaharaszti között (11-24 km) felújítási munkák miatt már összességében 13 km hosszan van lezárva az M1-es felé vezető oldal. A járműveket az ellenkező oldalon vezetik, két-két szűkített sávon. Az M1-es autópálya felé a 19-es km-nél fekvő szigetszentmiklósi csomópontban a lehajtás az üzemi átjárón keresztül biztosított, de felhajtani az M0-s autóútra az M1-es felé nem lehet. Fontos tudni, hogy aki az M5-ös felől érkezik és kihajt tankolni a benzinkútra, visszatérni már nem tud az M0-sra, csak terelőúton, a halászteleki felhajtón keresztül.
- a nagytétényi szakasz terelése miatt a 6-os főúti csomópontnál jelentősen megváltozott a forgalmi rend. A 6-os főútról sem Budapest, sem Érd felől nem lehet felhajtani a körgyűrűre az M1-es felé (90441). A 6-os főúton tovább kell autózni az M6-os autópályáig, majd azon haladva érhető el az M0-s autóút. Ha az M1-es autópálya felől a budafoki kijáratnál akarnak lehajtani a 6-os útra, ott csak a főváros felé lehet elkanyarodni, Érd felé nem (90442). A javasolt terelőutat táblák jelzik.
- az M5-ös és a 4-es főúti csomópontok között, a 32-es és a 40-es km közé eső szakaszon is építési munkákat végeznek. A 4-es főút felé tartókat a belső sávra illetve a szembejövő oldal belső sávjára terelik, emiatt, aki az M5-ös felől érkezik és Gyál, Pestszentimre, Vecsés környékére tart, vagy az Alacska pihenőben akar megállni, NE térjen át a szemközti oldalra, mert nem fog tudni kihajtani. Erre sárga táblák is felhívják a figyelmet. A másik oldalon, azaz az M5-ös felé a leálló és a külső sávon halad a forgalom.

Az M1-es autópálya
- Budapest felé vezető oldalán, elkezdték a Szárligeti csomópont kiépítésének előkészítő munkáit. A 48-as és a 47-es km-ek között a leállósávot lezárták. A munkaterület mellett 100 km/h-s sebességkorlátozásra kell számítani.
- Tatabánya térségében az 54-es és a 61-es km között felújítják a burkolatot. A korábbi terelést átépítették, így most Hegyeshalom felé a külső sávon, illetve sávelhúzással az ellenkező oldal belső sávján haladhatnak a járművek, míg a Budapest felé tartók a külső és leálló sávot használhatják. A terelés átépítésével egy időben megnyitották a Tatabánya-Centrum csomópontban az eddig zárva tartott fel- és lehajtóágat is. Ott csak arra kell figyelni, hogy aki Budapest felől érkezik, az az átterelésnél maradjon a saját oldalán, mert csak innen érhető el a lehajtó Tatabánya felé.
- Győr közelében a 130-as km-nél felújítják a Rábca-hidat. A Hegyeshalom felé vezető oldalon csak a belső sáv járható, ezért a forgalom egy részét sávelhúzással átterelik a szembejövők belső sávjára. Budapest irányába a külső- és a leálló sávon lehet haladni.
- a 135-ös km-nél lévő Börcs pihenőt továbbra is zárva tartják, mindkét irányban. A közelben a 144-es Lébény pihenő vagy a 119-es km-nél lévő Arrabona pihenőhely elérhető.

Az M15-ös autóúton
- a szlovák határ felé vezető oldalon a 2-es km-nél lévő le- és felhajtóágat lezárták, így az M1-es felől érkezők nem tudnak az 1-es főútra Hegyeshalom, valamint Levél település felé kihajtani, illetve onnan pedig az autóútra felhajtani. A javasolt terelőutat táblák jelzik. Ez azért fontos, mert a következő, rajkai csomópont lehajtója is zárva van, így aki nem a terelőút felé közlekedik, az már csak Szlovákiában tud visszafordulni. (10529-es jelű M15 Hegyeshalmi csp. jobb lehajtó, 10531-es jelű M15 Hegyeshalmi csp. jobb felhajtó)
- átépítik a 14-es km-nél lévő rajkai csomópontot is, ezért annak két csomóponti ága sem használható. A szlovák határ felé haladók Rajka felé nem tudnak kihajtani, és onnan az M15-ös autóútra felhajtani sem lehet az M1-es autópálya irányába. A javasolt terelőutat itt is táblák mutatják. (10534-es jelű M15 Rajkai csp. jobb lehajtó, 10536-os jelű M15 Rajkai csp. bal felhajtó)

Az M19-es autóúton, az 5-ös km-nél egy gyalogos és kerékpároshíd elemeinek beemelését végzik két napon át. Péntek reggel 7.00 órától vasárnap reggel 7.00 óráig az autóút egy jelentős szakaszát lezárják. Az M1-es autópálya és Győrszentiván között a forgalmat mindkét irányban a 813-as főútra terelik.

Az M2-es autóúton
- a 17-es és a 22-es km között Budapest felé két sáv járható, Vác felé pedig egy sávon halad a forgalom.
- a 21-es és a 38-as km közé eső szakaszon a forgalom már az újonnan megépült bal pályán, irányonként egy-egy sávon halad. Elkészült az új, sződligeti csomópont is, amit már birtokba vehettek az autósok.

Az M3-as autópályán
- Budapest felé Mogyoródnál csomópontot építenek, a 20-as km-nél mindkét sávot leszűkítették, illetve ezen az oldalon a Ring pihenőt is lezárták.
- Kál térségében a 108-as km-nél az M25-ös csomópont csatlakozását építik, ezért mindkét oldalon lezárták a belső sávot, a forgalmat pedig a külső és a leálló sávokra terelik.

Az M35-ös autópályán, Debrecen közelében a 34-es km-nél új csomópontot építenek. Mindkét oldalon sávelhúzással terelik a forgalmat, 80 km/h-s sebességkorlátozás mellett.

Tegnap átadták a forgalomnak a Nagylakot keletről elkerülő út egy új szakaszát, így a térségben több helyen is megváltozott, illetve visszaáll a korábbi forgalmi rend.
Az átadást követően az M43-as autópályán Románia felé tartó veszélyes anyagot szállító, illetve élőállat és növényegészségügyi vizsgálatra kötelezett szállítmányoknak, ezentúl nem a 35-ös km-nél lévő 430-as főúti csomópontban kell letérni a sztrádáról, hanem tovább kell haladniuk az 55-ös nagylaki kijáratig, ahonnan  megközelíthető a számukra kijelölt határállomást. A 43-as főúton Makótól a határig, a nagylaki körforgalomtól újra 20 tonnás súlykorlátozást vezettek be. Nagylak és az M43-as közötti egyirányúsítás megszűnik, így a 448-as főút régi és új szakaszát is mindkét irányban használhatja a teher és személyforgalom. A 430-as főúton továbbra is súlykorlátozás nélkül lehet közlekedni, de Nagylakon a Nyárfa sor és Pacsirta utca útvonalon mindkét irányban 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be.

Az M5-ös autópályán
- Budapest felé, Újhartyán térségében az 56-os és a 36-os km között az elválasztó sávot kaszálják, ezért szakaszosan a belső sávot lezárják. 
- Kunszállás térséglében, a 104-es km környezetében a szalagkorlátokat szerelik. 7.45 és 13.00 óra között Budapest felé a belső sáv zárása mellett dolgoznak. Azt követően, délután 3.00-ig Röszke felé, a 112-es km-nél folytatódik a munka. 
- Balástya térségében, Röszke felé a 145-150 km között a külső sávot aszfaltozás miatt lezárták. A terelés nem akadályozza a le- és felhajtást a 147-es km-nél lévő Forráskút/Balástya csomópontban, és a Szatymazi pihenőhely is használható. (151-es km)
(Forrás: A-WAY ITE Autópálya Zrt.)

Az M6-os autópályán a 178-as km-nél a Csele-patak hídján a dilatációs szerkezetet javítják. A Bóly felé vezető oldalt lezárták, a forgalmat az ellenkező oldalra terelik, ahol irányonként egy-egy sáv járható.
(Forrás: Mecsek Autópálya Üzemeltető Zrt.)

Az M60-as autópályán Pécsudvard térségében a 26-os és a 28-as km között hídépítés miatt mindkét oldalon sávzárásra kell számítani.
(Forrás: Mecsek Autópálya Üzemeltető Zrt.)

Az M7-es autópályán
- a 88-as km-nél a 710-es főúti csomópont kiépítése miatt Letenye felé két szűkített sávon halad a forgalom, míg Budapest felé a leállósáv van zárva. 
- a 175-ös holládi csomópontban kerékpárhidat építenek. A belső sávot mindkét irányban elkerítették a forgalom elől, a munkaterület mellett 80 km/h sebességkorlátozás van érvényben.

Bővítési munkákat végeznek az M70-es autóúton Muraszemenye térségében. A 3-as és a 17-es km között a járműveket az M7-es autópálya felé vezető bal pályára terelik át, ahol irányonként egy-egy szűkített sáv járható. A szlovén határ felé tartók a 11-es km-nél, a Muraszemenyéi csomópontban nem tudnak lehajtani, és onnan felhajtani sem lehet. Legközelebb a 18-as jelű csomópontban Tornyiszentmiklósnál, vagy korábban Letenyénél lehet elhagyni a pályát. A munkálatok miatt a határ felé vezető oldalon lezárták a Csörnyeföldi pihenőt is.  (05.31-ig)

Az 1-es főút 21-es km-énél, Herceghalom mellett, a zsámbéki elágazásnál új körforgalmú csomópontot építenek. A munkavégzés miatt a Biatorbágyra vezető párhuzamos alsóbbrendű útra nem lehet közvetlenül ráhajtani, sárga táblákkal jelölt kerülőúton vezetik a forgalmat. (1101-es jelű Herceghalom-M1 autópálya összekötő út) 

Egyirányúsították az 1-es főutat Győrben, a Likócsi körforgalom és az Ipar utca között. A belváros felé haladókat a Szent Vid utca – Pesti út útvonalra terelik, a Budapest felé haladók pedig továbbra is az 1-es főutat használhatják. 

A 2-es főúton Dunakeszi északi részén a 21-es km-nél útépítők dolgoznak, mindkét irányban útszűkületen kell áthajtani.

A 3-as főúton
- Mezőkövesd-Zsórifürdőnél fenntartási munkálatokat végeznek. A 135-ös km-nél félpályás lezárás mellett dolgoznak.
- Miskolcon, a József Attila úton a 186-os km-nél az aknafedlapok és víznyelőaknák szintbe emelése miatt mindkét oldalon sávzárásra kell számítani.

A 4-es főút
- Üllőt elkerülő szakaszán a Gyömrői úti kereszteződésnél megváltozott a forgalmi rend. A jelzőlámpát kikapcsolták, a forgalmat pedig az új körforgalmak között a megépült felüljárón át engedik. A 28-as km-nél sávelhúzással, irányonként egy-egy sávon haladhatnak a járművek. A Szolnok felé irányuló tranzitforgalom számára javasolt az M5-ös autópálya – 405-ös főút útvonalat választani, illetve a Szolnok felől érkezőknek a Monor-Péteri összekötőúton át a 31-es főút az ajánlott. Csúcsidőszakban a csomópont környékén araszolásra készüljenek, reggelente főleg Gyömrő felől várható jelentősebb torlódás. 
- Pilis és Cegléd közé eső szakaszán (52-86 km) az M4-es autópálya építéséhez kapcsolódó munkák miatt mindkét irányban sebességkorlátozások (40-60 km/h) vannak érvényben. Több szakaszon sávelhúzással terelik a forgalmat.
- Abonyt elkerülő szakaszán a 77-es km-nél építési munka miatt mindkét irányban sávlezárás lassítja a forgalmat. A 401-es főúti csomópontban a Szolnok felől érkezők nem tudnak Abony, illetve Cegléd felé lekanyarodni. A javasolt terelőutat sárga táblák jelzik.
- a 86-os km-nél ma 14.00 és 15.00 óra között egy óriási munkagépet juttatnak át a főút túloldalára. Az említett időszakban több ízben megállíthatják a forgalmat, illetve rendőri irányításra is számítani kell. 
Debrecenben több helyen is munkavégzés lassítja a közlekedést. Útszűkületre kell készülni többek között a 4-es főúton a 223-as km-nél a Szoboszlói úton, a 226-os km-nél a Kassai úton, valamint a 33-as főúton a 108-as km-nél, a Nyíl utcán is.

Az 5-ös főúton Lajosmizse térségében, a 63-as és 66-os km között kábeleket fektetnek. Munkaidőben 40 km/h sebességkorlátozás van érvényben, de időnként sávlezárásra és jelzőőrös forgalomirányításra is számítani kell. 

A 6-os főúton,
- Dunakömlődön kerékpárút építése miatt a 105-ös km-nél útszűkületen kell áthaladni, de munkaidőben a fél útpályát lezárják.
- Mecseknádasd és az apátvarasdi bekötőút között, a 172-es km-nél a völgyhíd garanciális javítási munkái miatt félpályás lezárás van érvényben.
- Pécsett a 197-es km-nél a buszöblöt javítják, a munkaterületnél útszűkület lassítja a forgalmat

A magyar-horvát határon Letenyénél felújítási munkálatok miatt lezárták a Mura hidat, illetve a 7-es főúti határátkelőhelyet. Az M7-es felé kijelölt terelőutat sárga táblák jelzik. (Alternatív, elkerülő útvonalként Horvátország felé a barcsi közúti határátkelőhely ajánlott, amelyet tehergépjárművek súlykorlátozás nélkül használhatnak, vagy a berzencei közúti határátkelőhely, ahol a tehergépjárművekre 20 tonnás súlykorlátozás érvényes.

A 8-as főúton az osztrák határ közelében a rábafüzesi átkelő előtt Gasztonynál (177-es km), Vasszentmihály közelében (179-es és 181-es km), Rönöknél (184-es km), valamint Jakabházánál (186-os km) az M8-as gyorsforgalmi út építéséhez szükséges szállítási munkálatok miatt leszűkítették a sávokat. A szállítások alkalmával időnként jelzőőrök irányítják a forgalmat.

A 10-es főút tokodi szakaszán a József Attila úton (43-as km) csatornázás miatt egy sávon váltakozva halad a forgalom. Jelzőlámpa irányít.

A 14-es főúton a magyar-szlovák határnál a Vámosszabadi és Medve közötti Duna-híd dilatációs szerkezete meghibásodott. A 12-es km-nél táblák jelzik előre a szlovák oldalon lévő korlátozást.

A 21-es főúton Nógrád megyében Tar, Mátraverebély, Bátonyterenye térségében a 35-ös és a 48-as km között sávszűkítések, sávzárások és sebességkorlátozások miatt kell csökkenteni a sebességet.

A 25-ös főúton
- Egerben a Ráckapu téri felüljárón (16-os km) a dilatációs szerkezetet javítják. A hídon irányonként csak egy-egy sávon lehet haladni.
- Borsodnádasdnál az 55-ös km szelvényben csatornázási munkák miatt jelzőlámpa szabályozza a váltakozó irányú forgalmat.
- Arlónál a 62-es és 64-es km szelvényben csatornázási munkálatok miatt rövid szakaszon egy sávra szűkítették az útpályát. A váltakozó forgalmat jelzőlámpa szabályozza a munkaterületeknél.
- Sajópüspökinél (79-es km) felújítják a Sajó-hidat. A forgalmat egy ideiglenesen megépített hídra terelik át, ahol csak egy sávon haladhatnak a járművek. A váltakozó irányú forgalmat jelzőlámpa szabályozza.

A 27-es főúton
- Edelénynél kerékpárutat építenek, a 9-es és 10-es km-nél lezárták a fél útpályát. A munkaterületeknél jelzőlámpa irányít.
- a 15-ös km-nél javítják a szendrőládi Bódva-hidat. Félpályás útlezárás mellett dolgoznak.

A 34-es főúton Tiszafüred és Tiszaigar között kátyúznak. A 33-as főút csomópontjától a 8-as km-ig munkaidőben sávlezárásra és sebességkorlátozásra számítsanak, szüksége setén jelzőőrök irányítanak.    

A 35-ös főúton, Hajdúböszörmény közelében a hajdúnánási körforgalomnál javítják a közvilágítási hálózatot. Az 54-es km-nél munkaidőben félpályás lezárás van érvényben.

A 37-es főúton, Gesztelynél a Hernád-hídon karbantartási munka miatt lezárták a Szerencs felé vezető oldalon a külső sávot (8-as km).

A Nyíregyháza nyugati elkerülő út építése miatt a 38-as főút 35-ös km-ében lezárták a fél útpályát. A forgalmat jelzőlámpa szabályozza.

A 42-es főút Biharkeresztest elkerülő szakaszán az 56-os és az 59-es km-nél is javítják a vasúti felüljárót. A fél útpályát lezárták, jelzőlámpa szabályozza a forgalmat.

A 43-as főút szegedi szakaszán a Bertalan Lajos Tisza-hídon (2-es km) karbantartási munkákat végeznek, ezért a centrum felé vezető oldalon a külső sávot elkerítették a forgalom elől.

A 44-es főúton
- Kunszentmárton határában, az 50-52 km között sávlezárás mellett javítják a burkolatot. A munka 15.00 óráig tart és okozhat kisebb torlódást.
- Kondoros és Békéscsaba közötti szakaszán a 101-es km-nél az M44-es építéséhez kapcsolódó munkálatok miatt mindkét sávot lezárták, a forgalom számára helyben építettek ki terelő utat. Az érintett szakaszon 40 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben.
- Gyulát elkerülő szakaszán felújítják a burkolatot. A 137-es és a 139-es km között helyenként lezárták a fél útpályát. A munkaterületeknél jelzőlámpa irányítja a váltakozó irányú forgalmat.

Debrecen és Mikepércs között a 47-es főút 7-es km-ében javítják a burkolatot. A félpályás lezárásnál, napközben jelzőőrök segítik a váltakozó irányú forgalmat.

A 48-as főút fejlesztése miatt Vámospércsnél a 18-as és 21-es km között félpályás lezárások akadályozzák a forgalmat. A munkaterületeknél jelzőlámpa szabályozza a közlekedést.

Az 51-es főúton Dunaharaszti közelében a 16-os km-nél csomópontot építenek. A forgalmat a munkaterülettel párhuzamos terelőútra irányították.
- A 142-es km környékén, az M9-es csomópont és Sükösd között kátyúznak. Félpályás lezárásra és jelzőőrös irányításra készüljenek.   

Az 53-as főút Akasztó településen átvezető szakaszán, a Csengődi utcai kereszteződésnél útépítők dolgoznak. A 18-as km-nél félpályás lezárás van érvényben.

A 61-es főúton Pincehelynél a Kapos-hídon (43-as km) annak jelenlegi műszaki állapota miatt egy nyomon váltakozó irányban halad csak a forgalom, melyet jelzőlámpa szabályoz. A hídon 16 tonnás súlykorlátozást vezettek be, így az ennél nagyobb össztömegű járműveknek terelőutat jelöltek ki az M7-es autópálya felé.

A 68-as főúton Csokonyavisontánál a 15-ös km-nél csatornaépítés miatt félpályás korlátozást vezettek be. Az áthaladási elsőbbséget táblák jelzik.

A 76-os főúton Alsónemesapáti térségében az 50-es km-nél aluljárót építenek. A forgalmat a helyben kiépített terelőúton vezetik, ahol irányonként egy-egy sáv járható.

A 83-as főúton Farkasgyepűnél a 7-es km-nél gyalogos járdát építenek, emiatt egy sávon, váltakozva engedik a forgalmat.

A 86-os főúton Bősárkánynál a 159-es km-nél közműépítés miatt zárták le a fél útpályát.

A 311-es főúton mozgó terelés mellett kátyúznak és kaszálnak is a 17-es és a 34-es km között, ezért napközben a Tápiószele és Cegléd közötti szakaszon az aktuális munkaterületek mellett fogalom- és sebességkorlátozással találkozhatnak az arra közlekedők. 

A 405-ös főúton, Albertirsa és Nyáregyháza között (0-7 km) napközben kátyúznak. A munkaterületnél egy sávon, irányonként váltakozva halad a forgalom.

A 471-es főúton Debrecen és Hajdúsámson között a 4-es km-nél lévő Kondoros-csatorna hídját átépítik, ezért félpályás korlátozás van érvényben. A reggeli és délutáni csúcsidőszakokban jelzőőr segíti a közlekedőket.

Debrecentől délre az M35-ös autópályát a 47-es főúttal összekötő 481-es főúton (1-5 km) burkolatjavítás miatt kell napközben sávzárásra számítani.

A Szentendrét Visegráddal összekötő úton Pilisszentlászló – Visegrád között útépítési munkák kezdődnek. A munka két hétig tart és félpályás lezárással jár. A 17-es és a 19-es km közötti szakaszon jelzőőrös forgalom irányításra készüljenek.

A Dunakeszit Gödöllővel összekötő úton, Mogyoród nyugati határában körforgalmú csomópontot építenek. A 8-as km-nél félpályás lezárást vezettek be, jelzőlámpa irányít.

Ózdon a IV. Hétvölgy Fesztivál miatt vasárnap délutánig (16.00-ig) lezárták a Hangony felé vezető út egy rövid szakaszát. Ózd belterületén, helyi önkormányzati utakra terelik a forgalmat.

Gödöllőn lezárták az Állomás utcai vasúti átjárót. A forgalmat mellékutcákra terelik.

Átadták a közúti- és a vasúti forgalom számára Kiskörénél, a korábban több hónapra lezárt Tisza-hidat. Habár a járműforgalom megindulhatott, a híd környezetének karbantartása még folytatódik, ezért a közúti- és a vasúti forgalomban is érvényben marad a 20 km/órás sebességkorlátozás.

Karbantartás miatt lezárták Kisvárdán a Belfő-csatorna hídját a Városmajor utcában. A forgalom egy ideiglenesen kiépített hídon haladhat.

Szegeden a Makóra vezető Budai Nagy Antal utat lezárták a 23-as kilométerkőnél. A forgalmat mellékutcákra terelik.

Tiszakürtön, az M44-es építési munkálatai miatt lezárták a Táncsics Mihály utca egy szakaszát. A forgalmat egy ideiglenesen kialakított terelőútra irányítják. Ugyancsak Tiszakürtnél a 44-es főúttól a Csépa felé vezető útszakaszt is lezárták. Kerülni a Tiszaug – Tiszasas, illetve a 44-es főút érintésével Cserkeszőlő felé lehet.

Az M44-es építéséhez kapcsolódó munkák miatt a Murony felé tartó bekötőutat lezárták, a forgalmat pedig egy helyben megépített terelőúton vezetik.

Hajdúszoboszlón a Szováti úti vasúti átjáró átépítése miatt a forgalmat a 4-es főút felé terelik el.

Debrecen határában a Hajdúszovátra vezető út elején lezárták a vasúti átjárót. A forgalmat egy ideiglenesen kialakított útra irányították.

Vasúti átjárót építenek át Külsővat határában. A forgalmat helyben kiépített terelőútra irányítják.

Szélesítik, illetve felújítják a burkolatot a Mosonszolnok és Albertkázmérpuszta közötti úton, ezért azt a 12-es és a 19-es km között lezárták. A javasolt terelőutat a Mosonszolnok – 86-os főút – Jánossomorja – Várbalog – Albertkázmérpuszta útvonalon jelölték ki, melyet sárga táblák jeleznek.

Lukácsháza településen lezárták a Nemescsó településre vezető utat, mert felújítják a vasúti átjárót. A forgalmat este 7.00 óráig a 87-es főúton Kőszegfalva felé terelik el.

A balatoni komp a tavaszi menetrend szerint közlekedik. Szántódról 6.40-től 21.20-ig, Tihanyból 7 órától 21.40-ig szállítják át a járműveket, 40 percenként. (A menetrendben legközelebb június 21-én lesz változás.)

A Dunán Tököl és Százhalombatta között reggel 7 órától 20 óráig közlekedik a komp.

A Tiszán Tiszaadony és Aranyosapáti között a komp műszaki okok és a magas vízállás miatt nem közlekedik.

A Szamoson Szamossályi és Porcsalma között határozatlan ideig szünetel a kompközlekedés.

A kamionstop ezen a hétvégén (május 25-26.) szombat este 10 órától vasárnap este 10 óráig van érvényben. (Március 1-jétől a 7-es (EURO 3-as) vagy annál magasabb környezetvédelmi besorolású, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsik téli mentessége megszűnt! Az államhatártól a telephelyig vagy lerakóhelyig sem szabad "hazagurulni", ez a kedvezmény csak júliusra és augusztusra vonatkozik!)